"Kendi kahramanlarımızı yetiştirmemiz lazım"

20.05.2017 - 12:50 | Son Güncellenme: 20.05.2017 - 12:50

A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ufuk Sarıca, Türk basketbolunun kendi kahramanlarını yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Sarıca'nın yanı sıra Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de gerçekleştirilen ve Darüşşafaka Doğuş Kulübü Basketbol İcra Kurulu Üyesi İbrahim Kutluay, Banvit Sportif Direktörü Turgay Çataloluk ve Galatasaray Odeabank oyuncusu Sinan Güler'in katıldığı Uluslararası Basketbol Bilimleri Sempozyumu'nda Türk basketbolun geleceği konusunda görüşlerini aktardı.

Aynı zamanda Beşiktaş Sompo Japan'ı çalıştıran Sarıca, Türkiye'deki basketbol koşullarının Avrupa'da üst seviyede olduğunu belirterek, "Basketbolda ülkeden bir süre sonra paranın çıktığını, ekonomik kısmının geride kalabileceğini düşünürsek bugün sarıldığımız çok yabancılı sistemde daha da sıkıntı yaşayacağız. Basketbolda kendi kahramanlarımızı yetiştirmemiz lazım. Gençlerin Türk basketbolcularını idol almaları gerekiyor." dedi.

Bu konuda THY Avrupa Ligi'nde yarın Fenerbahçe ile final maçında karşılaşacak Yunanistan'ın Olympiakos takımını örnek gösteren Sarıca, "Olympiakos, CSKA Moskova karşısında oyunu Yunan oyuncularla taşıdı ve kendi kahramanıyla maçı kazandı. Türk seyircisi basketbola ilginin azalacağı dönemde bir  tarafta beş, öbür tarafta beş yabancı oyuncu izlemek istemeyecektir. Sinan Güler'i, İbrahim Kutluay'ı, Ufuk'u izlemek isteyecek. Böyle kahramanlar yetiştirip ileriye gidebiliriz." diye konuştu. 

Türkiye'de basketbol kitlesinin de arttığına dikkati çeken Ufuk Sarıca, genç kuşağın ufkunu açmak için spor kültürünün yükselmesi gerektiğini ve THY Avrupa Ligi, Avrupa Şampiyonası gibi organizasyonlarına ev sahipliği yapmanın spor kültürünün artmasına katkı yapacağını dile getirdi.

Kutluay: "Avrupa Ligi'nde kalıcı olmak önemli"

Darüşşafaka Doğuş Kulübü Basketbol İcra Kurulu Üyesi İbrahim Kutluay, futbol kültürüyle büyüdüklerini ancak kulüplerin ve sponsorların basketbola yatırım yapmasıyla bu sporu sevenlerin de çoğaldığını vurguladı.

THY Avrupa Ligi'nde güzel bir Dörtlü Final haftası yaşadıklarını hatırlatan Kutluay, şunları söyledi:

"THY Avrupa Ligi organizasyonlarının olması da basketbolun gelişmesine etkisi olacaktır. Dörtlü Final'deki takımlara baktığımızda Fenerbahçe haricindeki diğer üç takımının tarihinde kupalar var. Favori gösterilen Fenerbahçe henüz kupa alamadı ancak buralarda oynamak ve hep kalmak gerekiyor. O zaman basketbol kültürünü elde ediyorsunuz."

Banvit Sportif Direktörü Turgay Çataloluk da yatırım yapmadan istikrardan ve basketbol kültüründen bahsetmenin zor olduğunu belirterek, "Yatırım yaparken her zaman istediğiniz sonuçları da almanız mümkün değil. Ülkenin spor kültürüyle alakalı sorun olduğu için zaman zaman sonuç alamayabiliyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Galatasaray Odeabank'ın tecrübeli oyuncusu Sinan Güler ise Avrupa Ligi maçlarının çok heyecan verici olduğuna dikkati çekerek, "O seviyede kalıcı olmak yetişmekte olan 17-18 yaşındaki oyuncular için ciddi hedef haline gelmiş durumda. Doğru hamlelerle, sabırla ulaşması kolay hale gelmeye başladı." ifadelerini kullandı. 

Uluslararası Basketbol Bilimleri Sempozyumu, akşam seansında gerçekleştirilecek oturumlarla tamamlanacak.

Senin için hazırladığımız haberler