Katar'da darbe mi oldu?

04.05.2020 - 09:28 | Son Güncellenme: 04.05.2020 - 09:30

Katar'da darbe mi oldu?

Son dakika gelişmesi. Katar’da darbe mi oldu? Doha’nın Al-Wakra bölgesinde silah sesleri. Katar İstihbarat Servisi sabaha karşı operasyon düzenledi. İşte detaylar...

Katar'da darbe girişimi iddiası!

Katar güne bir darbe girişimiyle uyandı iddiası. Uluslararası basında yer alan haberlere göre şirketlerine soruşturma açılan Hamad Jassim bin Jabr, Askar Al-Samali ile birlikte Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’ye darbe girişiminde bulundu.

Başkent Doha’nın Al-Wakra bölgesinden silah sesleri geldiği bildirildi. Katar İstihbarat Servisi’nin darbe planı yapan bir hücreyi sabaha karşı düzenlediği baskınla dağıttı. Ordu ve polis de bazı mahallelere operasyon düzenliyor.

Katar’da birçok askeri hava aracın havalandığı bilgisi var.

Henüz resmi açıklama yok!

Öte yandan darbe girişimiyle ilgili henüz Katar'dan resmi bir açıklama geldi. Darbe ile ilgili olduğu iddia edilen görüntülerin ve bilgilerin Suudi Arabistan kaynaklı olduğu bildiriliyor.

Katar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Marc Owen Jones, sosyal medyada dolaşan görüntülerin sahte olduğunu ifade ediyor.

Jones bazı videolara silah seslerinin eklendiği, hatta 2018 yılından görüntülerin sanki bugününmüş gibi gösterildiğini iddia ediyor. 

Hatta bazı hesaplarda Türk askerlerinin de olaya dahil olduğu bilgisine yer verilmiş. Jones bunun da bölgedeki politik dengeyi alt üst etmek için servis edildiği kanısında.

Katar'da 2017 yılında da bir darbe girişimi olduğu iddia edilmişti.

Hatta bir Türk subayının darbeci generali başından vurduğu haberleri medyada geniş yer almış fakat bu bilgi daha sonrasında yalanlanmıştı.

1996 yılındaki darbe girişimi bastırılmıştı!

Subayların izinde olduğu Ramazan ayının 27. gününe (kadir gecesi) tekabül eden 16 Şubat 1996'da yapılması planlanan "Ebu Ali" kod adlı darbe girişimi, iki gün öne alınarak 14 Şubat 00:03'te düğmeye basılmıştı.

Yurt dışından paralı askerlerin de getirildiği darbe planlarında, dönemin Katar Emirinin evine, devlet televizyonuna ve iletişimin kesilerek darbenin bastırılmasını engellemek için telekomünikasyon şirketi Ooredoo'ya baskın yapılması ilk hedefler arasında sıralandı.

Darbenin öncülerinden Maliki'nin ifadesine göre, bir onbaşının darbe girişimini haber vermesiyle darbeden iki saat önce Katar'da olağanüstü hal ilan edildi.

Katar'da 1995 ila 1998 yılları arasında ABD'nin Doha Büyükelçisi olarak görev yapan Patrick N. Theros, "Saat 4 sularında Katar Emiriyle görüşmem için beni aradılar. Darbe girişiminin olduğunu ve bastırıldığını, darbecilerin gözaltına alındığını ve bunu hükümetime iletmemi söylediler." dedi.

Theros ayrıca, darbe girişiminden 24 saat sonra Washington yönetiminin, Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) bölgedeki diğer ülkelerin içişlerine karışılmaması yönünde bir mesaj yayımladığını ifade etti.

Senin için hazırladığımız haberler