Chelsea maçında Southampton nasıl ekstra oyuncu değiştirdi?

Eren Tuncay
19.02.2023 - 15:18 | Son Güncellenme: 19.02.2023 - 15:24

Premier Lig'de karşı karşıya gelen Chelsea ile Southampton, oynadıkları maçta altışar oyuncu değişikliği yapmıştı. İşte IFAB'ın konuyla ilgili protokolleri.

Chelsea maçında Southampton nasıl ekstra oyuncu değiştirdi?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Premier Lig’de cumartesi günü Chelsea ile Southampton arasında oynanan karşılaşmada Chelsea oyuncusu Azpilicueta'nın kafa sakatlığı sonrasında Chelsea toplamda 6 değişiklik yaptı. Ancak daha sonra Southampton takımının da herhangi bir neden olmadan ekstra bir oyuncu değişikliği yaptığı görüldü.

IFAB'ın protokolleri

Bunun nedeni ise IFAB’ın 2021 Şubat ayında yayınladığı kafa sakatlıkları A ve B test protokollerine dayanıyor. Futbolda en ciddi ve gizli tehlikelerin başında gelen kafa sakatlıkları ve yol açtığı beyin sarsıntıları FIFA ve IFAB’ın uzun süredir gündeminde. Bunla ilgili çok çeşitli testler yapan IFAB, 2 yıl önce yayınladığı iki protokolle, isteyen federasyon ve konfederasyonların bu testlere katılabileceğini bildirdi.

A ve B protokolleri

Protokoller şu testleri içeriyor:

PROTOKOL A:

  • İki takıma da sakatlık durumunda birer kalıcı ekstra oyuncu değişikliği hakkı verilmesi.
  • Karşı takıma ekstra oyuncu değişikliği hakkı yok.


PROTOKOL B:

  • İki takıma da sakatlık durumunda 2’şer ekstra oyuncu değişikliği hakkı verilmesi.
  • Bir takımın zorunlu oyuncu değiştirmesi durumunda karşı tarafa da sakatlık olmasa da ekstra bir oyuncu değişikliği hakkı verilmesi.
İlgini Çekebilir
Premier Lig'in skandal hakemi emekli oldu!
Habere Git

Bir ilk yaşanmıştı

Katar’da oynanan 2022 Dünya Kupası’nda FIFA A protokolünü uyguladı ve bazı maçlarda ekstra oyuncu değişiklikleri yapılırken final müsabakasında Fransa kafa sakatlığı ve uzatmalardaki ekstra oyuncu değişiklikleri dahil toplamda 7 oyuncu değiştirerek dünyada bir ilke imza atmıştı.

Protokol B uygulandı

Premier Lig ise bu sezon itibarıyla B protokolünü test etmeye başladı. Chelsea-Southampton maçında Azpilicueta’nın kafa sakatlığı oyundan çıkması nedeniyle B protokolü gereği Southampton da bir oyuncu değiştirme hakkı kazanmış oldu. Misafir takım daha sonra bu hakkını kullandı. Ayrıca iki ekibin kafa sakatlığına dayalı birer oyuncu değiştirme hakkı daha bulunuyordu.

Senin için hazırladığımız haberler