İngiltere Futbol Federasyonu'ndan ırkçılığa karşı birlik çağrısı

13.06.2021 - 13:22 | Son Güncellenme: 13.06.2021 - 13:53

EURO 2020 haberleri... İngiltere Futbol Federasyonu'nun (The FA) resmi internet adresinden Hırvatistan maçı öncesi ırkçılık karşıtı bir paylaşım yapıldı. İşte detaylar...

İngiltere Futbol Federasyonu'ndan ırkçılığa karşı birlik çağrısı

AJANSSPOR - HABER

 

6 Haziran 2021'deki İngiltere - Romanya hazırlık maçında meydana gelen "ırkçılık" olaylarının yankıları sürüyor. Futbolcuların ırkçılığa karşı diz çökmesiyle beraber stadyumdaki taraftarların oyuncuları yuhalamaya başlaması, federasyonu harekete geçirdi. İngiltere Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, diz çökme eyleminin "yuhalanmaması" ve milli takıma destek verilmesi talep edildi.

"Irkçılığa karşı diz çök" eylemi

Geçtiğimiz yıl George Floyd adlı Amerikalı bir vatandaşın polis tarafınca boğularak öldürülmesi, ülke genelinde şiddet eylemlerine neden olmuştu. Günlerce süren eylemler yeşil sahalara da yansıdı. Futbolcular, ırkçılığa karşı gelmek için bir yılı aşkın süredir diz çöküyor. Ancak, İngiltere'de pandemi sonrası tribünlere dönen taraftarlar; futbolcuların bu tutumunu yuhalıyor. 

Federasyondan "birlik" mesajı

En son, İngiltere - Romanya maçında tribünlerdeki taraftarın futbolcuları yuhalaması; hem ulusal basında hem de uluslararası basında tepkilere neden oldu. Diğer yandan, İngiltere Futbol Federasyonu; ırkçılığa karşı "birlik" mesajı yayınladı. İşte, federasyonun yayınladığı açıklama metni...

"Sizin için mücadele edecekler..."

"Yarın İngiltere Milli Futbol Takımımız ilk karşılaşmasına çıkacak. 

 

Bu tür büyük turnuvalar her zaman olmaz. Olduğu zaman da taraftar olarak futbolculara destek vermemiz gerekiyor. Bu destek, futbolcularımızı başarıya ulaştırabilir. Onları harekete geçiren şey olabilir. 

 

Takımımız, yarın birçok kez tekrarlandığı gibi Hırvatistan maçından önce diz çökecek. Bu eylemi, ayrımcılığa, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı yapıyorlar. Takımın temsil ettiği değerler açısından bu eylem önemli.

Diz çökme eylemi yeni yapılan bir şey değil. 18. yüzyıla kadar uzanıyor. İngiliz futbolu, bunu siyasetin üstünde tuttu. Oyuncuların neden diz çöktüğüne dair herhangi bir şüphe olmamalı.

 

Diz çökme eylemine karşı çıkanları düşünmeye teşvik ediyoruz. Lütfen, ayrımcılığa karşı mücadelede hepimizin birlik olması gerektiğini unutmayın.

 

Onlar sizin için mücadele edecek. Siz de onlar için elinizden geleni yapın." 

İngiliz siyasetini ikiye bölen eylem

Futbolcuların diz çökme eyleminin İngiltere'de siyasete çıkan bir kapısı da var. İngiltere Muhafazakar Partisi saflarından açık açık eylemin "bölücü" olduğuna ilişkin basına demeç verilmişti. Muhafazakar Parti'den Lee Anderson, "diz çökme eyleminden ötürü EURO 2020'yi izlemeyeceğini" söylerken; Eğitim Bakanı Yardımcısı Gillian Keegan; eylemin "bölücü" olduğunu iddia etmişti. 

Öte yandan, İngiltere - Hırvatistan maçı 13 Haziran Pazar günü (bugün) saat 16.00'da başlayacak. Müsabaka, TRT 1'de naklen yayınlanacak. 

Senin için hazırladığımız haberler