Almanya-Japonya: 1-2 (Maç Sonucu-Özet)

İsa Kethüda
23.11.2022 - 17:06 | Son Güncellenme: 23.11.2022 - 20:07

2022 FIFA Dünya Kupası E Grubu'nda yer alan Almanya, Uluslararası Halife Stadyumu'nda karşılaştığı Japonya'ya mağlup oldu. İşte maç sonucu, özet, goller ve detaylar.

Almanya-Japonya: 1-2 (Maç Sonucu-Özet)

AJANSSPOR-HABER

Katar'ın ev sahipliğini yaptığı 2022 FIFA Dünya Kupası’nda, E Grubu'nda yer alan Almanya, 1-0 öne geçtiği maçta Japonya'ya 2-1 mağlup oldu. Almanya'nın golünü 33. dakikada penaltıdan İlkay Gündoğan kaydetti. Samuray Mavisi'nin gollerini ise 75. dakikada Ritsu Doan ve 83. dakikada Takuma Asano attı.

Opta verilerine göre; 1-0 geriye düştüğü maçta Almanya'yı 2-1 yenen Japonya, Dünya Kupası tarihinde ilk kez ilk golü yediği bir karşılaşmadan galibiyetle ayrıldı (2B 7M). 

İlkay Gündoğan penaltıdan attı

Karşılaşmanın 33. dakikasında Japon kaleci Shuichi Gonda'nın, Joshua Kimmich'i düşürmesi sonrası maçın hakemi Ivan Cisneros penaltı noktasını gösterdi. Almanya'da topun başına geçen İlkay Gündoğan, fileleri havalandırdı ve takımını Japonya karşısında 1-0 öne geçirdi. 59. dakikada bir topu da direkten dönen 32 yaşındaki orta saha oyuncusu, milli takım ile çıktığı 64 maçta 17 gol ve 7 asist kaydetti.

Japonya'dan müthiş geri dönüş

İlk yarıyı 1-0 geride kapatan Japonya, ikinci yarı müthiş bir geri dönüşe imza attı. Samuray Mavisi, 8 dakikada içinde bulduğu gollerle Almanya'yı devirdi. Japonya'ya galibiyeti getiren golleri 75. dakikada Ritsu Doan ve 83. dakikada Takuma Asano attı. İlk golü atan ve Almanya Bundesliga'nın Freiburg takımında kariyerine devam eden sağ kanat oyuncusu, milli takımda çıktığı 30 maçta 4 gol ve 4 asist kaydetti.

Almanya'dan protesto

Almanya, FIFA'nın aldığı "OneLove" kararını protesto ederek maça kaptanlık bandı takmadan çıktı ve maç öncesi takım fotoğrafında bu pozu verdi.

İlgini Çekebilir
Almanya'dan protesto! Oyuncular ağızlarını kapattı
Habere Git

Ayrıca Almanya, "Bizi kol bandından mahrum etmek, sesimizi reddetmekle aynı şeydir. Konumumuzun arkasındayız" diyerek de FIFA'ya mesaj gönderdi. 

Nagatomo tarihe geçti

Bir dönem ülkemizde Galatasaray'da forma giyen Yuto Nagatomo, tarihe geçti. Opta Jiro'da yer alan habere göre; Nagatomo, dört farklı Dünya Kupası'nda forma giyen ilk Japon oyuncu olurken, aynı zamanda da şu an turnuvada Japonya ile en çok maça çıkan oyuncu (12) olmayı başardı. Japonya'da Makoto Hasebe ve Eiji Kawashima 11 maçta forma giymişti. 36 yaşındaki sol bek oyuncu, milli takım ile çıktığı 139 maçta 4 gol ve 28 asist kaydetti.

Puan durumu

2022 Dünya Kupası E Grubu
1- Japonya: 3
2- İspanya: 0
3- Kosta Riak: 0
4- Almanya: 0

Kaleciler maça damga vurdu

Baştan sonra müthiş mücadeleye sahne olan Almanya-Japonya karşılaşmasında iki kaleci de müthiş bir performans ortaya koydu. Özellikle Japon kaleci Shuichi Gonda, penaltı yaptırmasına rağmen birçok pozisyonda rakibine geçit vermedi.

İşte iki kalecinin performansı:

Manuel Neuer

  • Kalesine gelen şut: 2
  • Kurtarış: 2

Shuichi Gonda

  • Kalesine gelen şut: 9
  • Kurtarış: 8

Maçtan dakikalar

2022 FIFA Dünya Kupası'nda Japonya, E Grubu'ndaki ilk maçında Almanya'yı 2-1 yenerek sürpriz bir sonuca imza attı.

Dünya Kupası tarihinin en çok final oynayan takımı Almanya, iyi başladığı ve oyunu kontrol ettiği maçın 33. dakikasında, kariyerinde ilk kez Dünya Kupası'nda forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu İlkay Gündoğan'ın 32. dakikada penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçti.

İlk yarıda Almanya'nın hakimiyetini kabullenen ancak ikinci yarıda daha farklı bir enerjiyle sahaya çıkan Japonya, 75. dakikada Doan ile önce skoru eşitledi, 8 dakika sonra ise Asamo ile 2-1 öne geçmeyi başardı.

Kalan dakikalarda skoru koruyan Japonya, turnuvaya 3 puanla başladı.

Japonya'nın gollerini atan futbolculardan Doan'ın Alman ekiplerinden Freiburg, Asamo'nun ise Bochum'da forma giymesi ilginç bir istatistik oluşturdu.

Suudi Arabistan'ın Arjantin'i 2-1 yenmesinin ardından Almanya'yı aynı skorla geçen Japonya, turnuvada sürpriz gerçekleştiren ikinci Asya ülkesi oldu.

Maçtan detaylar

Hakemler: Ivan Barton (Slovenya), David Moran (Slovenya), Zachari Zeegelaar (Surinam)

Almanya: Neuer, Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum, Kimmich, İlkay Gündoğan (Dk. 67 Goretzka), Gnabry (DK. 90 Moukoko), Müller (Dk. 67 Hofmann), Musiala (Dk. 79 Götze), Havertz (Dk. 79 Füllkurg)

Japonya: Gonda, Sakai (Dk. 74 Minamino), Itakura, Yoshida, Nagatomo (Dk. 57 Mitoma), Endo, Ito, Kamada, Tanaka (Dk. 71 Doan), Kubo (Dk., 46 Tomiyasu), Maeda (Dk. 57 Asano)

Goller: Dk. 33 İlkay Gündoğan (penaltı) (Almanya), Dk. 75 Doan, Dk. 83 Asano (Japonya)

Maçın oyuncusu Shūichi Gonda

Almanya - Japonya maçının oyuncusu kaleci Shuichi Gonda seçildi.

Senin için hazırladığımız haberler