İmza krizi mahkemeye taşınıyor! 2008'deki gibi TFF'ye kayyum atanabilir...

06.05.2024 - 12:52 | Son Güncellenme: 06.05.2024 - 13:56

TFF'nin seçim tarihini 18 Temmuz olarak açıklamasının ardından bazı kulüplerin seçimi daha erkene çekmek için başlattığı imza kampanyası, federasyon ile kulüpleri karşı karşıya getirdi. Son gelen iddiaya göre, kulüpler bu krizi mahkemeye taşıyıp, TFF'ye kayyum atanmasını sağlayabilir. İşte detaylar...

İmza krizi mahkemeye taşınıyor! 2008'deki gibi TFF'ye kayyum atanabilir...

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 7 Nisan Pazar günü yaptığı açıklamada, 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak olan TFF Mali Genel Kurulu'nun Seçimli Genel Kurul olarak gerçekleştirilmesi kararı alındığını açıklamıştı.  

Kulüpler seçimin öne çekilmesi için imza toplamaya başladı

Büyükekşi'nin bu açıklamasının ardından bazı Süper Lig kulüpleri seçim tarihinin yeni sezon başlama tarihine yakın olması, Avrupa Kupaları ön eleme karşılaşmaları kulüplerin planlamaları ve harcama bütçelerinin belirlenmesi açısından geç olacağını belirterek, seçim tarihinin erkene alınması için imza toplama kampanyası başlatmışlardı.

İmza sayısı 136'ya ulaştı

Bu süreçte kulüplerden toplananan imza sayısıyla ilgili kulüplerden ve TFF'den karşılıklı sert açıklamalar geldi. Son olarak İstanbulspor Kulübü Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu ile Başkan Yardımcısı Bayram Saral düzenlendikleri basın toplantısı ile kulüpler tarafından toplanan noter tasdikli imza sayının 136'ya ulaştını ve bu sayının giderek arttığını açıkladılar.

TFF: imza sayısı 94, seçim 18 Temmuz'da yapılacak

TFF, Seçimli Mali Genel Kurul’un daha önce açıklanan tarihte yapılacağını duyurdu. Seçimin öne alınmasını isteyen kulüplerin “136 imzaya ulaştık” iddiasına “Geçerli imza sayısı 94” karşılığını veren TFF, dün yeni bir açıklama yaparak, “Uzunca bir süredir bazı kulüp yöneticilerinin kişisel hırs, çıkar ve menfaatlerini millî menfaatlerin önünde tutarak aceleye getirmek istedikleri seçimli kongre ve imza süreci kulüplerimizin büyük çoğunluğunun sağduyulu tutumlarıyla amacına ulaşamamıştır. Daha önce de ilan ettiğimiz gibi TFF Seçimli Mali Genel Kurulu 18 Temmuz 2024 tarihinde yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

TFF'nin en büyük argümanı Milli Takım

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulunun kulüplerin seçimin daha erken tarihte yapılması isteğine karşın seçimin 18 Temmuz'da yapılması yönündeki ısrarırın en önemli argümanı A Milli Futbol Takımı'nın 14 Haziran'da başlayacak olan Euro 2024'te mücadele edecek olması. 

Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada, “Bizim olmazsa olmazımız milli takım. Bizim derken tüm Türkiye’nin tabii ki. Erken seçim isteyenler milli takımı hiç düşünmüyor. O tarihlerde maçı olan milli takımın motivasyonu nasıl olur? Kötü niyetli bazı kişiler, ‘Sahaya çıkıp Büyükekşi mi oynayacak, niye seçimi öne almıyor’ diyor. Büyükekşi oynamayacak ama Montella’yı kim getirdi? Büyükekşi. Şu anda milli takımın başında Hamit Altıntop ve Mustafa Eröğüt var. Seçim öne alınırsa milli futbolcular, belki de hiç tanımadıkları biriyle EURO 2024’e gidecek. 3-5 kişinin hırsları için bu işi riske atamayız.” şeklinde konuşmuştu.

Kulüpler imza krizini mahkemeye taşıyor iddiası

Öte yandan gazeteci Tahir Kum'dan kulüpler ile TFF arasında yaşanan imza kriziyle ilgili flaş bir iddia geldi. Ajansspor'a konuşan Tahir Kum, TFF seçiminin öne çekilmesi için imza toplayan kulüplerin, federasyon tarafından bu girişimlerin yok sayılması nedeniyle konuyu mahkemeye taşımaya hazırlandıklarını söyledi. 

TFF'ye kayyum atanabilir

Bu iddiasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla da sürdüren Tahir Kum, kulüplerin konuyu mahkemeye taşıması halinde, 2008'de yine TFF ile kulüpler arasında seçim nedeniyle yaşanan kriz sonucunda mahkenin TFF'ye kayyum ataması gibi bugün de TFF'ye kayyul atanabileceğini kaydetti.

İşte Tahir Kum'un paylaşımları:

"Kayyum, TFF'yi genel kurula götürecek"

Gazeteci Tahir Kurm paylaşımında, "İmza krizi mahkemeye taşınıyor. Mahkeme ihtiyati tedbir kararı alırsa atanacak kayyum heyeti TFF’yi genel kurula götürecek." ifadelerini kullandı.

Arıboğan, Dizar ve Egemenoğlu kayyum atandı

Benzer durumun 2008 yılında da yaşandığını kaydeden Kum, "Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı TFF Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan, istanbul BB Kulübü delegesi Kamil Dizar ve Kulüpler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Yunus Egemenoğlu'ndan oluşan kayyum TFF’yi genel kurula götürmüştü." dedi.

Gümüşdağ ve Mamur mahkemeye gitmişti

Tahir Kum, paylaşımında 2008'de yaşananları şöyle anlattı:

"2008’de dönemin Futbol Federasyonu ile kulüpler arasında bugünkü gibi benzer bir imza krizi yaşanmış, TFF’nin genel kurul kararı almaması üzerine Göksel Gümüşdağ ve Recep Mamur konuyu yargıya taşıyarak TFF’nin almadığı genel kurul kararını mahkemenin almasını sağlamıştı."

"TFF o zaman da 'yeterli imza yok' diye diretmişti"

"Bugün de; bir yanda “yeterli imzayı bulduk” diyen kulüpler diğer yanda “yeterli imza yok” diye direten TFF var. Görünen o ki tek çözüm tıpkı geçmişte olduğu gibi konuyu yargıya intikal ettirip federasyonun elinden genel kurul yetkilerini almak. Olur mu, olur."

2008'de ne yaşanmıştı?

2008 yılında Haluk Ulusoy başkanlığındaki Futbol Federasyonu, kulüplerin isteğine rağmen seçimli genel kurul kararı almamakta direnmişti. Bunun üzerine harekete geçen kulüpler, seçim yapılması için imza toplamaya başladı. 

2008'de imza sayısında tartışma yaşandı

O dönemde de TFF Başkanı Haluk Ulusuy ve federasyonun hukukçuları kulüpler tarafından toplanan imzaların seçim kararı alınması için yetersiz olduğunu belirterek, bazı imzaların adi posta yoluyla gönderildiği için geçersiz olduğunu iddia etmişti.

Mahkeme TFF'ye kayyum atadı

Bu gelişme üzerine dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ ve dönemin Kayserispor Başkanı Recep Mamur konuyu mahkemeye taşıyarak Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme 3 Ocak 2008'de TFF'nin genel kurul yetkisini elinden alarak, TFF Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan, İBB Kulübü Delegesi Kamil Dizar ve Kulüpler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Yunus Egemenoğlu'nun kayyum olarak atamıştı.

Hasan Doğan TFF Başkanı seçildi

Mahkeme tarafından atanan Kayyum, 17 Ocak 2008 tarihinde olağanüstü seçimli genel kurul yapılması kararı aldı. 14 Şubat 2008'de gerçekleştirilen seçimde Hasan Doğan 231 delegenin 222'sinin oyunu alarak Haluk Ulusoy yerine başkan seçildi.

Ulusoy'un mazereti de Milli Takım'dı ama tarihi başarı geldi

Dönemin TFF Başkanı Haluk Ulusoy'un kulüplerin isteğine rağmen seçim kararı almamasındaki en büyük mazereti, bugün Mehmet Büyükekşi federasyonunun da olduğu gibi A Milli Takımın Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılacak olmasıydı. Seçime gidilip TFF Başkanlığına Haluk Ulusoy'un yerine Hasan Doğan'ın gelmesine rağmen Fatih Terim yönetimindeki Milli Takım, 2008 Haziran ayında Avusturya ve İsviçre’nin ortaklaşa düzenledikleri 13. Avrupa Şampiyonası finallerinde yarı finalde Almanya’ya 3-2 yenilmesine rağmen, bu organizasyondaki en büyük başarısına imza atmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler