Manchester City-Inter Şampiyonlar Ligi Finali 75 milyon Avro Getirecek

Orhan Gülek
25.05.2023 - 13:34 | Son Güncellenme: 25.05.2023 - 13:43

Manchester City-Inter UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ev sahibi İstanbul'a ekonomik getirisinin 75 milyon avro olması bekleniyor. İşte tüm detaylar...

Manchester City-Inter Şampiyonlar Ligi Finali 75 milyon Avro Getirecek

AJANSSPOR - HABER

10 Haziran'da İstanbul'da oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi final maçının Türkiye'ye ekonomik açıdan katkısı hesaplandı. Dev final 3 günde Türkiye’ye 75 milyon Euro getirecek.

Manchester City-Inter finalinden 75 milyon Euro’luk getiri

UEFA Şampiyonlar Ligi Finali bu yıl 10 Haziran Cumartesi akşamı Inter Milan ve Manchester City arasında İstanbul’da oynanacak. UEFA Şampiyonlar Ligi ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin oyuncularından Garanti BBVA Ödeme Sistemleri ortak düzenledikleri bir toplantıyla İstanbul’da gerçekleşecek final maçının ekonomik açıdan kente katkısına ilişkin bir analiz paylaştı. Analiz, Mastercard’ın daha önceki finallerdeki kart harcamalarının verileri kullanılarak yapıldı. Çalışmaya göre 10 Haziran’da oynanacak maçın Türkiye’ye cuma-pazar günlerini kapsayan üç günlük dönemdeki yaklaşık getirisi 75 milyon Euro’ya ulaşacak.

"Finalde ülkemize geldiğinde bir turist, takriben 300 dolar harcıyor"

Finalin uzun vadeli etkilerinin olacağına da değinen Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Avşar Gürdal,  şu ifadeleri kullandı:

"Bu tarz organizasyonların şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına büyük katkısı var. Şehrimize bir kere gelen turist, tekrar gelmek istiyor. Ülkesine döndüğü zaman akrabalarına, arkadaşlarına, tanıdıklarına ülkemizi anlatıyor ve onları da aslında ülkemize çekmiş oluyor. Dolayısıyla uzun vadeli etkisi, ülkemizdeki turizmin artması yönünde diyebilirim. Finalde ülkemize geldiğinde bir turist, takriben 300 dolar harcıyor. Burada da 3 gün kalmasını bekliyoruz. 3 günde de 900 dolar harcama yapmasını bekliyoruz. Şöyle bir istatistik daha var; gelen bir turistin yaklaşık yarısı, başka şehirlere de gidiyor ve bir yüzde 30 da orada ekstradan harcama yaptığını görüyoruz. Dolayısıyla bin Euronun üstünde harcama yapacağını tahmin ediyoruz.

Finallerde en çok konaklama ve restoran harcamalarında artış görüyoruz. Bu iki sektör normal harcamalarının da en tepesinde yer alan takribi 20’şer paya sahip olan sektörler. Bu iki sektör yine bu payı alacaklardır ve en çok harcama buradan gerçekleşecektir. Fakat ülkemizde, finalin diğer yapıldığı ülkelere ek olarak birkaç sektörün de ortalaması diğer ülkelerin üstünde. Giyim, kuyum ve sağlık bunlardan biridir. Turistlerin bu sektörlerde de harcamalarını artıracağını öngörüyoruz.”

Luís Figo: "Türk taraftarlarla aynı duyguları hissetmek harika"

Etkinlik kapsamında Mastercard marka elçisi Portekizli eski milli futbolcu Luís Figo da basın mensuplarıyla bir araya geldi. UEFA Champions League’nin yanı sıra kariyerinin ‘paha biçilemez’ anlarına ve İstanbul’a ilişkin soruları da yanıtlayan Figo, “Dünyanın her yerinde futbol tutkusu, insanları bir araya getiriyor. Futbolu merkezine alan bu denli büyük ve keyifli etkinliklerde Mastercard ile bir araya geldiğim için çok mutluyum. İstanbul finali yaklaştıkça tıpkı Türkiye'deki futbolseverler gibi benim de heyecanım artıyor. Türk taraftarlarla aynı duyguları hissetmek harika. Bu birlikteliğin benim ve buradaki herkes için unutulmaz bir deneyim olmasını diliyorum” dedi.

Kredi kartı harcamaları artıyor

Büyük final maçlarının yerel ekonomiye katkısı ve Türk futbol taraftarlarının harcama motivasyonuna dair analizine göre:

Turistlerin ev sahibi şehirlerdeki kartlı harcama tutarında bir önceki hafta sonuna kıyasla yüzde 54, bir sonraki hafta sonuna kıyasla yüzde 41 artış gözlendiğine yer verildi. Ortalama olarak finaller ev sahibi şehirlerde turistlerin kartlı harcamalarını ortalama yüzde 48 artırıyor.

Harcamaların yüzde 41’i İstanbul’dan geçiyor

İngiliz ve İtalyan turistlerin Türkiye’deki harcama davranışları analiz edildiğinde; İtalyan taraftarların harcamalarının yılın geneline yayıldığını görürken İngilizler daha çok Ağustos-Eylül aralığında mevsimsel harcama yaptıklarını gözlemlenmiştir. İtalyan turistlerin yaptığı harcamaların yüzde 68’i İstanbul’dan geçerken İngiliz turistlerin yaptığı harcamaların yüzde 41’i İstanbul’dan geçiyor. İngilizlerin kart başına ortalama harcamaları İtalyanlara göre yaklaşık yüzde 35 daha fazla gerçekleşiyor. Turistlerin en fazla harcama yaptığı sektörlerin başında konaklama, yemek, giyim ve sağlık sektörleri geliyor.

en çok harcama konaklama, giyim ve restoranlarda

Finalin oynandığı hafta sonunda ev sahibi şehirde sporla ilgili sektörlerdeki (spor malzemeleri mağazaları vb.) harcamalarda önemli artışlar gözlemlenirken, konaklama ve yeme-içme harcamaları da bu noktada öne çıkıyor. Konaklama, restoranlar ve hava ulaşımı oransal olarak en çok harcama artışı görülmesi beklenen kalemlerken, turistlerin İstanbul’daki harcama davranışları ve önceki finallerde görülen sektörel artışlar incelendiğinde ise en çok harcama artışının konaklama, giyim ve restoranlarda görülmesi bekleniyor.

Her 3 gençten biri fanatik

Türk toplumunun yüzde 40’lık kesimi için futbol, sporda en önemli ilgi alanı olarak öne çıkıyor. Her 3 gençten biri kendini fanatik olarak tanımlıyor. Pandemi sonrası futbol ekonomisi 2021’den 2022’ye yüzde 66 büyüyerek 3,5 milyar seviyesine ulaşmış olup, bu meblağın yüzde 41’lik kısmı, yani neredeyse yarısı, sponsorluk ve isim hakkı gelirlerinden elde ediliyor.

Senin için hazırladığımız haberler