İrfan Can Kahveci'nin kırmızı kartı doğru mu? Hakemler yorumladı

Feride Kara
06.03.2022 - 23:34 | Son Güncellenme: 07.03.2022 - 00:17

İrfan Can Kahveci'nin kırmızı kart gördüğü pozisyonu beIN Sports Trio programında eski hakemler Deniz Çoban, Lale Orta ve Bülent Yıldırım değerlendirdi.

İrfan Can Kahveci'nin kırmızı kartı doğru mu? Hakemler yorumladı

Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında konuk ettiği lider Trabzonspor ile 1-1 berabere kalan Fenerbahçe'nin 3 maçlık galibiyet serisi sona erdi. Maçın ilk yarısında İrfan Can Kahveci'nin gördüğü kırmızı kart tartışmalara neden oldu. beIN Sports'ta yayınlanan Trio programında üç eski hakem Deniz Çoban, Lale Orta ve Bülent Yıldırım pozisyonu değerlendirdi.
 

Kontrolsüz bir hareket olarak sarı kart

Lale Orta "Verilen kararın maçın sonrasında etkin bir karar olması. 75 dakika, uzatmaları da koyarsak 80-85 dakika eksik oynama sonucu getireceği için daha önem arz ediyor. Ben kırmızı kartın yanlış olduğunu düşünüyorum. Çarpışma gerçekleşiyor ve oyuncunun ayağı, kayan oyuncunun ayağına geliyor. UEFA'nın tavsiyesi, sarı kart olması gerektiği yönünde. VAR'ın müdahalesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Pozisyonun gerektirdiği kontrolsüz bir hareket olarak sarı kart." dedi

Pozisyonda niyet önemli

Deniz Çoban: Bir kırmızı kartın olması için olmazsa olmaz şey yaralayıcılıktır. Kramponun vidalarıyla yapılan hamle gaddarca olmaya yakındır. Bu nedenle kırmızı kart düşünülebilir. Kimse çok acımasız bir basma diyemez. Kriterlere bakarak pozisyon sarı mı, kırmızı mı diye bakmak gerekir. İyi niyet önemlidir ama bazen iyi niyetli pozisyon da kırmızı kart gerektirir.

İrfan Can'ın niyeti kötü değil

Kesinlikle İrfan Can'ın kötü bir niyeti olmadığı ortada. İrfan Can'ın topuğunun yerde olması da bir kriterdir. Böylece güç transferinin tam gerçekleşmediği belirtilir. Ayaktaki bir mücadelede bileğin üstüne basıyorsa bu temas noktası önemlidir ama burada oyuncu kayarak gelmiş, ayağı yerde. VAR neden karıştı, neden davette bulundu bilmiyorum."

 

VAR, hakemi de maçı da sıkıntıya düşürdü

Bülent Yıldırım "Bu karar yanlış. İrfan Can bir önceki pozisyonda şık bir çalım attı. Daha sonra iki oyuncunun da topla oynama şansı var. İrfan, rakip kayarak kendine gelirken hakim olduğu sol ayak dışıyla topu kurtarmaya çalışıyor. İki oyuncunun da topla oynama şansı var. İki oyuncu da topu kurtarmaya çalışıyor. Tamamen topa odaklı. Göze alacağımız şey niyet, kötü niyet. Burada kötü niyet yok. Siopis kayıyor, bir miktar risk alıyor. 

Maksimum kart sarı olmalıydı

Kaymaya devam ettiği için İrfan'ın ayağı sabitken topu kurtarmaya çalıştığı esnada bu talihsiz kaza meydana geliyor. Burada asla kötü niyet yok. İki oyuncunun da topla oynama ihtimali var. Futbol oyun kuralları mantığında ele alabileceğimiz tek bir kriter var. Oyuncu bu hareketinden nereye kadar sorumlu? Sonuç, asla bir kırmızı karttan bahsedemeyiz. Burada çıkacak maksimum kart, kontrolsüz faulden sarı kart düşünebilir. Zaten hakem faul dahi düşünmüyor. Ortada yoruma açık unsurlar varken, hakem görmüşken VAR'ın müdahalesi yanlıştı ve hakemi de maçı da sıkıntıya düşürdü."

Asla ve asla kırmızı kart değil 

TRT Spor ekranlarında yorum yapan eski hakem Bünyamin Gezer: "İrfan Can'ın niyeti topla oynamak mı ? Evet. Topa müdahale ediyor mu ? Evet Pozisyon icabı basma oluyor mu ? Evet Gaddarca taban gösteriyor mu ? Hayır Asla ve asla kırmızı kart değil ve asla ve asla VAR'ın devreye gireceği bir pozisyon değil" 

Senin için hazırladığımız haberler