Kafa vuruşu yasaklanıyor!

16.01.2020 - 18:33 | Son Güncellenme: 16.01.2020 - 18:33

İskoçya Futbol Federasyonu, kafa vuruşunu yasaklıyor mu? Kafa vuruşlarının sağlığa etkisi nasıl oluyor?

İskoçya, futbol oynayan çocuklara kafa vuruşu kısıtlaması getiren ilk Avrupa ülkesi olacak. Yapılan araştırmalara göre demanstan ölme riskinin, spor yapanlarda yapmayanlara göre daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Peki İskoçya Federasyonu bu kısıtlamayı nasıl uygulayacak?

İskoçya Federasyonu ilk olarak hali hazırda bu kısıtlamayı getiren ABD'ye bakacak.

ABD Futbolu'nun değişmesinde ne etkili oldu?

California'daki bir grup oyuncu ve ebeveyn 2014 yılında Fifa, US Soccer ve Amerikan Gençlik Futbol Örgütü'ne karşı bir sınıf davası açtığında US Soccer kurallarını değiştirmek zorunda kaldı. Dava, üç topu yönetme organının ihmalkar olduğunu ve futbol içerisindeki çarpışma ihtiyati tedbir kararı aldığını ve 17 yaşın altındaki bir oyuncunun topu yönetme sayısına bir sınır getirildiğini belirtti. Kural 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girdi ve ABD Futbol ve Major League Futbol kulüplerindeki gençlik takımlarındaki her genç milli takım ve akademide uygulandı.

Onlar ne yaptı?

Yeni kurallar, 10 yaş ve altındaki oyunculara artık topa kafa vurmanın öğretilmeyeceğini ve oyunlarda bilerek kafa vurulmayacağını belirtti. US Soccer için güncellenmiş kurallar şunları söyledi:

Bir oyuncu bir oyunda kasıtlı olarak topa kafa vurduğunda, karşı takımın yarı alanından bir serbest vuruş verilmelidir. Kasıtlı kafa buruşu ceza sahası içinde meydana gelirse, ihlalin gerçekleştiği yere en yakın noktadaki kale çizgisine paralel olarak kale alanı çizgisinde serbest vuruş kullanılır. 11 ve 12 yaşlarındaki oyunculara beceri öğretilecek ve bir maçta topu yönetmelerine izin verilecektir. Ancak, kafa vuruşu antrenmanları haftada 30 dakika ile sınırlı olacaktır.

Ne gibi bir etkisi oldu?

Değişiklikler sadece üç yıldır devam ediyor, yani genç oyuncular üzerinde uzun vadeli herhangi bir etkisi olup olmadığına dair kanıt yok. Bununla birlikte, genç oyunculara antrenörlük yapma biçiminde ciddi bir değişikliğe yol açtı. Philadelphia Union Academy'nin müdürü Tommy Wilson, “İlk başta şüpheliydim ama şimdi bu projeye daha çok inanıyorum” dedi.

“Onlara yaşlarına uygun olanı öğretiyoruz. Yani, şimdi çocuklar biraz daha büyükken kafa vuruşunu öğretmek için biraz daha fazla zaman harcadığımız anlamına geliyor.

 

Senin için hazırladığımız haberler