Dünya Kupası Sonrası Anketten Çarpıcı Sonuç! Futbolcular Çöküş Yaşıyor

İsa Kethüda
13.03.2023 - 11:28 | Son Güncellenme: 13.03.2023 - 11:35

Sezon ortasına denk gelen Katar'daki Dünya Kupası sonrası futbolcularla yapılan anket çarpıcı sonuç verdi. Futbolcular ara vermeden lige dönüşün intihar olduğunu söylüyor.

Dünya Kupası Sonrası Anketten Çarpıcı Sonuç! Futbolcular Çöküş Yaşıyor

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Uluslararası Oyuncular Sendikası FIFPRO geçtiğimiz günlerde Football Benchmark ile birlikte Katar'daki FIFA Dünya Kupası'na katılan oyuncuların artan iş yükünün etkilerini araştıran bir rapor yayınladı.FIFA Dünya Kupası 2022: Turnuva Sonrası İnceleme ve Oyuncu Anketi, takımlar ve oyuncular hakkındaki önemli verileri, mevcut sezonun benzeri görülmemiş zihinsel ve fiziksel yorgunluklarına tepkilerini ölçmek için turnuvada oynayan 64 futbolcuyla görüştü.

Milli takımlara gitmek sorgulanıyor

Rapor, maç takvimiyle ilgili olarak en son FIFPRO tarafından yapılan son araştırma olup giderek daha fazla elit oyuncunun aşırı iş yükü zorlukları hakkında görüşlerini irdeliyor. Bazı oyuncular, azalan dinlenme süreleri ve aileye yeterli zaman ayıramamak nedeniyle ulusal takımlarıyla olan ilişkilerini azaltmayı, ertelemeyi; hatta sonlandırmayı ve kulüplerindeki taahhütlerini yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor.

Zihinsel sağlıkları etkileniyor

FIFPRO Genel Sekreteri Jonas Baer-Hoffmann konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Devam eden araştırmamız, seçkin oyuncular üzerindeki aşırı taleplere dair yeni kanıtlar sağlıyor. Artık oyuncular arasında bu baskıların performansları, kariyerleri ve kişisel yaşamları üzerindeki zararlı etkileri konusunda artan bir farkındalık gözlemliyoruz. Futbolcular, maç takvimlerinin sürdürülebilir olmadığının, zihinsel ve fiziksel sağlıklarını etkilediğinin ve kötü koordine edilmiş organizasyonların ve yoğun programın kendilerini korumasız bıraktığının farkındalar" dedi.

İlgini Çekebilir
Jorge Jesus suskunluğunu bozdu: "Ayrılığı..."
Habere Git

Ticari önceliğe tepki gösterildi

Futbol yönetiminin ticari önceliğe önem verdiğine dikkat çeken Hoffman, "2024'ten sonraki dönem için maç takvimi ve müsabaka tasarımına ilişkin mevcut tartışmalar, elit oyuncuların temel sağlığı ve güvenliği yerine ticari hedeflere öncelik vermeye devam ediyor. Müsabaka organizatörlerinin de bu konuda sorumlulukları vardır. Verilen güvencelere rağmen, oyuncuların sağlıklarının yeni alınacak kararlarda en son dikkate alınacak konu olmaya devam edeceğinden son derece endişeliyiz" dedi.

FIFPRO futbolcularl anket yaptı

FIFPRO ve ona bağlı ulusal sendikalar, FIFA Dünya Kupası'nın sona ermesinden sonra  Ocak ayında oyuncuların zihinsel ve fiziksel sağlık durumları hakkında bir anket yaptı.

Yapılan ankete göre oyuncuların;

  • -Yüzde 54'ü bir sakatlık bildirdi veya bu sezon sakatlanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.
  • -Yüzde 44'ü "Aşırı veya artan fiziksel yorgunluk" yaşadığını söyledi.
  • -Yüzde 20'si "Son derece yüksek düzeyde zihinsel ve duygusal yorgunluk" hissettiğini ifade etti.

Dünya Kupası hemen dönüş intihar

Oyuncuların yorumları arasında, Dünya Kupası öncesinde milli takımlarıyla taktik çalışması yapmak için yeterli zamanlarının olmadığı ve sonrasında çok kısa bir süre sonra kulüp futboluna geri dönmek zorunda kaldıklarının altını çizerken, bir oyuncu hemen maçlara dönüşün "Neredeyse intihar" olduğunu söyledi.
FIFPRO Raporu, artan uzatma sürelerini de gözden geçirdi ve 2018 Dünya Kupası’ndaki ortalama uzatma süresinin 7,3 dakikadan Katar’da 11,6 dakikaya çıktığını tespit etti. Rapora göre, tüm müsabakalardaki maçlara eğer fazladan 11,6 dakika uzatma uygulanırsa, sezon içinde tüm maçlarda oynayan üst düzey bir oyuncu sezonda fazladan üç tam maça eşit sürede sahada kalabilir.

İlgini Çekebilir
Orkun Kökçü'den OneLove kararı: "Farklı amaçla kuruldu"
Habere Git

Zihinsel stres performansı kötüleştiriyor

İngiltere Premier Lig kulüpleri ve Avustralya milli takımında performans direktörü olarak çalışan FIFPRO yüksek performans danışmanı Dr. Darren Burgess konuyla ilgili şunları söyledi: "Yorgunluk zihinsel stres, sakatlıklar ve kötü performans yaratır. Bu sadece yılların deneyimine dayanan benim görüşüm değil, aynı zamanda büyüyen bir bilimsel araştırma kitlesinin bulgusudur. Hiç şüphesiz, müsabaka organizatörlerinin zihinsel stres ve toparlanma süresi gibi faktörlerin oyuncuları nasıl etkilediği konusunda çok daha fazla farkındalık içinde olmaları gerekiyor.”

14 günlük dinlenme süresi istediler

Rapor ayrıca, diğer bulguların yanı sıra, Dünya Kupası öncesi hazırlık süresinin oyuncular için ortalama yedi güne düştüğünü, önceki turnuvalarda ise bu sürenin ortalama 31 gün olduğunu tespit ediyor. Kulüp maçlarına dönmeden önceki dinlenme süresi ise önceki turnuvalarda ortalama 37 günden sekiz güne düştü.

Ankete katılan oyuncular için ne hazırlık ne de dinlenme sürelerinin yeterli olmadığı da ortaya çıktı. Oyuncuların yüzde 86'sı en az 14 günlük hazırlık süresi istediğini söylerken yüzde 61'i en az 14 günlük dinlenme süresi istedi.

Senin için hazırladığımız haberler