Zambia'nın Yıldızı Barbra Banda'nın Kadınlığı Tartışılıyor! Dünya Kupası'nda...

08.07.2023 - 17:47 | Son Güncellenme: 08.07.2023 - 17:54

Zambia takımının oyuncusu Barbra Banda'nın yüksek testosteron hormonunun yüksekliği, FIFA Kadınlar Dünya Kupası öncesi tartışılan en çok konuların başında geliyor.

Zambia'nın Yıldızı Barbra Banda'nın Kadınlığı Tartışılıyor! Dünya Kupası'nda...

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

20 Temmuz 20 Ağustos tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’da düzenlenecek FIFA Kadınlar Dünya Kupası öncesinde turnuvaya katılacak Zambia takımının kaptanı ve yıldız oyuncusu Barbra Banda’nın yüksek testosteron hormonunun yüksekliği dev turnuva öncesinde en çok tartışılan konuların başında geliyor. 

Banda, Almanya maçında 2 gol attı

Dün akşam Almanya ile Zambiya arasında Fürth’te oynanan hazırlık maçında 2 gol atan Banda takımının 3-2’lik galibiyetinde başrolü oynadı. Daha önce 2021’deki Tokyo Olimpiyatlarında iki kez hat-trick yaparak adını futbol dünyasına duyuran şu anda 23 yaşındaki oyuncu, Dünya Kupası’nda da takımının en büyük kozu. 

Yüksek testosteron hormonu salgılaması ile başı dertte

Çin Kadınlar Ligi’nde Shanghai Sengli takımında forma giyen Banda’nın vücudunun halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen yüksek testosteron hormonu salgılaması nedeniyle özellikle başı kendi kıtası Afrika’da dertte. 

İlgini Çekebilir
Ataman, Fener'in elinden kaptı
Habere Git

Afrika Konfederasyonu'nda (CAF)oynamasına izin verilmedi

Geçen yıl Afrika Kupası’nda cinsiyet testine sokulan ve yüksek değerleri nedeniyle Afrika Konfederasyonu CAF tarafından turnuvada oynamasına izin verilmeyen Banda, maçları tribünden takip etmek zorunda kalmıştı. Özellikle Banda’nın cinsiyet testine tabi tutulması insan hakları kuruluşu Human Rights Watch tarafından eleştirilmiş ve CAF ayrımcılık ve insan hakları ihlali ile suçlanmıştı. 

Afrika Konfederasyonu, daha sonra testosteron değerleri için maksimum bir seviye belirlendiğini ve bunu aşan kadın sporcuların müsabakalara katılamayacağını açıkladı. Banda’sız Zambiya Afrika Kupası’nda üçüncü olurken otoriteler Banda’nın oynaması halinde şampiyonun Zambiya olma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda birleşmişlerdi. 

Diğer yandan Afrika Kupası’nın hemen ardından kıtanın güney ülkelerinden oluşan Güney Afrika Futbol Federasyonları Konseyi (COSAFA) tarafından düzenlenen COSAFA Cup’ta Barbra Banda’ya izin çıktı ve Zambiya turnuvada şampiyon oldu. Banda’nın bu durumu kadınların spor dünyasında rastlanan ikinci önemli vaka. Geçtiğimiz yıllarda Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya da yüksek miktarda testosteron hormonu salgıladığı gerekçesiyle uluslararası müsabakalardan men edilmiş ve bu olay “Caster Semenya vakası” olarak adlandırılmıştı. 

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'ta 3 oyuncu için imza töreni düzenlendi!
Habere Git

FIFA’da şu anda sorun yok

CAF ve Uluslararası Atletizm Federasyonu müsabaka talimatlarında testosteron değerlerinin sınırını belirlerken, FIFA ise şu ana kadar bu konuda talimatlarında herhangi bir sınır koymuş değil. Alman Sportschau internet sitesinde yer alan habere göre FIFA Dünya Kupası öncesinde bu konuda herhangi bir adım atmayı planlamıyor. Ancak kurum içinde konunun uzmanlarının nasıl bir tutum alınabileceği konusunda çalıştığı FIFA’nın kadın futbolu sorumlusu Sarai Bareman tarafından ifade ediliyor.

Senin için hazırladığımız haberler