İşte Ali Koç'un basın toplantısının perde arkası

Salim Manav
10.06.2021 - 08:45 | Son Güncellenme: 10.06.2021 - 13:46

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, FB TV'de ekonomi basınıyla buluştu. Başkan Koç, yayıncı kuruluştan bahis gelirlerine, kulübün ekonomik durumundan teknik direktör konusuna kadar birçok konuda bilgi verdi.

İşte Ali Koç'un basın toplantısının perde arkası

Ceyhun KUBURLU

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türk futbolunda son dönemlerde karşılaşmadığımız şekilde bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıya da ekonomi basınını davet etti. Her soruya açık ve şeffaf bir şekilde canlı yayında cevap vermeye çalıştı. Öncelikle başarısız olduğu alanları hiç lafı uzatmadan kabul etti. Bunu kabul ederken de “perfect storm”a (kusursuz fırtına) dikkat çekti. Yani ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ve pandemi etkisi gibi tüm olumsuzlukların aynı ana denk gelmesinden yakındı. Sportif alandaki başarısızlıkların sorumlusu ‘benim' mesajı verdi. Ancak en önemlisi saha içinde rekabet ederken, saha dışında kulüplerimizin menfaatleri için ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. İşte o canlı yayının perde arkası…

Yayıncı kuruluş ile ipler koptu

Yayıncı kuruluşun 2016 yılındaki anlaşmaya göre gelecek sezon kulüplere ödemesi gereken tutar 4 milyar liraydı. Ancak yayıncı kuruluşun teklifinin 2 milyar lira olduğunu anlattı Ali Koç. Burada kulüplerin de artık gerekirse maçlara çıkmama kararı alabileceğine vurgu yaptı. Yani gelecek yıl ligimizde bir boykot yaşanabilir. Artık yayıncı kuruluş ile ipler kopmuş. Kulüplerin memnuniyetsizliği TFF'ye de yansımış ve TFF yetkilileri de ne gerekiyorsa yapacağız mesajını vermiş. Aralık ayındaki ihaleye de kulüpler davet edilmiş. Eskiden yapılan ihaleyi sadece TFF kendisi organize ediyordu. Bu durum ortadan kalkmış görünüyor. Ali Koç'un tahmini yayın geliri beklentisi en iyi şartlarda Türk futbolu için 300-400 milyon dolar aralığında.

Teknik direktör ve sportif direktörlük

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bir teknik direktörle anlaştıklarının mesajını üstü kapalı verdi. Adaylar elenmiş ve bir kişi ile masaya oturulmuş. Bu kişi kesinlikle yabancı bir isim. Konuşulan isimlerden birisi. Sportif direktörlük koltuğu da yine bu sene Fenerbahçe'de boş kalmayacak. Bu alanda da bir isimle uzlaşma sağlanılmış. Ancak bu güne kadar ki sportif direktörlerden farklı olacak. Yani oyuncu transferlerine karışmayacak. Transferi teknik direktör yapacak.

Amatör şubeler kapanacak mı?

Bu konu üzerine herkesin çalışması gerektiğine inanıyor Ali Koç. Yani sadece bir kulübün değil devletin üzerine düşmesi gereken bir konu olarak görüyor. 30 milyon Euro'ya yakın bir bütçesi bulunduğuna dikkat çekiyor amatör şubelerin. Bu alanda Fenerbahçe'nin başarısı da ortada. Ancak gelir modeli yaratılamıyor. Belediyelerin artık futboldan çekilmesi ve tamamen amatör branşlara odaklanması gerektiğini belirtiyor. Fenerbahçe'nin amatör şubeleri için de karar Genel Kurulu'ndur diyor. Ancak bu yapılanma ile ekonomik başarının zor olduğuna dikkat çekiyor.

Fenerbahçe ile ilgilenen yabancı yatırımcı var mı?

"Benim zamanımda teklif gelmedi" diyor Ali Koç. Yani Aziz Yıldırım zamanında Fenerbahçe bir yabancı şirket satın almaya çalışmış. Ancak Koç burada çok duygusal olduğunu belirterek, "Fenerbahçe'nin bir kişiye ya da kuruma ait olduğunu düşünmek beni her şeyden önce taraftar olarak çok üzer" diyor. Ancak günümüz gerçeklerine de dikkat çekiyor. Avrupa ile aramızdaki makasın açılmasında Çinli ve Rus işadamlarının olduğu açık. Bir de Türkiye'deki dernek ve şirket yapısını UEFA'ya anlatamadıklarından yakınıyor. Günün birinde Fenerbahçe yabancı bir şirkete ya da işadamına satılır mı bilemem. Ancak bir gerçek var ki artık futbol kurumsal hantal yapıların egemenliğinde büyüyemeyecek.

Senin için hazırladığımız haberler