Yeni MHK danışmanı Dallas kimdir?

29.07.2022 - 16:11 | Son Güncellenme: 30.07.2022 - 08:23

MHK'nın yeni danışmanı İskoç Hugh Dallas aynı zamanda UEFA Hakem Komitesi Başkan vekilliği görevini yürütüyor. Dallas, İskoçya ve Yunanistan'da yaptıklarıyla olay olmuş bir isim.

Yeni MHK danışmanı Dallas kimdir?

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından MHK danışmanlığına getirilen eski İskoç hakem Hugh Dallas, elit kategorisinde döneminin en iyilerinden biriydi. Kurallara son derece hakim olan ve UEFA Hakem Kurulu’nda da şu anda başkan vekili olarak görev yapan Dallas, İskoçya Futbol Federasyonu’nda (SFA) hakem kurulu başkanlığı da yaptı. Ancak bu görevine İskoç Katolik kilisesi baskısıyla son verildi. Hugh Dallas, UEFA’da İskoç olması sebebiyle İngilizcesi en zor anlaşılan insanlardan biri olarak tanınıyor. 

Hakemlik kariyeri 2004'te bitti

Hakemlik kariyerine 2004/05 sezonunda 1 yıl daha hakemlik yapma imkanı olmasına karşın son veren Dallas, hemen akabinde İskoçya Premier Lig’de hakem gözlemciliğine başladı. Dallas bu görevinin yanında UEFA Hakem Kurulu üyeliğine de atandı. Gözlemcilik görevine devem eden İskoç eski hakem ayrıca o dönem UEFA Hakem Konvansiyonu’na bağlı olarak yeni kurulan bir hakem eğitim komitesi üyeliğine de getirildi.

Hataları kamuoyunda önünde tartıştı

Hugh Dallas 2009 yılında İskoçya Futbol Federasyonu tarafından Hakem Gelişim Kurulu’nun başına getirildi. Bu göreve getirilmesinin hemen akabinde Motherwell kulübünün menajeri Jim Gannon ile kamuoyu önünde hakem hataları konusunda tartışmaya giren eski hakem, üst üste gelen hakem hatalarının ardından 2010 yılı şubat ayında İskoçya Premier Lig hakem standartlarının düşüklüğü itirafını yaptı.

İlgini Çekebilir
TFF görüştü, sadece bir hakem kabul etti! VAR'a geçen yok
Habere Git

Baskı iddiasıyla gündeme geldi

Aynı yılın kasım ayında ise İskoç yardımcı hakem Steven Creven, Hugh Dallas’ın kendisine bir maçta kurallara uymayan bir penaltı vermesi sonrası yalan söyleyen hakem Dougie McDonald’ın kararını desteklemesi için baskı yaptığını açıkladı. Dallas, buna rağmen McDonald’ı destekler bir açıklama yaptı ve baskı iddialarını reddetti. İskoçya Futbol Federasyonu da bu olayda Dallas’ın arkasında durdu. 

Papa'ya uygunsuz mesaj soruşturması!

Ancak kasım ayındaki bu olaydan hemen kısa bir süre sonra Hugh Dallas bir soruşturma ile karşı karşıya kaldı. İskoçya doğumlu İrlandalı gazeteci Phil Mac Giolla Bhain, Hugh Dallas’ın İskoçya Futbol Federasyonu’ndaki e-mail adresinden Papa’ya yönelik mezhepsel ayrımcılık ve hakaret içeren bir mesajı İskoçya Katolik Kilisesi’ne gönderdiğini kamuoyuna duyurdu.  Bunun üzerine federasyon açıklama yaparak Dallas hakkında soruşturma açıldığını bildirdi. 

Görevinden istifa etmek zorunda kaldı

İskoç Katolik Kilisesi de İskoçya Federasyonu’na bir yazı göndererek Dallas’ın suçlamalar kanıtlanırsa derhal görevine son verilmesini istedi.  Yapılan soruşturma sonucunda Dallas’ın 26 Kasım 2010 günü federasyondaki görevine son verildiği açıklandı. İskoç eski hakem, federasyonu haksız işten çıkartıldığı suçlamasıyla mahkemeye vereceğini duyursa da olay mahkemeye intikal etmeden kapandı. 

Yunanistan'ı karıştıran açıklamayı yaptı

UEFA’daki görevine devam eden ve şu anda Hakem Komitesi Başkan Vekili görevini sürdüren Hugh Dallas 2014/15 sezonu öncesi Ağustos 2014’de Yunanistan Hakem Kurulu’nun başına getirildi. Kasım 2014’de ise Yunanistan’da 2015’de yaşanan futbol skandalına da adı karışan Yunan Hakem Ilias Spathas’ı Olympiakos’un bir maçındaki hakemliği konusunda eleştirdi ve “bu hatalar normal değil, hayatımda gördüğüm en kötü şey” açıklamasını yaptı.  Açıklamanın birkaç gün sonrasında ise yardımcısına sokakta saldırılması üzerine ligdeki hakem atamaları sorumluluğunu bıraktı ve yalnızca hakem eğitimi konusunda çalışmaya devam etti.

Dallas'ın Türk takımları karnesi

MHK danışmanı Hugh Dallas hakemlik kariyeri boyunca Türk takımlarının 4 maçını yönetti. UEFA seminerlerinde Türk hakem meslektaşlarına özellikle Bursa’daki Almanya maçı öncesinde taraftarlarca çok baskı altına alındığını anlattığı da kulislerde söylenir. 

 

  • 29.09.1994: HJK Helsinki-Beşiktaş 1-1 (Kupa Galipleri Kupası)
  • 10.10.1998: Türkiye-Almanya 1-0 (2000 Avrupa Şampiyonası Eleme)
  • 21.09.1999: Milan-Galatasaray 2-1 (Şampiyonlar Ligi)
  • 11.06. 2000 Türkiye-İtalya 0-1 (Euro 2000) 
Senin için hazırladığımız haberler