Dünya bu takımı konuşuyor: FC Sheriff Tiraspol

Eren Tuncay
29.09.2021 - 11:08 | Son Güncellenme: 29.09.2021 - 13:42

İlk kez Şampiyonlar Ligi'nde oynayan; Shakhtar ve Real Madrid'i devirip 6 puan toplayan Sheriff takımı dünyanın gündemine oturdu. Kim bu Sheriff?

Dünya bu takımı konuşuyor: FC Sheriff Tiraspol

Eren TUNCAY - AJANSSPOR

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde tabiri caizse şerif fırtınası esiyor. Kovboy filmlerine atıfla söylersek, kasabaya şerif geldi! Evet, Moldova'nın Sheriff Kulübü'nden söz ediyoruz. Son olarak dünya devi Real Madrid'i deviren takımın tam adıyla FC Sheriff Tiraspol. Zimbru Chişinau ile beraber Moldova'nın önde gelen iki futbol kulübünden biri.

Tarihinde ilk kez katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde önce Shakhtar Donetsk'i 2-0 yenen ve dün de Real Madrid'i hem de deplasmanda 2-1 mağlup eden Sheriff, tüm dünyanın ilgisini çekti. Öncelikle Sheriff, Boğdan ya da Beserabya olarak bilinen 500 bin kişilik; Moldova ile Ukrayna arasındaki sosyalist bir sistemde bulunan Transdinyester bölgesini temsil ediyor. Halk bu bölgeye 'Prinistrovya Cumhuriyeti' adını veriyor. 

KGB kurdu, sokaklarında Marx ve Lenin var!

Kulübün yer aldığı Tiraspol, sosyalist dönemin izlerini güçlü şekilde taşıyor. Tarihe gömülen Sovyetler Birliği'nin bayrağındaki orak ve çekiçli bayraklar hala sokaklarında dalgalanıyor. Lenin'in anıtı yerinde dururken, Karl Marx'tan Clara Zetkin'e kadar bir çok sosyalist figürün adı sokaklarda yaşıyor. Rusça konuşan bölgede Kiril alfabesi kullanılıyor. 

Sovyet etkisi futbol kulübünün kuruluşunda da etkisini gösteriyor. Kulübü kuranlar Sovyet istihbarat teşkilatı KGB'nin eski üyeleri. Eski KGB üyeleri, 1993 yılında Sheriff adını taşıyan bir güvenlik şirketi kurdu. Ve 1997 yılında da futbol aynı isimle bir futbol kulübü kuruldu. Kulüp, 24 yılda 19 kez şampiyon olarak adeta Moldova futboluna el koydu! 

Eski ajanların kurduğu Sheriff, markette de var TV'de de 

İlk kurulduğunda ismi FC Tiras Tiraspol olan kulübün resmi kuruluş tarihi 4 Nisan 1997. Eski KGB'lilerin kurduğunu söylediğimiz kulübün öncülüğünü yapan eski ajansa Victor Guşan... Gushan'ın öncülük ettiği kulübün adı FC Sheriff Tiraspol olarak konuldu. Tıpkı Sovyetler Birliği ve ona bağlı eski doğu blokundaki bir çok ülke takımında olduğu gibi Sheriff de bir güvenlik şirketine dayanıyor yani. Malum, sosyalist ülkelerde bir çok kulüp asker veya polis teşkilatınındı.


Kulübün yer aldığı Tiraspol’de Sheriff sadece futbolda değil, hayatın bir çok alanında top koşturuyor. 'Sheriff' markasıyla marketlerin yanı sıra TV kanalı, yayınevi, içki ve cep telefonu fabrikası, benzin istasyonları bulunuyor. Bu işletmelerin iki ortağı var biri az önce adını andığımız Victor Gushan diğeri de  Iya Kazmaly. Rus siyasiteyle uyumlu olan ikili, Moldova hükümetiyle de iyi iyi geçiniyor. Sheriff Tiraspol FC, Moldova’nın en üst ligi olan Divizia Nationala’yı domine etmiş durumda. Başkent Kişinev'in temsilcisi Zimbru’yu alt eden Sheriff, şimdi uluslararası arenada da hegemonya peşinde. 

Daha önce Beşiktaş ve Fenerbahçe'yle oynadı

Sherrif Kulübü'nü Türkiye ilk defa Beşiktaş ile tanıdı. İlk olarak 2007-2008 sezonu Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme'sinde Beşiktaş ile eşleşen Sheriff, siyah-beyazlılara 1-0 ve 3-0'lık skorlarla yenilerek elenmişti.

 

Ardından 2009-2010 sezonunda tarihinde ilk kez Avrupa'da sahneye çıkacak olan Moldova kulübü, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı başardı. Sheriff o sezon gruplarda Fenerbahçe, Twente ve Steaua Bükreş ile eşleşmişti. Gruplarda bir tek Twente'yi 2-0 mağlup edebilen Sheriff, Fenerbahçe'yle oynadığı iki maçı da 1-0 ve 1-0'lık skorlarla kaybetmişti.

 

Takım sonradan 2010-2011, 2013-2014 ve 2017-2018 sezonlarında da UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı başarmış ancak gruplardan çıkamamıştı.

Şampiyonlar Ligi macerası

Sheriff'in Şampiyonlar Ligi macerası kolay olmadı. Dört ön eleme oynayan Moldova ekibi sırasıyla Teuta, Alashkert, Kızılyıldız ve Dinamo Zagreb takımlarını eleyip Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmayı başardı. Gruplarda da çıktığı ilk iki maçta Shakhtar ve Real Madrid gibi takımları deviren Sheriff'in azmi tüm dünyaya örnek oldu.

Florentino Perez'e cevap!

Real Madrid başkanı Florentino Perez, Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarında küçük takımların ilgi çekmediğini belirterek, "Real Madrid taraftarları aptal değil. Şu an oynadığımız maçlar yerine, Manchester United'a karşı oynayabileceğimizi bilseler, çok daha mutlu olurlar." açıklamasını yapmıştı. Sheriff'in Real Madrid'i yenmesi de Perez'e adeta cevap oldu.

Yabancı sınırı serbest

Moldova Teknik Direktörü Yuriy Veryndub, Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kaldıktan sonra yaptığı bir açıklamada, "Yabancı sınırı olmadığı için Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kaldık. Kazandık. Aksi halde zordu. Yabancı sınırı hiçbir ülkede futbolu geliştirmez. Aksine problem getirir. Avrupa'da başarı için yabancı sınırı olmamalı." demişti.

Sheriff'in takım kadrosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Sheriff takımının yıldızı Sebastien Thill ve bacağındaki “Şampiyonlar Ligi hayali” dövmesi

Senin için hazırladığımız haberler