AJANSSPOR - HABER
Futbolda her yıl değiştiği için büyük tartışmalara yol açan 'elle oynama' kuralı için yin edeğişiklik gündemde. Önümüzdeki yıllarda yönetmelikte yapılacak değişiklikleri belirlemek için toplanan IFAB, FİFA Başkanı İnfantino ve UEFA Başkanı Ceferin'in mektubu ile 'elle oynama' , 'ofsayt' ve 'değişiklik' konusunu görüştü.
Şu anda uygulanan el kuralı
2019'da federasyonlara gönderilen elle oynama kuralında önceden omuz hizası net olarak belirlenmemişti. Yeni kurala göre dirsekle omuz arası formanın kol uzunluğuyla ölçülüyor. Top forma hizasına çarparsa omuz olarak, altına çarparsa el olarak kabul ediliyor. Eskiden hücum eden oyuncunun eline istem dışı çarpan top pozisyon devamında gol olduğunda bu gol iptal ediliyordu. 2019'dan itibaren uygulanan kuralda ise bu tip pozisyonlarda 'hemen' gol atılırsa gol yine iptal ediliyor. Ancak pozisyonun devamında pas verilirse veya belli bir mesafe kat edilirse gol olması durumunda karar gol olarak veriliyor.
IFAB'ın açıklaması: Son karar hakeme ait
IFAB, toplantının ardından 2019'da revize edilmiş 'elle oynama' kararı için şu ifade kullanıldı: "El ile müdahalelerde kurallar zaman zaman revize edilse de her zaman kesin ve tutarlı bir karar yoktur. Son kararın hakeme ait olduğunu ve oyuncunun eline veya koluna değen her pozisyonun ihlal olmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Elle oynamalarda duruma göre yorum hakkı hakemindir. Hakemler oyuncunun hareketine göre konumlarını belirleyerek kararlarını vermelidir."
Elle oynamada düşünülen değişiklikler
Elle oynama kuralında gelecek toplantıda oylanması istenen değişiklikler ise şöyle sıralandı: "Top, sırtı dönük pozisyondaki oyuncunun koluna çarparsa oyun devam ettirilir. Kaleye vurulan top defans oyuncusunun vücudundan eline gelirse kural ihlali olmaz. Futbolcu topla oynamaya çalışırken doğal konumunda top eline çarparsa oyun devam eder.
Ofsayt da gündemde
VAR'ın futbola giriyle en çok tartışılan konulardan biri milimetrik ofsaytlar. Futbolun içindeki birçok kişi "bir futbolcunun ayağın büyük ya da küçük olduğu" için ödüllendirilmesini veya cezalandırılmasını uygun bulmuyor. VAR gibi milimetrelik bir sistemin futbolun ruhunu öldürdüğünü düşünüyor. IFAB'ın açıklamasında futbolun daha dinamik ve çekici hale getirmenin bir yolunun ofsayt kuralındaki katılığı kaldırmak ve ofsayta marj vermek olabileceği belirtildi. Kural değişikliği için sabır istendiği belirtilen açıklamada şöyle dendi: "Olası seçenekler tartışıldı. Herhangi bir somut önerinin göz önünde bulundurulması gerekirse , oyuncu hareketinin dinamik doğası dikkate alınarak , oyunun tüm seviyelerinde uygulanabilir ve hakemler için kolayca başvurulabilir bir kural olması gerektiği açık. Kuralda bir değişiklik olmadan önce kapsamlı denemeler yapılması gerekiyor"