İki Bosnalı ilk kez karşı karşıya: Ibra mı, Dzeko mu?

26.10.2020 - 17:41 | Son Güncellenme: 26.10.2020 - 17:55

Son dakika haberleri... İtalya Serie A'nın 5. hafta maçında Hakan Çalhanoğlu'nun da formasını giydiği Milan ile Roma takımları karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin heyecanla beklediği mücadele aynı zamanda Bosnalı forvetlerin, Zlatan Ibrahimovic ve Edin Dzeko'nun da karşılaşmasına sahne olacak. Peki Zlatan Ibrahimovic mi, Edin Dzeko mu? İşte detaylar...

İki Bosnalı ilk kez karşı karşıya: Ibra mı, Dzeko mu?

Ahmet UYKAN - AJANSSPOR

Bu gece İtalya Serie A Ligi'nde oynanacak olan Milan-Roma maçında gözler iki golcü de olacak. Saat 22.45 de başlayacak dev karşılaşmada lider Milan'ın Boşnak asıllı İsveçli yıldız Zlatan Ibrahimoviç (39) ile Roma'nın Bosnalı forveti Edin Dzeko (34), kariyerlerinde ilk kez kozlarını paylaşacak. Ibra'nın Milan adına ligde 4 golü bulunurken, Dzeko 2 kez fileleri havalandırdı. Bakalım San Siro'daki Bosnalı yıldızların ilk düellosunda kimin yüzü gülecek.

'Altın' çocuk Zlatan

Ibrahimovic'in Müslüman babası Şefik İbrahimoviç, 1977'de Bosna-Hersek'ten İsveç'e göç ederken burada tanıştığı Katolik Hırvat Jurka Graviç ile tanışarak evlendi. 3 Ekim 1981'de Malmö'de bir erkek çocuğu dünyaya getiren Ibrahimoviç ailesi, evlatlarına kendi dillerinde 'Altın' anlamına gelen Zlatan ismini verdi. Ancak küçük Zlatan anne ve babası arasında yaşanan şiddetli geçimsizlik nedeniyle zorlu bir çocukluk dönemi yaşadı. 6 yaşında futbola başlayan Ibrahimoviç, sorunlu geçen gençlik yıllarına rağmen dünya yıldızlığına uzanmayı başardı. Kendisinden 18 yaş büyük İsveçli eski manken Helena Seger ile 2001'den bu yana birlikte olan golcünün iki oğlu var.

Ibra, Bosna yerine İsveç'i seçti

1999 yılında Malmö ile ilk profesyonel maçına çıkan Ibrahimoviç, milli forma olarak babasının memleketi Bosna yerine doğup büyüdüğü İsveç'i seçti. İlk kez 2001 yılında formasını giydiği İsveç millî takımında kaptanlığa kadar yükselen Ibrahimoviç, 127 milli maçta 69 gol kaydetti. Sırasıyla Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United, LA Galaxy takımlarında forma giyen 1.95 boyundaki dev golcü, 2020 Ocak ayında yeniden Milan'a döndü. Lig kariyeri boyunca 385 kez ağları sarsan 'Ibra' lakaplı ünlü futbolcu, günümüz futbol dünyasının en renkli ve sıra dışı figürlerinden birisi.

Dzeko, kurşunlara kafa tuttu!

1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan acımasız Bosna savaşından kutulan ender çocuklardan biriydi Edin Dzeko. 1986'da Boşnak Belma-Mithat çiftinin başkent Saraybosna'da dünyaya getirdiği Edin, adeta Sırp keskin nişancılarının hedefinde büyüdü. Hemen hemen her gün top oynadığı çocukluk arkadaşları kurşunlardan kurtulamazken küçük Dzeko tesadüf eseri hayatta kalmayı başardı. Babası gibi futbolcu olmaya karar veren Edin, bu hayaline tüm zorluklara rağmen ulaştı. 2014 yılında Bosnalı manken Amra Silajdic ile evlenen yıldız futbolcunun iki çocuğu var.

Boliç'i geride bıraktı

Bir dönem Fenerbahçe ile de adı anılan Dzeko,futbola 2003'te ülkesinin köklü takımlarından Zeljeznicar'da başladı. Ardından 2005'te Çek ekibi Teplice'ye transfer olan yıldız isim, 2007'de ise Wolsburg'la anlaştı. Dzeko, attığı gollerle Alman temsicisinin tarihinde ilk kez Bundesliga şampiyonu olmasına katkı sağladı. Ocak 2011'de 32.5 milyon £ gibi yüksek bir bonservis bedeliyle Manchester City'nin yolunu tutan Boşnak golcü, 2015'ten bu yana Roma'da ter döküyor. Dzeko, bugüne kadar lig kariyerinde 215 gol atarken kaptanlığını yaptığı Bosna milli formasıyla 58 kez ağları sarsarak vatandaşı Elvir Boliç'i geride bıraktı. Mütevazi kişiliği ile tanınan 1.93 boyundaki forvet, ülkesinde 'Bosanski Dijamant' yani 'Bosnalı Elmas' ünvanına layık görüldü.

Senin için hazırladığımız haberler