"İtalya’daki uygulamalar Türkiye’de de denenebilir"

21.03.2020 - 12:18 | Son Güncellenme: 21.03.2020 - 12:23

"İtalya’daki uygulamalar Türkiye’de de denenebilir"

TFF Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ın kondisyoneri Stefano Marrone, liglerin erteleme sürecinde yapılması gerekenler ile ilgili Sözcü'ye açıklamalarda bulundu. 

Marrone, futbolcuları zorlu bir sürecin beklediğini belirterek, İtalya'daki uygulamaların Türkiye'de de denenebileceğini söyledi.

Aerobik kapasite ve dayanıklılık 3 gün sonra bile düşmeye başlıyor. Ev için programlar veriliyor ama ne kadar yapabilirsin?

“İtalya’da durum sıkıntılı. Futbolcular uzun süredir evlerinde. Evde yaptığınız egzersizler yetmez. Hem güç hem dayanıklılık için ‘cross fit' dediğimiz şeyi yapmak şart. Ayrıca ‘core training' ile karın ve sırt kasları ile ilgili antrenmanlar yapılması lazım. İtalya'da antrenmanlara 28 Mart-3 Nisan arasında başlanması öngörülüyor. Eşitlik olması için her takım aynı gün başlayacak. Salgının gidişatına göre ilk antrenmanlar küçük gruplar halinde yapılacak. Maksimum 3-4 futbolcu. Hiçbir temas yok.”

Çift kale maç yok

“Antrenman maçı da yok. Genelde salonda veya açık alanda aralara mesafe konularak çalışılacak. Ama virüsün gelişimine bakılacak. İtalya'daki meslektaşlarımla konuştuğumda bunları söylüyorlar. Biz de Türkiye'de bunları uygulayabiliriz. Küçük gruplar halinde kondisyon çalışmalarıyla başlanılabilir. Ama temas olmadan. Futbolcular fiziksel durumlarını korumak için maç veya idman yapmak zorunda. Rutine geçilene kadar ilk etapta haf- tada en az 3-4 gün kondisyon çalışmaları yapılabilir.”

Önce devletin izni verilmeli

“Resmi maç tarihi yaklaştığı zaman haftada 5-6-7 gün yoğunlaşırsın. Yani çalışmalara kademeli bir şekilde başlanabilir. Tabii burada önemli olan devletin vereceği karar. Tehlikenin geçmesi lazım. İlk olarak otoriteden izin almanız gerekiyor. Burada önemli olan her takımın eşit şartlarda çalışması. Birin başlayıp diğerinin başlamaması olmaz. 8 maç için 1 ya da 1.5 ay çalışmak zorunda değiliz. Başlangıçta 3-4 gün yeter. Sonradan yoğunlaşılabilir.”

En iyi zaman sabah

Sadece sporcular için değil tüm insanlar için en iyi çalışılacak zaman sabah saatleridir. Sabah saatlerinde yapılan antrenmanların metabolizma ya diğer vakit dilimlerine göre daha çok yararı var. Her futbolcu kendini iyi tanır. Vücudunu, metabolizmasını bilir. Ekstra bir şeyler vermenize çok gerek yok. Nasıl idman yapacaklarını, ne yiyip içeceklerini bilirler.

Lig bir ayda biter

İngiltere 4 yıl yaşadım. 1 haftada 3 maç oynuyorlar. Haftada 2 maç yapmak acayip bir şey değil! Türkiye'de zaten çok maç kalmadı. En fazla 1 ayda ligler bitebilir. Ama haftada 1 maç yetmez. Haftada 2 maçla ligi bitirebiliriz. Zaten büyük takımlar bu takvime alışık. Avrupa ve Türkiye Kupası oynuyorlar.

Senin için hazırladığımız haberler