Enner Valencia'nın Tekarlanan Penaltısı Kural Hatası Tartışması Yarattı

Orhan Gülek
29.01.2023 - 21:57 | Son Güncellenme: 30.01.2023 - 00:48

Enner Valencia'nın tekrarlanan penaltısı kural hatası tartışması yarattı. Kamuoyu yine ikiye bölündü. IFAB kural kitapçığı Kadıköy'deki pozisyon için ne diyor? İşte tüm detaylar.

Enner Valencia'nın Tekarlanan Penaltısı Kural Hatası Tartışması Yarattı

AJANSSPOR - HABER

Fenerbahçe, Kasımpaşa'yı 5-1 mağlup ederek, lider Galatasaray'ı takip etmeyi sürdürdü. Enner Valencia, attığı 4 golle yıldızlaştı. Ancak Ekvadorlu santrforun tekarlanan penaltısı tartışma yarattı. Gerek medya mensupları gerekse eski hakemler arasında, Valencia'nın önce kaçırdığı ancak kaleci ihlali nedeniyle tekrarlanınca gole çevirip 1-1'lik eşitliği getiren penaltı vuruşu bölünme yaşandı.

Valencia kaçırdı ama tekrar geldi

Hakem Volkan Bayarslan'ın 33. dakikada verdiği penaltı vuruşu için 1 dakika sonra Enner Valencia topun başına geçti. Valencia'nın vuruşu direkten döndü. Ancak, kaleci Erdem Canpolat'ın çizgi ihlali yaptığı gerekçesiyle Bayarslan, penaltı vuruşun tekarlattı. Valencia, ikinci şansı değerlendirdi ve 1-1'lik eşitliği sağladı.

IFAB kural kitapçığı ne diyor?

Sosyal medyada penaltıda kural hatası yapıldığı tartışmasının başlaması gecikmedi. Peki kural ne diyor? IFAB'ın kural kitabında şöyle deniyor: 

"-Kaleci ihlal yaparsa
eğer top kaleye girerse, gol geçerli sayılır
eğer top kaleye isabet etmezse veya üst direkten veya kale direklerinden dönerse, vuruş sadece kalecinin ihlali, vuruşu kullanan oyuncuyu açık bir şekilde etkilemişse tekrarlanır.
eğer topun kaleye girmesi kaleci tarafından önlenirse, vuruş tekrarlanır.
Eğer kalecinin ihlali viruşun tekrarlanmasına neden olursu, kaleci oyundaki ilk ihlali için uyarılır ve oyunun sonrasındaki ihlali(leri) için ihtar verilir."

İlgini Çekebilir
Fener'in de Enner Paşası var!
Habere Git

Çizgi ihlaline yardımcı hakem hükmetti

Valencia-Erdem pozisyonuna bakıldığında bir kural hatası yapıldığı söylenemez. Çünkü IFAB kuralı hakem yorumuna kapıyı açık bırakıyor. "Açık bir şekilde etkilemişse", ifadesi hakem için bir yorum alanı açıyor. Bu tür pozisyonlarda karar yetkisi VAR'da. Ancak, Valencia'nın kaçan penaltısında kalecinin çizgi ihlali yaptığını sahadaki yardımcı hakem Samet Çiçek bayrağını kaldırarak hakeme söyledi. Bu durumda da VAR'ın devreye girmesi mümkün olmadı. Yani kararı sahadaki iki hakem vermiş oldu. 

Eski hakem Yılmaz: "Hakem hatası"

Sonuç itibarıyla ortada bir kural hatası yok. Söz konusu pozisyonda ancak hakem yorumu tartışılabilir. Ve en fazla hakem hatası olarak değerlendirilebilir. Çünkü kalecinin çizgi ihlalininin Valencia'yı kuralda tekrarı gerektirecek bir etki yaratmadığını savunan görüşler yoğun. Eski Süper Lig hakemlerinden Abdullah Yılmaz da pozisyon için "Penaltı tekrarı kural ihlali olmaz. Hakemin görüş hatasıdır." yorumunu yaptı.

Valencia'nın kaderi değişti!

Penaltı tekrarı hem Enner Valencia'nın hem de maçın kaderini değiştirdi. Jorge Jesus, penaltıyı atmak için topu eline alan Batshuayi'den atışı Valencia'ya bırakmasını istedi. Valencia topu aldı ve atışı yaptı. Ama top direkten döndü. Dönüşte topu ağlara yollasa da bu kurallara göre geçersizdi. Ama VAR'dan gelen tekrar kararı, Valencia'ya ikinci bir şans doğurdu. Ekvadorlu golcü bu kez hata yapmadı ve eşitliği sağladı. Bu gol hem Valencia'nın hem de Fenerbahçe'nin farka gitmesinin de yolunu açtı. Valencia maçı 4 golle kapatırken Batshuayi'nin de attığı golle Fenerbahçe, sahadan 5-1 galip ayrıldı.

Senin için hazırladığımız haberler