Jose Sosa: "Maradona bana futbol oynama arzusu verdi"

13.04.2020 - 14:15 | Son Güncellenme: 13.04.2020 - 14:53

Jose Sosa: "Maradona bana futbol oynama arzusu verdi"

Trabzonspor'un Arjantinli yıldız Jose Ernesto Sosa, ülkesinin Ti Empo sitesine açıklamalarda bulundu. Peki yıldız oyuncu neler söyledi? İşte detaylar...

 

Annen sayesinde mi futbol oynamaya başladın?

"Los Pinos mahallesinde küçük bir sahamız vardı, erkek ve kadınlar için turnuvalar düzenleniyordu. Bugün ise daha çok yaygın durumda. Annem kadın turnuvasında oynardı. Çok yetenekli olduğunu söylüyordular."

Türkiye'de kadınların yaşamı nasıl?

"Bence futbolun cinsiyetle alakası yok. Kadınlar da her seviyede bu oyunu oynayabiliyor. Benim kızlarımın annesi Carolina da, arkadaşlarıyla futbol oynuyor. Türkiye de bu konuda kadınları destekliyor."

2014 Brezilya Dünya Kupası'na gidememesi...

"Elemelerde Milli Takıma eşli ettim. Sabella'nın kurduğu güçlü bir takım vardı. Ve son listede bana, Banega ve Otamendi ile listede olmadığımız bildirildi. Futbolda yaşadığım en kötü deneyimdi diyebilirim. Daha sonra onunla konuşmadım. Ayrıca ona mal oldu. Ama güzel anılarım oldu."

Messi hakkında...

"Bazen bir rakibi geçiyorum ve mutlu oluyorum, ama Messi öyle değil. Birbiri ardına saniyeler içinde çalımlar atıyor. Messi iki, üç ve dörde doğru gidiyor. Çünkü bunu yapabilecek yeteneğe ve kapasiteye sahip. Ve ben bir futbolcuyum, onunla ve ona karşı oynadım. Ama o harika biri. Messi sizi her saniye şaşırtabiliyor ve her zaman bir çözüm yolunu bulabiliyor"

Sizi en çok şaşırtan?

"Messi ve Roman. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kadroyu onlarla paylaştım, harika oyuncular. Daha sonra, Veron. Benim gelişimim üzerinde çok büyük etkisi var Veron'un. Bayern'de hem teknik hem de formda olan Ribery ve Ze Roberto ile oynadım."

Bir orta saha oyuncusu neye sahip olmalı?

"Bir orta sha oyuncusunun oyun görüşü ve oyunu anlayışı iyi olmalı. Önceleri serbest oynuyordum ancak Simeone 4-4-2 oynayarak, benden vazgeçti ve Avrupa'da serbest bir oyuncu olarak oynamanın zor olduğunu anlattı. Gençken herkesi geçebileceğini düşünüyorsunuz ancak zamanla futbol değişti."

"Riquelme'yi, Veron'u sürekli dinliyorum"

"Ben dikkat etmiyorum. Riquelme'yi, Veron'u sürekli dinliyorum. Riquelme'nin dediği gibi: Bir topu kaybedersem sinirlenmem, çünkü sürekli denemeye devam edeceğim ve bir sonraki pozisyonda gol atıp maçı kazanacağım. Pas oyununun etkisine inanıyorum. Eğer bir oyuncu, yüzde 95 pas isabet oranıyla oynuyorsa ancak paslarını sürekli kaleciye ya da yana veriyorsa, bu işe yaramaz. Pas hatası yapmak, dünyanın sonu değil." 

Rosario ve Santa Fe'den bu kadar çok futbolcu geliyor?

"Şehirlerde çok fazla rekabet var. Bugün bir çocuğun arzusu başka yöne kaymış olabilir, ama o zamanlar şehir takımıydı. Kampüste eğitim vardı. Pek çok oyuncu bu tutkudan geliyor. Tutku kasabada başlaş ve doğar. Avrupa'da antrenmandan sonra çıplak ayakla dolaşıyordum ve bana çılgın bir yüzle bakıyorlardı. "Ne yapıyorsun?" Çıplak ayakla oynadım ve bu o şehirlerde normal karşılanmıyor. Ama bu bizim için bir tutku, tutkuyu fırsat haline getirmeliyiz."

"Maradona bana futbol oynama arzusu verdi"

"Küçükken çok maç izlemezdim. Sürekli futbol oynardım. A takım maçları öncesinde çocuklar oynardı ve orada kurabiye yerdik. Ben sadece Maradona'yı izlemeyi severdim, tüm çocuklar Maradona'yı severdi. Bana futbol oynama hevesini aşılayan adam, Maradona'ydı."

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler