İkili averaj nedir, neye bakılır?

01.05.2021 - 16:50 | Son Güncellenme: 11.05.2021 - 21:36

İkili averaj nedir, nasıl hesaplanır? Süper Lig ve TFF 1. Lig'de şampiyonluk hesapları sürüyor. Peki iki takımın puanları eşit olursa ne yapılır? İşte detaylar...

İkili averaj nedir, neye bakılır?

AJANSSPOR  - HABER

İki takımın puanı eşitse neye bakılır, hangi takım şampiyon olur? Süper Lig’de ve TFF 1. Lig’de şampiyonluk mücadelesinde heyecan devam ediyor. Puanları eşit olan takımlarda ikili averaja bakılacak. Peki İkili averaj nedir, ikili averaj hesaplaması nasıl yapılıyor?

 

İKİLİ AVERAJ NE DEMEK?

2 takım ligde aynı puana yani eşit puana sahipse ikili averaja bakılır. İkili averaj sonrası iki takım arasında önde olan belirlenir. TFF talimatından şu maddelere yer veriliyor:

Aynı puana sahip takım sayısı iki ise;

I. Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır,

II. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. (Bu müsabakalarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.)

III. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puantajdaki gol averajına bakılır.

IV. Takımların gol averajları da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

V. Yukarıdaki bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

VI. Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü uygulanacak bir müsabaka neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.

İKİLİ AVERAJ NASIL HESAPLANIR?

Her iki takım arasında birbirleriyle oynadıkları maçlara bakılır. Yani iki takım arasında bir puan cetveli hazırlanır. Bu puan cetvelinde öncelikle puan üstünlüğüne bakılır, puanları eşit ise, gol averajına bakılır. Gol averajı da eşitse, genel puantajdaki gol averajına bakılır.

İKİLİ AVERAJ ÖRNEK İLE AÇIKLAMA

Genel Puantajdaki  gol averajı da eşit ise, bu kez daha çok gol atan takım üstün sayılır. (Mesela  A Takımı 30 atmış, 25 yemiş, B Takımı  ise 35 atmış 30 yemiş. İkisinin de averajı 5 ama, B Takımı daha fazla gol attığı için üstün sayılır.)

BEŞİKTAŞ VE GALATASARAY ARASINDA İKİLİ AVERAJ EŞİTLENDİ

Galatasaray ve Beşiktaş, ligin 40. haftasında Türk Telekom'da derbide kozlarını paylaştı. Kritik maçtan 3-1 galip ayrılan Fatih Terim'in öğrenicleri, ligin zirvesindeki Beşiktaş'la arasındaki puan farkını 3'e indirdi. Beşiktaş ve Galatasaray arasındaki ikili averaj da eşitlenmiş oldu:

Vodafone Park'ta oynanan ilk maçı 2-0 kaybeden Galatasaray, evinde aldığı 3-1'lik galibiyetle ikili averajı da eşitledi. Süper Lig’de deplasman golü kuralının ikili averajı etkilemesi nedeniyle olası puan eşitliğinde genel averaja bakılacak.

Senin için hazırladığımız haberler