İsmet Badem: Fenerbahçe basketbolda akıllı davranıyor

06.10.2016 - 11:52 | Son Güncellenme: 06.10.2016 - 11:52

Fenerbahçe futbolda yapamadığını basketbolda yapıyor

Nihayet parkelere döndük. Senelerdir oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçları hep öksüz sayılırdı! Çünkü en baba kupayı asla C. Başkanı izlemez ve kazanan hep kupasını yetkilenen birileri verirdi. Nihayet Ankara’da C. Başkanımız salondaydı.  Seyirci tribünleri doldurmuştu. Yıllarca Ülker ile Anadolu Efes arasında oynanan bu maçlarda artık Fenerbahçe ön plana çıkmaya başladı.

Futbolu bilmem ama basketbol adına hep akıllı yatırım yapan Fenerbahçe yönetimi salon sorununu en iyi şekilde halletti. Kaliteli kadrolara sahip takımlar kurmasının yanında Obrodovic gibi dünya markası bir Koçu getirmesi Türk Basketbol adına gerçek bir devrimdir. Sponsor Ülker sahneden çekildiği halde yönetim maddiyat konusunu halledip takım kalitesini asla bozulmasına müsaade etmedi. ( Maç sonrası Aziz Yıldırım C. Başkanına, basketbolun çok pahalı bir oyun olduğunu söyleme fırsatı bulmuş olmalı)

Anadolu Efes ise onca çağrımıza rağmen, yıllarca takımı zaferlere taşıyan yönetici Engin Özerhun’un takımın başına getirilmemesi büyük hata. Tuncay Özilhan bu yanlışı ne zaman düzeltecek merak ediyoruz. İkinci kez Perosevic iş başı yaptı. Biraz Doğuş, Cedi ve Furkan dışında sahada Türk oyuncu yer alamadığı maçın ilk yarısında dışardan 0/6 isabet sağlayan Efes maçın ilk yarısında çok mahkum oynadı. Yeni Koçun fazla bir şey katmadığı Efes hiç umut vermedi! Hem de onca paralar saçılarak yeni oyuncular alınmasına rağmen!

Fenerbahçe de, Datome, Sloukas Vesely Dıxon skorer oyunu ile ilk çeyrekte 15/9 ile önde bitirirken, devreyi 39/27 lik skor elde etti. Bu arada Fenerbahçe’de 4/16 lık kötü bir yüzde elde etti. Tribünlerde seyirci üstünlüğü olan Kanarya adeta evinde oynuyormuş gibi rakibinin üstünde büyük üstünlük sağladı. Bu benim görüşüm ve Dıxon’nun bu takımın oyun kurucusu olduğuna inanmıyorum. Ancak Sloukas ile birlikte oynadığı zaman Dıxon fazla sırıtmıyor. Dıxon Obrodovic’in kanatları altında bu nedenle onun bir bildiği vardır diyorum!

Fenerbahçe oturmuş bir kadroya sahip. Obrodovic’in rotasyon konusunda eli daha kuvvetli. Üçüncü çeyrekte Efes farkı eritebilmek için savunmaya çok önem verdi. Bir ara fark 6 sayıya kadar düştü. Her zamanki gibi Fenerbahçe’de Obrodovic tüm oyuncularının önündeydi! Savunma ve hücum hatalarında ön plana çıkarak mola alıyor ve oyuncuların satranç taşları gibi yönetiyor. Vesly, Datoma, Udoh, Sloukas ve kritik anlarda Berk hatta Dıxon maçı ne olursa olsun kötü oynasalar bile almayı ezberlerine almış durumdalar.

Anadolu Efes savunmaya önem verirken, Heurtel bildiğiniz gibi korkak, çekingen ve asla kapasitesini sahaya yansıtamıyor. Brown 5 faul alarak oyun dışında kalırken, iki takımda çok kötü basketbol oynadılar. Asla oynadıkları basketbol zevk vermedi. Maçta heyecan yoktu. Dördüncü çeyrekte biraz iki takımda kımıldadı! Efes bu son bölümde, oyun kurucusu olarak Heurtel ve Granger ikilisine yer verdi. Son iki dakikaya Fenerbahçe 74-67 önde girdi. Ve maçı 77-69 kazanmayı başardı,

Anadolu Efes’in takım halinde kendine olan güvenini kaybetmiş. Korkak bir hava içinde oynuyorlar. Bir türlü “Biz bu maçı alırız, alabiliriz, almalıyız havasına giremiyorlar!” sıradan takım haline düşmüşler ne demeliyim ki! Yılların dev takımını Avrupa’nın en korkulan takımını bu hale düşürenler utansın. Obrodovic ve öğrencileri de ellerini kollarını sallayarak sezona en büyük kupayı kazanarak başladılar. Hem de hiç iyi oynamadan, hiç göz dolduran bir oyuncu olmadan, sıradan bir idman maçı gibi yürüyerek kazandıkları önemli bir kupa! Sezon içinde çok daha iyi basketbol oynayacaklarını düşünüyorum. Sonunda bu ülkede organize edilen Cumhurbaşkanlığı Kupasını kazanan takım Cumhurbaşkanının elinden aldılar. Hem de koyu bir Fenerbahçeli olan Recep T. Erdoğan’ın elinden.

Önemli not: 1- Taktik fauller Avrupa kupalarında sportmenliğe aykırı faul sayılacak! Peki bizim ligde niye sayılmıyor. Basketbolun güzelleşmesi için!

2-Pes artık yine mi sen? Türk Basketbolu senden ne zaman kurtulacak! Siyasi güç mü kullanıyorsun ne yapıyorsun? Tüm yanlışlıklarını yakında açtığım blog ile güncel hatta dakikalık bilgilerle FANATİK BASKET ruhu ile sizlerle basketbolu ve perde arkalarını korkmadan ürkmeden ve en detaylı biçimde paylaşacağız! Allah aşkına buna bir kulüp bir iş versin de, derken “Buna kimse yanaşmıyor o ısrarla bu yollarla iş arıyor veya oyuncu satan yakınına mama çıkarmaya çalışıyor!” Basketbolun en büyük eksiği bir tek Erman Toroğlu yetiştiremedi! Yanlışları insanların yüzüne vuran! Bir Erman Toroğlu.

İsmet Badem

Senin için hazırladığımız haberler