Futbolda yapılan kafa vuruşunun bunamaya yol açtığından şüpheleniliyor

Kerem Ergün
12.11.2022 - 16:27 | Son Güncellenme: 12.11.2022 - 17:10

İngiliz BBC kanalı, yayımladığı belgeselde futbolda yapılan kafa vuruşunun bunamaya yol açabileceğini açıkladı. İngiltere Futbol Federasyonu (FA), konuyla ilgili araştırmayı finanse edecek.

Futbolda yapılan kafa vuruşunun bunamaya yol açtığından şüpheleniliyor

AJANSSPOR-HABER

Futbolun olmazsa olmazlarından olan kafa vuruşları, yıllardır bilim dünyasında tartışılıyor. İngiliz BBC kanalı, yayımladığı belgeselde kafa vuruşunun futbolcularda bunamaya yol açabileceğini iddia etti.

Jeff Astle'nin bunamasının sebebi yaptığı kafa vuruşları olabilir

BBC, bu ay eski Newcastle United kaptanı Alan Shearer'in sunduğu bir belgesel yayımladı. Belgeselin konusu 2002 yılında henüz 59 yaşındayken ölen West Bromwich Albion'un forveti Jeff Astle idi. Belgeselde, Astle'nin bunamasıyla ve dolayısıyla ölümüyle futbol oynarken yaptığı kafa vuruşlarının doğrudan bir ilişkisi olduğunun tespit edildiği açıklandı. Astle, 19 Ocak 2022'de kızının evinde ölü bulunmuş ve ölüm sebebinin beş yıl önce beyninde ortaya çıkan dejeneratif bir hastalık olduğu saptanmıştı. 

İngiltere Futbol Federasyonu hemen harekete geçti

Londra merkezli haber ajansı Reuters'in verdiği bilgiye göre İngiltere Futbol Federasyonu (FA), söz konusu belgeselin ardından hemen harekete geçti. Federasyon, 15.000 eski futbolcunun yer alacağı bilimsel bir araştırmayı finanse edeceğini açıkladı. Araştırmanın başında ise Astle'nin ölümünün çevreşel koşullarla ilgisi hakkında tıbbi kanıtlar sunan Dr. William Stewart yer alacak.

İlgini Çekebilir
ÖZEL- Transferde ocak ayı çok sıcak geçecek: Luis Suarez...
Habere Git

Hafızayı olumsuz etkilediği kanıtlandı

Yine BBC'nin haberine göre İskoç Stirling Üniversitesi, kafa vuruşunun olumsuz yönleriyle ilgili bir araştırma yaptı. Uzmanlar, futbolculara art arda 20 kafa vuruşu yapacakları bir antrenman yaptırdı. Antrenmanın ardından futbolcuların beyninde meydana gelen değişiklikler incelendi. Elde edilen sonuca göre kafa vuruşunun ardından beynin hafıza performansı %41 ila %67 zayıflıyor. Araştırmada, kafa vuruşunun olumsuz etkilerinin 24 saat sonra kaybolduğu da aktarıldı. Kafa vuruşunun, beyinde kalıcı bir hasara yol açıp açmadığı sorusu ise cevaplanamadı.

Çocuklara kafa vurmamayı tavsiye ettiler

İngiltere, Kuzey İrlanda ve İskoçya'da, futbol antrenörlerine 11 yaş ve altındaki çocuklara kafa vuruşu antrenmanı yaptırmamaları tavsiye edildi. İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda Futbol Federasyonları'nın yaptığı ortak açıklamada, 18 yaş altındaki futbolcularda da kafa vuruşu antrenmanlarının azaltılması istendi. Bu isteklerin sebebi olarak ise eski futbolcularda yaygın olan bunama hastalığı (demans) gösterildi.

12 yaş altına kafa vurmak tamamen yasaklanacak

İngiliz Mirror gazetesinin haberine göre FA, 12 yaş altındaki çocuklara kafa vuruşu antrenmanları yapmayı ülke genelinde yasaklamaya hazırlanıyor. Şu an ülke çapındaki yerel ligleri kapsayan yasakla ilgili FA sözcüsü şunları söyledi: "Deneme başarılı olursa amacımız 2023/2024 sezonundan itibaren 12 yaş ve altındaki tüm müsabakalarda kafa vuruşunu ortadan kaldırmak."

İlgini Çekebilir
Eski dostlar rakip oldu! Zirvede büyük kapışma
Habere Git

Jeff Astle kimdir?

Jeff Astle, 13 Mayıs 1942'de doğmuştur. 1964/1965 sezonunda West Bromwich'e transfer olan Astle, bu takımla özdeşleşmiş ve taraftarlar tarafından kendisi "Kral" lakabı takılmıştır. Wikipedia verilerine göre kariyerinde 395 maça çıkan Astle, 168 gol atmıştır. İngiltere Milli Takımı ile 5 maça çıkan Astle, ülkesi adına gol atamamıştır. 1977'de emekli olan İngiliz oyuncu, 18 Ocak 2002'de 59 yaşında kızının evinde ölü bulunmuştur.

Senin için hazırladığımız haberler