Beşiktaş, PAOK'u nasıl eler?

24.08.2020 - 11:27 | Son Güncellenme: 24.08.2020 - 11:27

UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz yarın PAOK ile karşı karşıya gelecek. Siyah beyazlı ekibimiz, PAOK karşısında neler yapmalı? PAOK'un kadrosunda hangi oyuncular bulunuyor? En iyi ve sorunlu oldukları bölgeler neler? İşte detaylar...

Beşiktaş, PAOK'u nasıl eler?

Ali BOZKURT–AJANSSPOR ANALİZ

Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda temsilcimiz Beşiktaş’ın rakibi Yunanistan’ın temsilcisi PAOK oldu. Yunanistan Ligi’ni ikinci sırada tamamlayan PAOK, Şampiyonlar Ligi elemelerine katılma hakkı kazandı. Beşiktaş ile PAOK arasındaki maç 25 Ağustos tek maç üzerinden oynanacak ve karşılaşma seyircisiz olacak. Karşılaşma Yunanistan’da oynanacak.

PAOK’u tanıyalım

Yunanistan ekibi PAOK tarihinde 3 defa şampiyonluk yaşadı. Toumba Stadyumu’nda maçlarına çıkan PAOK, temsilcimiz Beşiktaş gibi siyah beyaz renklerini kullanıyor. 1926 yılında Selanik’te kuruldu. 1 sezon önce yakından tanığımız Lucescu’nun oğlu Ravzan tarafından Yunanistan Ligi’nin şampiyonu oldular. Ardından ise kulüp teknik direktörlüğüne Portekizli Abel Ferreira getirildi. Ferraira’nın yönetiminde ise PAOK ligi Olympiakos’un 7 puan gerisinde ikinci sırada tamamladı.

Bu sezon neler yaptılar?

Paok bu sezon 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi aldı. Yunanistan Ligi’ni ikinci sırada tamamlayan Siyah- beyazlı ekip, toplamda oynadığı 36 maçta 21 galibiyet, 10 beraberlik ve 5 yenilgi aldı. Paok son iki sezondur kendi evinde oynadığı performanslarla dikkatleri çekiyor. Kendi evinde çıktığı 13 karşılaşmada 12 galibiyet 1 yenilgi aldılar.

Avrupa’da kaç maç oynadılar?

Yunanistan temsilcisi, Avrupa kupalarında 180 maça çıkarken, 62 galibiyet elde etti. Rakipleriyle 54 kez berabere kalan siyah-beyazlı ekip, 64 mağlubiyet aldı. 2010-2011 sezonunda ise Fenerbahçe’nin rakibi olan PAOK, evinde oynana ilk maçı 1-0 kazandı. Kadıköy’de ise 1-1 berabere kalarak UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Fenerbahçe’yi eleyerek gruplara kaldı.

Nasıl oynuyorlar?

Sağ kanat: PAOK, kenarlardan oynamayı seviyor. Rakibin sağ taraftan oyun akışını kurarak takip ceza sahası içine girmeyi planlıyor ve gol arıyor. Özellikle driplingleri ile ön plana çıkan Dimitris Limnios, üçüncü bölgede oynayan oyuncuları atağa çıkarmasını çok iyi yapıyor. Takımın en fazla hücuma çıkan üçüncü oyuncusu olmayı başardı.

Kilit paslar: Sezon boyunca attıkları kilit paslarla atağa çıkmayı başaran Yunan ekibinde bu işi en iyi yapan isim Josip Misic, bu konuda dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. Ayağına top aldığı zaman rahat bırakılmamalı. Takımın beyni olarak sahaya çıkıyor ve ataklara çıkarma konusunda bu sezon en iyi isim oldu. Kiralık olarak forma giyen Josip, sözleşmesi sona erdi ve takıma tekrar katılması için görüşmelerin sürdüğü aktarılıyor. Satın alma opsiyonu PAOK’un elinde bulunuyor.

Ceza sahası içi: Ceza sahası içine girmeyi daha çok seven Yunan ekibi, Karol Swiderski, Chuba Akpom’dan faydalanmasını çok iyi biliyor. Takımın en fazla hücum katkısı olan ilk iki isim olarak gözüküyorlar. Pozisyonları kovalayan ve ceza sahası içinde karışıklık yapan ikili takımı adına gol bulmak için ceza sahası içinde her şeyi yapmayı başarıyorlar.

Duran Toplar: Duran toplara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sene ligi ikinci sırada bitirmelerinin en büyük sebeplerinden birisi duran top organizasyonlarıdır. Duran toplardan gol bulma olasılıkları çok iyi durumda ve Beşiktaş’ın bu özelliklerini ciddiye alması gerekiyor.

Sol Bek- Sağ Bek: Sağ bek ile Sol bek oyuncularını oyun içinde tutmayı başarıyorlar. Özellikle 24 yaşındaki Dimitrios Giannoulis, takıma verdiği hücum katkısı göz ardı edilmemeli. Hücum katkısından fazla defansif katkısı daha çok ön plana çıkıyor. Defansif olarak birebir oynanan oyunda kazanan taraf oluyor. Beşiktaş, sol taraftan atağa çıkacağı zaman önde baskı kuran Dimitrios Giannoulis ile karşılaşabilir. Rakibin hücum dengesini bozan ilk isimlerden birisi oluyor. Takımda kilitlenmesi gereken isimlerden birisi kesinlikle Dimitrios Giannoulis!

Beşiktaş neler yapmalı?

Sol - Sağ: Sol tarafı iyi kullanan Yunan ekibi, Beşiktaş’ın sol taraftan gelmesini engellemek için önlemler alacaktır. Rakibin sağ tarafından ataklara çıkmayı daha çok seven PAOK’un en büyük zaaflarından birisi kanatlardan atılan uzun toplar… Sağ- Sol taraf özelinde baktığımız zaman daha fazla atak yediklerini ve gollerle sonuçlandığı görüyoruz. Beşiktaş’ın kanatlardan yapacağı kontra ataklarda gol bulma olasılığı daha fazla duruyor.

Takım savunması: PAOK savunmayı kitleyen takımları açmakta zorlanırken hata yapma olasılığını ise arttırıyor. Çok fazla pas trafiğine girerek top kaybı yaşamasına sebebiyet veriyor. Beşiktaş’ın bu hatalardan faydalanması gerekiyor.

Hava topları: Hava topları ve yan toplardan gol bulma şansı daha yüksek. Kaleci Alexandros Paschalakis, yan toplarda sorunlar yaşıyor ve kendini yan toplarda tam olarak odaklayamıyor. Yan toplar, kornerler gibi pozisyonlarda Beşiktaş’ın ceza sahası içinde kalabalık olması halinde takım adına gol bulma şansı daha fazla olur. Beşiktaş, PAOK’un kalecisi Alexandros Paschalakis’in yan top hayalarında faydalanması gerekiyor.

Savunma zaafları: Bu sezon 50 gol atan PAOK, 23 gol yedi. PAOK, daha basit gol yiyen takımlar arasında yer alıyor. Savunma oyuncularının hata yapma olasılığı fazla fakat üzerine baskı kurma şartı olmak zorunda. Savunmanın yapacağı hataları takip ederek faydalanması gerekiyor. Savunma oyuncuları üzerinde baskı hissettikleri zaman topu ayaklarından çıkarmaya çalışıyorlar ve hataya sebebiyet veriyorlar.

Dikkat edilmesi gereken oyuncular kimler?

Karol Swiderski: 23 yaşındaki santrafor oyuncusu sol ayağını çok iyi kullanıyor. Boy avantajından kaynaklanarak hava toplarında çok tehlikeli oluyor ve gol atma olasılığını yüksek seviyelerde tutuyor. PAOK’un en fazla gol atan ismi olan Karol Swiderski geçtiğimiz sezon 14 gol atma başarısı yakaladı. Etkili sert şutları olan genç oyuncunun sağ ayağına top oturduğu zaman sol ayağından farksız şekilde topa vuruşlarını gerçekleştiriyor. Sert savunmalara karşı birebir kalmamak için geri adım atan bir isim.

Josip Misic: Takımın kilit isimlerinden biri olan Misic, kiralık sözleşmesi sona erdi. Takıma tekrar katılacağı kesin gözü ile bakılıyor. Takıma katıldığı zaman dikkat edilmesi gereken oyuncuların başında yer alıyor. Özellikle takımı çıkaracağı hücumlar, atacağı kilit paslar ve uzun pasların kesilmesi gerekiyor. Defans arkasına atılan paslar, dikine atılan paslar ve dar alandan çektiği şutlarla takımın hücum organizasyonunu üstleniyor.

Dimitris Limnios: Tam bir joker isim! Hızlı ve güçlü bir yapısı var. Topla birlikte yaptığı çıkışlarla takımı üçüncü bölgeye taşımayı çok iyi yapıyor. Özel önlem alınması gerekiyor. Beşiktaş’ın sağ bekinde oynayacak isim özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Ani hızlanması, adam eksiltmesi ve bitiricilik özelliği bulunan bir oyuncu. Adam eksiltme yaptıktan sonra içeriye nokta ortalar açmasını çok iyi yapıyor. Çizgilerden hızlı içeri girerek hücum oyunculara tek vuruş yapacak pozisyonlar yaratabiliyor. Dikkat edilmesi ve serbest bırakılmaması gerekiyor.

İstatistiklere göre en iyi yaptıkları neler?

Hücum yaparken daha çok sağ tarafı kullandıkları gözüküyor. Sol tarafta ise akan oyunun bölümlerine göre paslar atıyorlar. Sol tarafın en büyük özelliği defansif katkısı oluyor. Kanatlardan daha çok faydalanan Yunan ekibi geriye pas atmak yerine kilit paslar atarak oyun yönünü hep ileri doğru planlıyorlar. En yüksek pas yüzdesi ileri yöne doğru gözüküyor. Araya atılan paslara dikkat edilmesi gerekiyor.

Sağ taraf hücum konusunda ise Yunanistan Ligi’nde en iyi takımlar arasında yer alıyor. Sağ tarafı iyi kullanan Yunan ekibi, bu alanda ortalamanın üstünde gözüküyor. İkili mücadeleyi çok seven Siyah-Beyazlı ekip ikili mücadele pozisyonlarında kazanma oranları biraz daha fazla…

Topa baskı kurmasını çok fazla yapıyorlar. Rakip takım oyun kurarken topa baskı kurarak kazanma arzusu içinde yer alıyorlar. Kendi evlerinde oynadıkları maçta genellikle topa baskı kurma oranları daha fazla seviyelere çıkarıyor. Kontra ataklarda lige göre biraz düşük görünüyorlar. Daha çok oyunun üzerine odaklanarak kurmayı seviyorlar. Takım halinde ataklar başlatan Yunan ekibi, takım halinde gidip takım halinde geri dönmeyi hedefliyorlar. Kontra atakları ise kalede Paschalakis, olmasıyla başlıyor. Paschalakis, kontra atak oranında takımını yükseltmeye çalışan tek isim diyebiliriz. PAOK kontra atak ortalamasında ligin ortalaması altında yer alıyor.

Kadrosunda kimler var?

Kaleci: Alexandros Paschalakis, Simeon Papadopoulos, Zivko Zivkovic

Savunma: Alves Soares, Matos Cruz, Ingason, Varela, Enea Mihaj, Angel Crespo, Giannoulis, Michailidis

Orta saha: El Kaddouri, Jose Silveira, Pelkas,, Wernbloom, Vierinhia, Diego Biseswar, Schwab, Esiti, Josip Micic, Soares Gomes, Tsiggaras

Forvet: Swiderski, Dimitros Limnios, Chuba Akpom, Tzolis, Leonardo Lime

Paok’un kadrosunda yer alan Stoch daha önce Fenerbahçe’de forma giymişti. Ayrıca Orta saha bölgesinde görev alan Diego Biseswar, Kayserispor forması giymişti. Takımın en etkili isimlerinden biri olan Chuba Akpom, Türk takımları ile ismi anılmış daha sonra Yunan ekibi PAOK’a transfer olmuştu.

Stoch geçtiğimiz günlerde koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamış ve kendini karantina altına almıştı. Daha sonra ise takımdan ayrıldığı açıklandı.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler