İki milat: 15 Eylül 1996 16 Eylül 2021 | Galatasaray-Lazio maçı değerlendirmesi

İsa Kethüda
17.09.2021 - 13:06 | Son Güncellenme: 17.09.2021 - 13:27

Galatasaray haberleri... Burhan Can TERZİ, Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi'nde Lazio'yu sahasında 1-0 mağlup ettiği karşılaşmayı değerlendirdi. İşte detaylar.

İki milat: 15 Eylül 1996 16 Eylül 2021 | Galatasaray-Lazio maçı değerlendirmesi

Burhan Can TERZİ - Terzinin Atölyesi

Tarihler 8 Eylül 1996'yı gösterdiğinde Galatasaray'ın çiçeği burnunda teknik direktörü Fatih Terim, ligdeki ilk derbisinde Fenerbahçe karşısında 4-0'lık mağlubiyet yaşamıştı. O dönem için çok da fazla kredisi bulunmayan 43 yaşındaki Terim'e karşı homurdanmalar başlamış, ama başkan Faruk Süren genç hocanın arkasında durmuştu. Bir hafta sonra 15 Eylül 1996'da Galatasaray, Sarıyer'i aynı skorla geçmiş ve o Avrupa şampiyonluğuna uzanacak sürecin miladı olmuştu o tarih...

Filmi 25 sene 1 gün ileri saralım:

16 Eylül 2021... Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde Lazio ile karşılaşacaktı. Fatih Terim, Galatasaray'da, teknik adamlık kariyerinin en sorgulanan dönemini geçirirken, art arda 2-0'dan 2-2'ye gelen maçlar soru işaretlerini artırmış, homurdanmalar da artmıştı. Özellikle iki maçta yapılan hamlelerde de eleştirilecek cinstendi. Terim için Lazio karşılaşması önemli bir meydan okumaydı. Ve sezona girerken bir hedef koymuştu: 98-2000 arasındaki Galatasaray oyununu sergilemek. Sezon başından bu yana zaman zaman pasajlar sunulsa da sarı-kırmızılılar tam anlamıyla ilk defa Avrupa Fatihi'nin oyununu sahaya yansıtmayı ve İtalyan devi Lazio'yu devirmeyi başardı. 

Bu galibiyet lalettayin bir galibiyet değil, hem Galatasaray'ın hem de Fatih Terim'in Avrupa arenasında yeni bir sayfa açışını simgeleyen bir galibiyetti. Terim'in baştan sona oyunu dakika dakika oynaması, Galatasaray'ın 70 dakika maçı yönlendiren taraf olması "Yapabiliriz fikrini", özgüveni de dün itibarıyla oturttu. 

Yeşil zemine daha da detaylı inip şunları da söyleyelim:

Kompakt bir yapıda ve merkezi bir bütün olarak koruyarak sahada konumlanan Lazio'ya karşı aslında kendi silahlarıyla yani merkez baskısıyla İtalyanların gardını düşüren sarı-kırmızılılar, hücum organizasyonlarında mutlaka çizgiye basması gerekiyordu. 20'den sonra kenarları da sık kullanan sarı-kırmızılıların golü bulmaması futbolun adaletine yakışmazdı. 

Marcao ile Nelsson uyumu

Marcao ile Nelsson'un yan yana yeni oynamalarına rağmen müthiş uyumları, ikisinin de yüzde 90'ın üzerinde pas isabetiyle performans ortaya koymaları takdire şayandı. Taylan-Berkan-Cicaldau merkezde vazifelerini fazlasıyla yaparken, Halil, Morutan, Kerem'de ön alan baskısını yüksek dozda sergilediler. Kerem ile Morutan pas tercihlerini biraz daha iyileştirirse oyun seviyeleri çok daha yukarı çıkacak.

Senin için hazırladığımız haberler