Türkiye Futbol Federasyonu'nun 44. Başkanı Mehmet Büyükekşi Oldu

16.06.2022 - 08:33 | Son Güncellenme: 16.06.2022 - 23:00

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 44. başkanı, Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu'nda seçime tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi oldu. Büyükekşi 209 oyun 158'ini alarak seçildi.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 44. Başkanı Mehmet Büyükekşi Oldu

Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Seçimli ve Olağan Mali Genel Kurulu Ankara JW Marriott Oteli’nde yapıldı. Başkanlık seçimine tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi TFF'nin 44. başkanı oldu. 

 

310 delegenin oy kullanma hakkı olduğu TFF Genel Kurulu'nda sadece 209 delege seçimde oy kullandı. Mehmet Büyükekşi 209 oyun 158'ini alarak 1 yıllığına başkan seçildi. Yeni TFF Başkanı, toplam delegenin yüzde 50.9'luk oyuyla başkan seçildi.

 

Genel kurulda oylanan Mehmet Büyükekşi'nin yönetim kurulu listesi, 168 oyun 133'ünün oyunu aldı. 35 oy ise geçersiz sayıldı.  

Yeni başkan 1 yıllığına görev yapacak

Başkanlığa seçilecek kişi, bir yıl boyunca TFF koltuğunda oturacak. 2023 Haziran'ında 4 yıllık bir dönem için olağan genel kurul gerçekleştirilecek.

 

 

Adaylık için 9 isim başvurdu

TFF’den daha önce yapılan açıklama göre, başkan adaylığı için Ufuk Akçekaya, Ramazan Ataş, Mehmet Büyükekşi, Gökhan Kızıltan, Sedat Olca, Hayati Özgül, Ayhan Sağaltıcı, Cemal Tarancı ve Hüseyin Yangın başvurdu.

Divan Kurulu, başvuru yapan isimlerin adaylıklarının resmileşmesi için TFF statüsünün 38. maddesine göre karar verecek.

Büyükekşi dışında gerekli imzayı toplayan aday çıkmadı

TFF Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu tek başkan adayıyla yapıldı. TFF başkan adayı Mehmet Büyükekşi dışında delegelerden yeterli sayıda imza toplayan kişi çıkmadı. Büyükekşi, iki gün önce yaptığı konuşmada, "Kulüplerin talebi üzerine toplantıya katılıyorum. Karşılıklı değerlendirmelerde bulunacağız. Adaylık için 270’e yakın imza topladık. O konuda sıkıntımız yok." demişti.

İlgini Çekebilir
TFF'de Büyükekşi için 1+4 operasyonu!
Habere Git

F.Bahçe karşı çıktı, G.Saray imza verdi

TFF başkanlığı için adaylığını açıklayan ilk isim eski Gaziantep FK başkanı olan 61 yaşındaki iş insanı Büyükekşi, Süper Lig'den ve alt liglerden birçok takımın desteğini almış durumda. Son olarak Galatasaray Başkanı Dursun Özbek de kulüp olarak Mehmet Büyükekşi'ye imza verdiklerini açıklamıştı. 

 

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Mehmet Büyükekşi ismine ailesinin FETÖ ile ilişkisi bulunduğunu ima ederek başkan adaylığına karşı çıktı ve yeni bir aday çıkması gerektiğini söylemişti. Koç, 3 gün önce yapılan Kulüpler Birliği toplantısından Mehmet Büyükekşi'nin katılımının ardından ayrılmıştı. Ali Koç'un başka bir görüşmesi olduğu için toplantıdan ayrıldığı açıklanmıştı.

Büyükekşi'nin yönetim listesi

TFF'nin yeni başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yönetim kurulunda yer alan isimler şöyle:

 

Murat Aksu (Beşiktaş delegesi)
Yusuf Günay (Galatasaray delegesi)
Nükhet Küçükel Ezberci (Fenerbahçe yöneticisi)
Yalçın Orhan (Trabzonspor delegesi)
Hamit Altıntop
Alkın Kalkavan
Volkan Can (2. Ve 3. Lig kulüpler Birliği başkanı - Kırklarelispor başkanı)
Ali Düşmez
İbrahim Burkay (Bursa)
Ramazan Üçdan (Antalya)
Prof. Dr.  İdil Karademirlidağ Süher (Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı)
Erman Kalkandelen
Müslüm Özmen
Talat Papatya

Genel kurulda oy kullanabilecek delege dağılımı

TFF genel kurulunda oy kullanacak olan delegelerin dağılımında en büyük güç Süper Lig ekiplerinde. İşe genel dağılım:

Süper Lig: 133

TFF 1. Lig: 36

TFF 2. Lig: 37

TFF 3. Lig: 54

Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu: 10

Profesyonel Futbolcular Derneği: 1

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği: 1

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği: 1

Engelli Spor Federasyonları: 1

FIFA veya UEFA İcra Kurulu Üyeleri: 2

FIFA veya UEFA Komiteleri Görevlileri: 2

Eski TFF Başkanları: 11
En Çok Ulusalarası Maç Yöneten FIFA Hakemi: 5

50 üzeri Milli Olan Futbolcu: 5

En Fazla Milli Takım Teknik Direktörlüğü Yapanlar: 5

Hüseyin Yangın 39 imzada kaldı

Başkan adaylarından Hüseyin Yangın, Ajansspor'un daha önce yazdığı gibi 39 imzada kaldı. Yangın yaptığı açıklamada 62 imza toplamaya çalıştıklarını ancak 39 imzada kaldıklarını söyledi.

Divan Başkanı Murat Sancak oldu

TFF Olağanüstü Genel Kurulu'nda Divan Başkanlığına Murat Sancak seçildi. Seçimi Adana Demirspor Başkanı yönetecek. Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı, Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin ve Başakşehir Başkan Yardımcısı Mesut Altan da divana seçilen isimler...

"Büyükekşi başkanın iyi niyetinden ve şeffaflığından kimsenin şüphesi olmasın"

Genel kurala katılan isimlerden Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, sarı kırmızılı kulüpte seçimin ardından iki gün önce mazbatalarını aldıklarını belirterek, "Bugün de federasyon seçimi için geldik. Mehmet Büyükekşi başkanı destekliyoruz, onun için geldik. 1 senelik başkan ve yönetimi seçiliyor. Türk futbolunun birikmiş problemleri 1 yıl içinde çözülür mü çözülmez mi göreceğiz ama Mehmet Büyükekşi başkanın iyi niyetinden ve şeffaflığından kimsenin şüphesi olmaması gerekir." dedi.

"Yabancı sayısı 1 sene daha aynen devam etmeli"

Özbek, Türk futbolunun bekleyen sorunları arasında yer alan yabancı sayısı ve yayın ihalesiyle ilgili olarak ise, "Yabancı sayısında en az 1 sene daha önceki senenin statüsünün aynen devam etmesinde fayda var. Çünkü adaptasyon kolay olmuyor, daha önceden devam eden kontratlar var. Bir sene daha devam ederse kulüplerin daha rahat edeceğini düşünüyorum. Ben başkanken 500 milyon dolar seviyesindeydi yayın gelirleri. Bugün 150-175 milyon dolar seviyesine düşmüş durumda. Bu düşüş kulüplerin cebinden çıkan para haline dönüşüyor. Zaten pandemi ve savaşın etkileri ekonomik olarak kulüpleri dar boğaza sokmuş durumda. Yayın gelirleri de bu seviyeye düşünce kulüpleri yönetmek daha zor hale geliyor." ifadelerini kullandı.

Ali Koç genel kurula katılmadı

Fenerbahçe'de delegasyon heyeti genel kurula katılırken, başkan Ali Koç yer almadı. Mehmet Büyükekşi'nin adaylığına karşı olan Ali Koç'un ailesiyle birlikte tatilde olduğu için genel kurula katılmadığı bildirildi.

Genel kurula katılım düşük

Toplam oy hakkı olan 310 delegeden 219 delege genel kurulda oy kullanacak. TFF Başkanı olması beklenen Mehmet Büyükeşi daha önce 234 imza topladığını açıklamıştı. Ama bugün seçime sadece 219 delege katıldı. 91 üyenin seçime katılmaması büyük bir handikap olarak yorumlandı.

Alt liglerden yayın gelirinden pay alma talebi

2. ve 3. Lig kulüplerinin yer aldığı alt liglerin naklen yayın gelirlerinlerinden pay alma talebi genel kurulda görüşüldü. Bu talep genel kurul tarafından reddedildi.

Trabzonspor isim değiştirdi

Genel kurul öncesinde Trabzonspor, Mehmet Büyükekşi'nin yönetiminde yer alması için mevcut TFF yönetimde görev yapan Mustafa Hacıkerimoğlu’nu önermişti. Hacıkerimoğlu'nun ismi tartışmalara neden olurken, bordo mavili kulüp yönetim için önerdiği ismi değiştirerek Hacıkerimoğlu'nun yerine Yalçın Orhan'ı önerdi. Orhan, tek aday olan Mehmet Büyükekşi'nin yönetim listesinde yer aldı.

Mehmet Büyükeşi 193 imzayla aday oldu

Daha önce 234 imza topladığını açıklayan Mehmet Büyükeşi, 193 delegenin imzasıyla TFF başkanlığı için aday oldu. Büyükekşi dışında yer alan ve başkan adaylığı ön başvurusunda bulunan 8 isim gerekli 62 imzayı toplamayı başaramadı. 

Servet Yardımcı'dan veda konuşması

Nihat Özdemir'in TFF başkanlığından istifasının ardından vekaleten başkanlık görevini sürdüren Servet Yardımcı, genel kurulda yaptığı konuşmada, 4 Nisan'dan bu yana 74 gün boyunca TFF başkanlığı yaptığı zor süreçte, başta yönetim kurulu arkadaşları olmak üzere destek veren herkese ve tüm çalışma arkadaşlarıına teşekkür etti.

"Kulüplerimizin UEFA ve FIFA'daki sorunlarını çözmek için çaba harcadım"

Yeni dönemdeki dönemde UEFA'daki görevlerine eskiden olduğu gibi en iyi şekilde devam edeceğini ifade eden Yardımcı, "Türk futboluna UEFA ve FIFA'da destek vermeyi bütün gayretlerimle sürdüreceğim. Son yıllarda UEFA ve FIFA olan ilişkilerimizi güçlendirerek çok önemli organizasyonları ülkemize getirmeyi başardık. 2019 yılında İstanbul'da yapılan UEFA Süper Kupa'nın ardından 10 Naziran 2023'te oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinin Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbul'a alınmasının grurunu yaşıyoruz. Yıllardır Monaca'da yapılan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Avrupa Konferans Ligi grup kuraları ilk defa geçen yıl Ağustos ayında İstanbul'da yapıldı. Başarıyla gerçekleştirilen bu organizasyondan sonra bu yıl da kura çekimleri İstanbul'da yapılacak. Avrupa'ın en önemli 96 kulübünün bütün başkan, yönetici ve teknik direktörleriyle birlikte ödül alacak dünya yıldızları aramızda olacak. Bunun yanında Avrupa'da sorunları olan ve destek bekleyen tüm kulüplerimizin hem UEFA'da hem FIFA'da yanlarında oldum ve bu sorunlarını çözmek için bizzat gayret sarfettim." ifadelerini kullandı.

"TFF yönetimlerinin elbette hataları olmuştur"

Futbol federasyonunun sağlıklı bir organizasyon yapmakla yükümlü olduğunu vurulayan Servet Yardımcı, "TFF yönetimlerinin elbette hataları olmuştur. Fakat önemli olan TFF ile kulüplerimizin sağlık ve samimi bir ortam oluştararak Türk futbolunun sorunlarını berebarce çözüme kavuşturmasıdır. Devamlı kullandığımız kelimeleri hatırlamayalım; futbolun marka değeri, yayın ihalesi, topun oyunda kalma süresi, hakemi aldatmaya yönelik hareket, maçın sonuca etki eden hata, yanlış transfer, güvenilmeyen kurumlar, ligi manipüle etmek, rakibe yönelik çirkin ve küfürkül tezahürat... Bunun gibi dilimize yer eden kelimelerin futbolumuzdan mümkün olduğunca ve hızlıca uzaklaşmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

"Umarım Türk hakemliği çağdaş, şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşur"

Türk futbolu, Türk hakemlik sistemi için başlatmış olduğumuz çalışmaların David Elleray'in bu ay içinde sunacağı detaylı raporla ilk aşamasını tamamlayacağını ifade eden Yardımcı, "Bu rapor ışığında sayın Elleray'in de görüşleri alınarak hızlıca adımlar atılması en büyük temennimdir. Umarım Türk hakemlik sistemi, Avrupa'nın büyük liglerinde olduğu gibi çağdaş, sağlıklı, şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşur. Pandemi dünyayı olduğu gibi bizleri de çok derinden etkiledi. UEFA, Finansal Fair Play kriterlerini yumşatmış olsa bile gerek UEFA, gerek uluslarlarası finansal kuruluşlarıyla bir araya gelerek tüm kulüplerimiz için ortak bir çözüm platformu oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Hasan Doğan'ın mirasını sürdüreceğim"

Seçime tek başkan adayı olarak giren Mehmet Büyükekşi genel kurul delegerine hitaben konuştu. 

Türk futbolunda en önemli şey güvendir diyen Mehmet Büyükekşi, "Yol arkadaşım, rahmetli Hasan Doğan'ın bıraktığı çok önemli bir miras bıraktı. Bu mirası sürdüreceğim. Size söz veriyorum, bu mirası en iyi şekilde temsil edeceğim. Futbolumuzu daha iyiye taşıyacağız." dedi.

 

"Sizlerin destekleriyle başarılı olacağıma inanıyorum"

Oldukça zor bir döneme geldiklerini ifade eden Mehmet Büyükekşi" Güven ortamını hep birlikte sağlamak istiyoruz. Sizlerin destekleriyle başarılı olacağıma inanıyorum. Kulüplerin çözümünü merakla beklediği 3 önemli konu ile ilgili adım atmamız gerekiyor. Yayın ihalesi, yabancı konusu ve harcama limitleri. Bütün takımlar finansal sorunlar içerisinde. Hepimiz ana sorunlarımızın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Çözümleri konusunda farklı görüşlere sahip olabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Yayın ihalesinde farklı bir formül için zamanımız maalesef yok

Büyükekşi, Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri olan yayın ihalesiyle ilgili olarak, "Bildiğiniz üzere Süper Lig yayın ihalesinde uzatma yoluna gitmek zorunda kaldık. Farklı bir formül için zamanımız maalesef yok. Fakat bir sene sonrası için çalışmalara hemen başlamak zorundayız. Bu defa bu işi son dakikaya bırakmadan daha hızlı çalışarak bu konuda farklı çözümler üretmek için yola çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"Temel görevlerine odaklanan bir federasyon yapısı oluşturacağız" 

Altyapının Türk futbolu için son derece önemli olduğunun altını çizen Büyükekşi, "Altyapıya antrenör yetiştirmek için de çok büyük bir çaba içerisinde olacağız. Kulüplerimizin şirketleşmesi hususunda toplam çöçümün önemli bir parçası olarak - biliyorsunuz kanunun çıktı ama yönetmelikler çıkmadı - yönetmeliklerin çıkması konusunda takipçisi olacağız ve kulüplerimizle istişare halinde olacağız. Denetim mekanizmalarını mutlaka güncelleştireceğiz ve şeffa hale getireceğiz. Nihayetinde temel görevlerine odaklanan bir federasyon yapısı oluşturacağız." dedi.

"Deplasman yasağının kalkmasını çok önemsiyoruz"

Çözülmesi gereken konrulardan bir tanesinin deplasman yasağığı olduğuna değinen Mehmet Büyükekşi, "Şüphesiz hepimiz bazı önemler alınması konusunda mutabığız. Ama ortak amacımız seyirci. Seyircilerimizi mutlaka statlara tekrar kazandırmamız gerekiyor. Daha fazla seyir zevki ve nitelikli rekabet için de bu yasağın kalkmasını çok önemsiyoruz. Son yıllarda çok fazla kalıp veren seyirci sayısını artırabilmek için sinema ve tiyatro salonlarında olduğu gibi maç giriş ücretlerindeki kdv oranının yüzde 8 olmasını ben de sizler gibi savunuyorum. İnşallah bununla ilgili gerekli görüşmeleri yapmak için yola çıkacağız." şeklinde konuştu.

"Hakem performanslarını yapay zekayla değerlendireceğiz"

Konu hakem performansları olunca güvenin çok daha büyük önem kazandığına değinen Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Hem mevcut hakemlerimizin gelişimi hem de yeni hakem yetiştirme konusunda akademik düzeyde çalışmalar yapacağız. Artık hakemlerin konuşulduğu değil, liglerde futbolun güzelliklerinin kalitesinin konuşulduğu bir futbol camiası arzu ediyoruz. Bununla birlikte hakem performanslarını yapay zeka sistemi üzerinden değerlendirmek istiyoruz. Bu konunun uzantısı olarak fikstürlerin belirlenmesi ve sevkler konusunda kulüpler birliğinin görevlendiceği yetkilendirilmiş bir kişinin de yer alacağı bir lif kordinasyon kurulu kurmayı planlıyoruz. Birlikte ve titizlikle çalışarak adil, güvenilir ve örnek bir lig yaratacağız."

"Rezerv Ligi 2022-2023 sezonunda hayata geçirmek istiyoruz"

Altyapı ve yetenek geliştirme projelerine de mutlaka titizlikle eğilmemiz gerekiyor. Bazıları ülke bazında bazıları ise kulüh bazında yaratılmış başarı hikayelerini inceledik. Arkasındaki muazzam bilgi ve teknolojik yatırımları, kullanılan yazılımlar ve deneyimle eğitmenlerle birleştirerek sonuç odaklı ve ölçülebilir bir strateji ile Türkiye'ye adapte etmeyi planlıyoruz. Rezerv ligle ilgili talepleri çok doğru buluyorum. Amacımız 2022-2023 sezonunda Rezerv Ligi hayata geçirebilmek için hızlıca çalışmalara başlamak istiyoruz.

Türk Futbolu Marka Yönetimi

"Futbolun marka değerinin artaması o kadar önemli ki... Yayın ihalesinin geliri buna bağlı. Küresel futbol ekonomisinde Türkiye'nin payının artması yine buna bağlı. Dünyanın en iyi oyuncularının bizim ligimizde oynayamayı istemesi yine buna bağlı. Kulüplarimizin mali yüklerinden kurtulması. sponsorlu gelirlerinin artması, seyirci gelirlerinin artması ve daha geniş kitlelerin dünyanın en popüler sporu olan futbola yeniden ilgi göstermesi yine buna bağlı. Bu yüzden bu konuya klasik bakış açısıyla değil, yep yeni bir bakış açısıyla, yenilikçi, şeffaf, sorunların üstesinden gelen ve bazı düzenlemelerin de yeniden ele alınmasını gerektiren modern bir anlaşıyla yaklaşmak zorundayız. Futbol Federasyonu futbolu 90 dakikanın ötesine taşıyan, tüm aile bireylerini angaje eden yaratıcılığa ve dönüşüme adapte olacak çözümler bulmak zorunda. Bu zamana kadar Türkiye Futbol Federasyonu'nda kadın yönetim kurulu üyesi olmamış. Biz iki kadın yönetim kurulu üyesiyle yola çıkıyoruz."

"140 ülkeye dizi ihracatı yapıyoruz, niye maçlarımızı satamayalım"

Türkiye'nin 140 ülkeye dizi ihracatı yaptığını ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Niye maçlarımızı satamayalım? Dışarıda Türk dizileri büyük ilgi görüyor, benzer şekilde futbolumuzun da dünyada ilgi görmesini hedefliyoruz. Yayın ihalesi gelirlerinden hepimiz şikâyet ediyoruz ama ürünün gelirini arttırmak elimizde. 140 ülkeye dizi ihracatı yapan bir ülkeyiz. Amerika'dan sonra ikinci sıradayız. Dizimizi satabilirken maçımızı neden satamayalım? Bunun için çabalayacağız..." dedi.

"Her şeyi beraber yaparak sonuçlarına katlanacağız"

Siz bana güvendiniz bu kürsüye çıkardınız diye Büyükekşi, "Ben de size güveniyorum. Yapacak çok şey var. Kaybedecek zamanımız yok. Bir an önce hep beraber, biz olarak... Hiçbir şeyi ben yapmayacağım. Her şeyi beraber yaparak sonuçlarına katlanacağız. Lüften bundan sonraki dönemde birbirimize inanılım, birbirimize güvenelim, futbolun marka değerini yüceltebilmek için birlikte çalışalım." şeklinde konuştu.

Büyükekşi tüm kurulların istifasını istedi

Son olarak bir açıklama daha yapan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm kurulların istifa etmesini istedi. İşte Büyükekşi'nin açıklamaları:


"Baskılara boyun eğmedik, biz doğrusunu yapmak için çalışacağız. Biz birlikte yürümeye kararlıyız. Türk futbolunu hak ettiği noktalara getireceğiz. Ben bundan sonraki dönemde de özelikle her zamankinden farklı yönetim kurulu listesi oluşturdum. Her bölgeye hitap eden yönetim kurulumuz var. Onlarla birlikte inşallah çok güzel işlerin altına imza atacağız. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Tahkim Kurulu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), Etik Kurulu ve tüm kurulların istifasını talep ediyorum. Biz bu yola çıkarken bembeyaz bir sayfa açarak bu yolda ilerlemek istiyoruz."

Senin için hazırladığımız haberler