İtalya GP'deki büyük kaza Verstappen'e pahalıya mal oldu

Orhan Gülek
12.09.2021 - 23:37 | Son Güncellenme: 13.09.2021 - 00:16

Formula 1 yarış hakemleri, İtalya GP'sinde Max Verstappen'in aracıyla Lewis Hamilton'ın üstüne çıkması ve iki şampiyonluk adayının yarış dışı kalmasıyla ilgili soruşturmasını tamamladı.

İtalya GP'deki büyük kaza Verstappen'e pahalıya mal oldu

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Formula 1, İtalya GP'sinde Max Verstappen aracıyla Lewis Hamilton'ın üstüne çıktı ve iki şampiyonluk adayı yarış dışı kaldı.

Verstappen'e 3 sıra grid cezası 

İnanılmaz kaza sonrası her iki sürücüyü de yarış dışı bırakan hakemler, olay sonrası Red Bull Racing pilotu Max Verstappen'i suçlu buldu ve 26 Eylül'de koşulacak olan Rusya GP'de Verstappen'e 3 sıra grid cezası verdi.

Hakemler, Verstappen'in hiçbir noktada tamamen Hamilton'ın yanında olmadığına, bu yüzden viraj dönme hakkının hiçbir noktada kendisinde olmadığına karar verdiler.

İtalya GP yarış hakemlerinin kaza raporunda şu ifadelere yer verildi;

"33 numaralı araç geç fren yaptı"

"Hamilton'ın 44 numaralı aracı pitten çıkıyordu ve Verstappen'in 33 numaralı aracı ana düzlükteydi. 44 numaralı araç, 1. virajdan önceki 50 metre tabelasında, 33 numaralı araçtan önemli ölçüde öndeydi. 33 numaralı araç geç fren yaptı ve 44 numaralı aracın yanına doğru gelmeye başladı. Fakat 33 numaralı araç bu bölümün hiçbir noktasında 44 numaralı aracın ön tekerleğinin hemen gerisinden daha ileride değildi."

"Verstappen, çok geç atak yapmaya çalıştı"

“Görüşme esnasında 33 numaralı aracın sürücüsü, olayın sebebinin 44 numaralı aracın birinci virajın ardından direksiyonu açmaya başlaması ve ikinci virajın apeksinde kendisini sıkıştırması olduğunu iddia etti. 44 numaralı aracın sürücüsü ise, 33 numaralı aracın sürücüsünün çok geç atak yapmaya çalıştığını, bu yüzden ya daha erken fren yapıp virajdan vazgeçmesi gerektiğini ya da kerbün solundan dönmesi gerektiğini belirtti."

Bu karar sonrası Red Bull Racing pilotu Max Verstappen, Sochi'deki yarışa üç sıra geriden başlayacak. Ayrıca iki de ceza puanı aldı ki bu, son 12 aydaki ilk puanları oldu.

Neler yaşanmıştı?

2021 İtalya GP'nin favorilerinden Max Verstappen ve Hamilton ikilisi arka arkaya virajı alırken inanılmaz bir kaza meydana geldi. Hamilton 26. turda pitten çıkmasının ardından bu iki isim düzlüğün sonunda yan yana geldiler ve Verstappen, ilk virajı Hamilton’un solundan dönmeye çalıştı. O esnada Verstappen’in aracı bordüre vurdu ve ardından arka tekerlekler temas edince Verstappen’in aracı havalandı. Bu havalanmanın ardından Verstappen’in aracı, Hamilton’ın aracının üzerine düştü. Verstappen doğrudan aracından inse de, Hamilton bir süre aracını geri çekmeye çalıştı ancak bunu yapamadı ve iki sürücü birden orada yarış dışı kaldılar.

'Halo', Hamilton'ın hayatını kurtardı

Büyük bir panik ve korku içinde izlenilen o anların ardından iki pilotun da durumunun iyi olduğu açıklandı. Kazanın görüntüleri ortaya çıktıkça büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğü görülüyor. F1 araçlarının üzerinde bulunan 10 tona kadar güç karşılayabilen takla halkası ve halo teknolojisi olmasaydı Hamilton, muhtemelen hayatta olmayacaktı.

Şampiyonada Verstappen, 5 puanla lider

2021 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın pilotlar klasmanında Red Bull pilotu Max Verstappen, 226,5 puanla liderliğini sürdürdü. Mercedes pilotu Lewis Hamilton 221,5 puanla ikinci, Mercedes pilotu Valtteri Bottas ise 141 puanla üçüncü sırada yer aldı.

İtalya GP'yi kazanan Daniel Ricciardo ise puanını 83'e yükseltti ve 8'inci sırada yer aldı.

Sezonun 15'inci yarışı, 24-26 Eylül tarihleri arasında Rusya'da koşulacak.

Senin için hazırladığımız haberler