İsmail Uyanık, Samsunspor A.Ş.'deki görevini bıraktı

12.11.2019 - 19:07 | Son Güncellenme: 12.11.2019 - 17:09

Samsunspor Kulübü Derneği Başkanı İsmail Uyanık, Yılport Samsunspor A.Ş.’deki görevini bıraktığını açıkladı. Uyanık, dernekteki görevine devam edecek.

Nuri Asan Tesisleri’nde basın açıklaması yapan Başkan İsmail Uyanık, Yılport Samsunspor A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım’ın dün akşam sosyal medyadaki açıklamalarının ardından, kulüpteki çift başlılıktan dolayı Futbol A.Ş.’deki görevini bıraktığını açıkladı. İsmail Uyanık, şunları kaydetti:

Çift başlılığın Samsunspor’a zarar vermeye başladığını gördüğünden görevinden ayrıldığını belirten başkanımız İsmail Uyanık, “Son zamanlarda her basın toplantısında ‘başkan işi bırakıyor mu’ beklentisi ile geldiğinizi biliyorum. Evet gerçekten bugün o gün geldi. Şirketten ve Samsunspor’da üstlenmeye çalıştığım vazifeden bugün ayrılma günü. Samsun’da bu çift başlılığın olmasına Samsunspor’a çok zarar verdiğini görüyorum. Kendi kişisel açımdan da burada durmamda bir fayda değil, zarar getireceğinin farkındayım. Geçen hafta İstanbul’a gittiğimde yönetim kurulunda Yüksel Yıldırım beyle de bu konuyu konuşmuştuk. Karşılıklı birbirimizle ilgili sıkıntılarımız var. Devamında kendisiyle bu akşam için bir toplantı organize etmiştik. Fakat dün akşam gece saatlerinde sosyal medyada çıkan bir takım yazılardan sonra artık konuşacak bir şeyin de kalmadığı kendi adıma ortaya çıktı. Dolayısıyla Samsunspor’daki ortaklığımdan ve Samsunspor için yapmaya çalıştığım bütün görevleri bırakıyorum. Samsunspor’un daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Tek başlılık olduğu zaman Samsunspor’un daha iyi yönetileceğine inandığını belirten başkanımız İsmail Uyanık, “Samsunspor’u yönetecek olan insanların performanslarının da artacağına inanıyorum. Ben İsmail Uyanık olarak Samsunspor’u yükseltmek, yüceltmek ve devamında bu işi iş olarak yapıp, eğer kazandırıyorsak kazanırız mantığı ile bir kurguya geldim. Fakat başta başladığımız nokta ile bugün geldiğimiz nokta durum çok ayrı. Endüstriyel futbolda maddiyatın çok önemi var. Samsunspor bugün gerçekten maddi şartlarda sayılı kulüplerden bir tanesi. Benim ayrılığımı dramatize edecek çok şey de yok. Biz biraz fazla duygulu insanlar olduğumuz için bundan etkilenmemiz mümkün değil. Ben gidiyorum arkadaşlar. Benim gitmeme üzülenler de olacak. Çok sevinenler de olacak. Burada olduğumuz dönemde, elimizden geldiğince kendi doğamızın gereği bir takım şeyler yapmaya çalıştık. Samsunspor ile ilgili benim vicdanım rahat. Son tahlilde bütün kadroları benim kurduğum söyleniyor. Onu da kabul ediyorum. Çok şerefli, çok namuslu ve dürüst bir Samsunspor kadrosu var. Seyircilerden de ricam Samsunspor’un futbolcusuna bu kadar rahat hakaret etmek doğru değil. Bu insanlar bizim namusumuzu temsil ediyorlar, bizim adımıza savaşıyorlar. Bizim armamızı ve renklerimizi sahada onlar taşıyor ve onlar bu performansı gösteriyor. Kendi savaşçılarımızı bu şekilde hakaret etme hakkını kimseye vermiyoruz, veremeyiz. Bu durumunda çift başlılıktan kaynaklandığını, bu kadar futbolcuları baskı altına alınan bu ortamın çift başlılıktan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü biz buraya en iyi oyuncuları getiriyoruz. Fakat getirdiğimiz oyunculardan bir türlü tam kapasite faydalanamıyoruz. Bunun sebebinin ne olduğunu herkes kendi şapkasını önüne koyup düşünmeli. Benden sonra yönetimin çok daha sevecen, futbolcularına çok daha saygı duyan ve en iyi hocaları getirecek performans göstereceklerinden eminim. Samsunspor bu sene şampiyon olacaktır. Bundan hiçbir kuşkum yok. Ben olduğum zaman daha çok bazı kişilerle iyi geçinmeyi bilmiyoruz. Çünkü Samsunspor’un menfaatleri için birilerinin ayağına basmamız gerektiği zaman ondan çekinmek gibi bir durumumuz olmadı, olmayacak da” diye konuştu.

Ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan İsmail Uyanık, “Geçen sene şampiyon olma stratejisi ile çıkıp, şampiyon olamadığımız zaman benim başarısızlığımdır. Yönetimdeki diğer arkadaşlarımızın da geçen sene sosyal medyada mesajlar açıp, süren bir sezonda futbolculara ‘akla karayı göstereceğiz’ demesini benim engelleyebilmem gerekirdi. Burası bana teslimdi. Ben hiçbir şeyi tek başıma yapmadım. Her şeyi bir kurumsal hava içerisinde elimden geldiğince bu yeni düzene uydurmak adına kendimi zorladım. Fakat yapamadım. Çünkü sonuçta endüstriyel futbol. Gerçekten ciddi bir para buraya ayrılıyor. Biz buraya başlarken 70-80 milyon TL’lik ciddi bir borç var. İki senede bunu öderiz. İşletme sermayesi olarak üst noktaya çıkabilip yani Samsunspor A.Ş. kendi ayakları üzerinde durana kadar 150 milyon TL’de para ayıracağımızı söylemiştik. Aslında her şey konuşularak yapıldı. Ben bu futbolcuları bugünkü kadronun sorumlusu bensem ben bununla gurur duyarım. Biz bir tane yanlış oyuncu almadık. Bizim oyuncularımızın hiçbiri yanlış ve kapasitesiz değil. Hastalık buraya en iyi oyuncuyu getirdiğimiz halde bu oyunculardan neden verim alamıyoruz. Hastalığı burada teşhis etmemiz gerekiyor. Ben bu sebepleri biliyorum. Bunun içinde bu hastalığı tedavi etmek adına ben artık sahneden çekiliyorum” şeklinde konuştu.

Samsunspor’un menfaati için bugünden sonra kalan yönetimi ve Yüksel Yıldırım beyi canı gönülden desteklemek gerektiğinin altını çizen başkanımız İsmail Uyanık, “Bu masayı devirip de bu koltukta bir yer bulmak adına bir sürü tanıdığımız insanlardan hamleler gördük. Ortalığı bulandıranların da en fazla kendi içimizden insanların olduğunu da gördük. Dolayısıyla bugün çift başlılık değil, birlik olma zamanı. Çift başlılığı engellemek için İsmail Uyanık çekiliyor. Geçen senenin sonlarından itibaren Samsunspor’un menfaati adına bir sürü şeyi kendi içimde erittim ve dışarıya karşı vurmadım. Buradaki mevcudiyetimi devam ettirmeye çalıştım. Ama buradaki mevcudiyetimin fayda getirmediğini, zarar getirdiğini söyleyen bir düşünce ile beraber olmam mümkün değil. Ayrıca Samsunspor sahipsiz falan da değil. Samsunspor artık bir dernek değil. Buraya para veriliyorsa bir proje gereği, bir şirketleşme gereği taahhüt edilen paralar veriliyor. Burada bir Hasbi Menteşoğlu gibi, Kazım Yılmaz gibi, İsmail Uyanık’ın bir dönem verip aldığı gibi bir dernek başkanı statüsü ile verilmiyor. Sonuçta bir şirket alındı. Şirketleştirildi. Bu dernek, bu şehir şirketleşmeye izin verdi. Bunun karşılığında para veriliyor. Sürekli olarak ‘para verdik, para verdik, benim param’ kelimesinin yüksek sesle söylenmesi bile bizim burada olmamamızı gerektiren çok ciddi bir mevzudur. Samsunspor, Samsunsporlularındır, Samsun sevdalılarınındır. Burasını x bir yerde şirket gibi algılamamak gerekiyor. Burası kömür şirketi de değil, televizyon şirketi de değil” dedi.

Samsunspor’a karşı verdiğin sözden dönmediğini ifade eden başkanımız İsmail Uyanık, “Ömer Seyfettin’in ‘diyet’ diye bir hikayesi var. Bu hikayeyi okumanızı tavsiye ederim. İlkokulda hepimize okutulmuştu fakat o küçük yaşımızda ne anlama geldiğini anlamamıştık. Samsunspor’da bu diyet hikayesinin gerçekleşmesi doğru olmaz. Samsunspor’un yaşayacak günleri var. Doğru şeyler var. Buna da ben sebep olmak istemiyorum. Ama burada da gittikçe pasif bir hale dönüşen, gittikçe ‘beraber yönetelim’ denilen yerde tek başına kararlar alan, bireysel konuşmalarla bu işi yönetmeye çalışan bir zihniyetle de daha fazla çalışamayacağım. Samsun’a karşı vermiş olduğum sözden de dönmüş değilim. Eğer Yüksel Yıldırım, ‘bu şirketi satıyorum’ derse gerekli çapayı gösterip, bu şirkete talip olmasını da bilirim” diye konuştu.

Kimseye kırgın olmadığını belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Sonuçta işin psikolojik boyutları var. Fakat onları burada konuşmaya gerek yok. Ben ortada bir problem olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bir başarısızlık olduğunu düşünmüyorum. Geçen seneki yıkılmış, bitmiş Samsunspor imajını tekrar ayaklandığını, algının tekrar pozitife çevrildiğini düşünüyorum. Biz para koymadan da bu işi yapabilirdik. Her şeye stratejik olarak beraber karar verdik. Fakat geçen sene şampiyon olamadık. Neden şampiyon olamadığımızın altında ilk senemizin olması da var, hakem hataları da var. Biz şampiyon olamayınca ‘geçen sene siz yönettiniz, bu sene de beraber yönetelim. Sen de kendini o kadar harcama. Oralarda yatıp kalkma’ duygusuyla gelindi. Ben de Samsunspor bir kulüp yönetmenin, kendi ruhunu koymadan, kendini adamadan o kadar kolay bir şey olmadığını, sadece profesyonellerle yönetilecek olan bir şehir takımının bir müddet sonra şehirle bağlarının kopabilme riskinin olduğunu ve bizim bunu bugün profesyonellere emanet etme günümüzün olmadığını, fabrika ayarlarına döndükten ve işler rutine girdikten sonra yaparsak doğru olacağını söyledim. Ben buraya gerçekten bir futbol adamı olmak, futboldan en büyük kazancını futbolla yaşamak üzere geldim. Benim 50 tane şirketim yok. Buraya kendimi koyarak, kar eden bir hale getirmek için geldim. Ama belli oldu ki bu yapı mümkün değil. Baktım ki bu iş kötüye gidiyor. Buna da daha fazla tahammül edebilme şansım yok. Kamuoyu önünde bu kadar aleni bir şekilde tartışmak, mesajlaşmak benim bilmediğim işler. Doğru olmadığı işler. Dolayısıyla abartacak bir şey yok. Samsunspor emin ellerde. Ben gittikten sonra emin olun daha fazla yatırımlar, taraftarın istediği futbolcuyu almak, istenilen hocaları almak konusunda çok daha gayret göstereceklerini biliyorum” şeklinde konuştu.

Takımın sezon sonunda rahat şampiyon olacağına inandığını belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Futbolcu grubunun çok iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Futbolcu grubunun başarısızlığı, bilinçli olarak başarısız olmaya veya lakayıt davrandığını düşünmüyorum. Burası bir aile. Biz bir şeyleri eksik yaptık ki bu futbolcuların performansını kötü etkiliyor. Biz bu futbolcuların hepsini üst liglerden aldık. O adamların hepsi scout ekibinin sene boyunca geniş havuzundan bütün yönetim kurulunun onayı ile hocanın da estiği ile alınan oyuncular. Bu oyuncular kendi takımlarından iyi oynarken, yıldızken Samsunspor’a geldiğinde neden vasat oluyor. Vasatın altına giriyor. Bu anlamda biraz kafa yormak gerektiğini düşünüyorum. En önemli nokta bence bu. Benden sonra da buna daha dikkat edeceklerini düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi bu birliktelik Samsunspor’a zarar vermeye başladı. Tek başlı yönetim, çift başlı yönetimden daha iyi performans gösterir. Samsun’da, Samsunspor için bu bir şanstır. Samsunspor’un gerçek sahipleri bu kontrolü ve bu sevgiyi göstermek zorundadır. Bunun kişilerle bir alakası yok. Bende herkes gibi bir Samsunspor sevdalısıyım. Ben Samsunspor’a karşı da bir yanlış yaptığımı düşünmüyorum. Tırnaklarıyla kazandığı parayı buraya harcayan bir arkadaşımızla bu işi beraber yüklendik. Sadece bizim tarzımız olmayan bir üslubu var. Benim de daha fazla burada durmanın bir faydası olmadığını görüyorum. Bu takımın sezon sonunda rahat şampiyon olacağını düşünüyorum. En iyi hocaların Samsunspor’a geleceğini düşünüyorum, hatta biliyorum. Onun için Samsunsporlular hiç üzülmesinler bir İsmail Uyanık gider, beş tane İsmail Uyanık gelir. Sonuçta hepimiz Samsunspor tribünlerinden geldik. Samsunspor Kulübü Derneği ile Samsunspor A.Ş. organik bir bütünlük, birbirine sarılı yaşamak zorundalar. En azından bir dönem. Dolayısıyla bu iki kurumun çok anlaşmalı ve çok ahenk içerisinde olması gerekiyor. Ben şuan için Samsunspor Kulübü Derneği’nden ayrılmadım. Ama bu uyum olması için gerekirse oradan da ayrılacağım” dedi.

Senin için hazırladığımız haberler