İhale gecikti. TFF, beIN Sports'a rakip mi bekliyor?

İsa Kethüda
22.12.2021 - 15:52 | Son Güncellenme: 22.12.2021 - 17:08

TFF, zamanı geçtiği halde yayın ihalesini yapamadı. beIN Sports dışında da talip bekleyen TFF, döviz fiyatlarının da oturmasını bekliyor.

İhale gecikti. TFF, beIN Sports'a rakip mi bekliyor?

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig yayın ihalesine dair çalışmaları bir türlü sonuçlandıramadı. TFF, hem Kulüpler Birliği Vakfı'ndan temsilcilerin de içinde olduğu bir ihale komisyonu kurdu hem de IMG firmasından danışmanlık hizmeti için anlaşma yaptı. Ancak geride kalan Kasım ayında süreç tamamlanması gerekirken henüz ortada bir şartname dahi yok.

Dövizdeki aşırı hareket yavaşlattı

Ajansspor'un elde ettiği bilgilere göre genel yayın ihalesi şartnamesinin çıkmamasının sebebi dövizde yaşanan büyük hareketlilik. Son dönemdeki aşırı yükseliş ve düşüşler, ihalede doğru bir fiyatın oluşmasını önler endişesiyle ihale komisyonu işi yavaştan alıyor. Zira bu koşullarda lig için nasıl bir yayın bedeli çıkabileceğini kestiremiyor.

beIN Sports'a alternatif yaratılamadı

Özellikle son iki yılda büyük sorunlar yaşanan mevcut yayıncı kuruluş beIN Sports'a alternatif de yaratarak ihale gerçekleştirilmek isteniyor. Ancak özellikle bunun için de görev verilen IMG, rekabet yaratacak seçenekleri henüz oluşturabilmiş değil. TFF de kulüpler de tek bir firmanın katılımıyla ihaleye girmeyi istemiyor.

En az üç paket planlanıyor

Diğer yandan ihale komisyonun üç ana paket üzerinde çalıştığı öğrenildi. Söz konusu paketler ise şöyle:

  • 1-TV'den canlı maç yayını
  • 2-Dijital platformlardan canlı maç yayını
  • 3-Süper Lig geniş özeti ve 1. Lig maçlarının canlı yayını


Özellikle üçüncü paketin TRT tarafından alınması temenni edeliyor.

TFF, korsanı 10 dakikada kesecek

Maç yayınlarında yayıncıyı zarara uğrattığı belirtilen korsan yayınların da önüne geçilmesi gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), TFF yönetimine, korsan yayın yapan dijital platformları 10 dakika içinde erişime kapatma yetkisi verdi. Yani TFF bir nevi doğrudan mahkeme işlevi görecek. Bu TFF için çok önemli bir yetki demek.

Dışarıya bilgi sızdırılmasın

İhale  komisyonu, kulüplerin iyi bir kazanç elde etmesi için birden fazla katılımcının talip olmasını istiyor. Adil bir ihale süreci için dışarıya bilgi sızmaması için de TFF içinde azami dikkatin gösterilmesini istiyor. Komisyon, bu konuda en ufak bir şüpheye dahi mahal verilmemesini istiyor. Komisyon böylece ihalede mümkün mertebe en yüksek fiyatın oluşmasını hedefliyor.

İhale Ocak veya en geç Şubat'ta

Yayın ihalesine dair genel ihale şartnamesi çıktıktan sonra başvurular kabul edilecek. Daha sonra şartnameyi alıp ihaleye girmek için başvuracak firmaların yeterlilikleri kontrol edilecek. Uygun olan firmalarla ihale gerçekleştirilecek. Yayın ihalesinin önümüzdeki Ocak ayında veya en geç Şubat ayı içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Senin için hazırladığımız haberler