Kim kazanacak? Dev derbiye dev analiz!

23.02.2020 - 11:22 | Son Güncellenme: 23.02.2020 - 08:56

Kim kazanacak? Dev derbiye dev analiz!

Fenerbahçe ile Galatasaray, bugün Kadıköy'de karşı karşıya geliyor. Puan açısıdan eli daha rahat olan taraf sarı kırmızılılar. Kazanmaya mecbur olan ev sahibi sarı lacivertliler. Ajansspor muhabirleri Barış Şehirlioğlu Fenerbahçe'nin Burhan Can Terzi de Galatasaray'ı masaya yatırdı ve hem avantajlarını hem de dezavantajlarını yazdı.

Fenerbahçe'nin en büyük üstünlüğü 20 yıllık yenilmezlik serisi, Galatasaray'ın ise 2012'deki şampiyonluk... Kanarya, derbiye kadro sıkıntısıyla çıkarken Galatasaray'da Lemine hariç problem yok. Derbi Ersun Yanal için de kader belirleyici nitelikte olacak. İşte ezeli rakiplerin 10 avantajı ve 10 dezavantajı:

Fenerbahçe'nin avantajları

1-Yenilmezlik serisi

Fenerbahçe, Kadıköy'de 20 yıldır ezeli rakibine yenilmiyor. En büyük avantjı bu. Saha ve seyirci faktörü, sarı lacivertliler kötü oynadıkları derbilerde bile puan almalarına destek oluyor. Artık adı 'gelenek' olan  seri, psikolojik olarak büyük üstünlük sağlıyor.

2-Evinde daha başarılı

Fenerbahçe, bir çok takım gibi kendi evinde daha başarılı. Sarı lacivertliler topladıkları 38 puanın 23'üne Kadıköy'deki maçlarda imza attı. Kadıköy'deki 10 maçta 1 yenilgi ve 2 beraberlik alan Kanarya, 7 maçta galip geldi. Ve 27 gol atıp 10 gol yedi.

3-Öne geçince zor kaybediyor

Fenerbahçe öne geçtiği maçlarda kolay kolay kaybetmiyor: Sarı lacivertliler bu sezon 11 maçta ilk golü atan taraf oldu ve bunların 8'ini kazandı. 1 maçta berabere kalan Fenerbahçe, sadece 2 maçta mağlup oldu. Bu bakımdan derbide ilk golü atarsa, büyük avantaj yakalar.

4-Profili yüksek oyuncu

Geçen sezonki kadroyla bu sezonki kadro arasında önemli farklar var. Bu sezonun kadrosunun profili daha yüksek. Bu isimlerin başında yer alan Emre ve Gustavo sahada olmayacak ancak Serdar Aziz, Ozan Tufan, Kruse ve Vedat Muriç gibi mücadeleyi bırakmayan isimler sahada olacak. Oynaması halinde Tolga Ciğerci de eski takımına karşı özel bir motivasyonla oynayacak.

5-Sol bek krizi bitti

Sezon başından bu yana sol bekte yaşanan krizden kurtulmuş olarak derbiye çıkacak Fenerbahçe. Milli takımın da önemli isimlerinden olan Hasan Ali Kaldırım, nihayet derbide sahada olacak.

6-Volkan Demirel etkisi

Kalecilik kariyerini Kadıköy'den Galatasaray yenilgisi görmeden tamamlayarak tarihe geçerek tamamlayan Volkan Demirel, derbide ilk kez kulübede olacak. Ersun Yanal'ın yardımcısı olan Demirel, hafta boyunca oyunculara tecrübelerini anlatarak, psikolojik olarak onları hazırladı.

7-Fizik güç faktörü

Derbilerde ayakta kalmak için iki faktör vardır: 1-Psikolojik 2-Fizik... Birincisinde Fenerbahçe zaten sorunsuz. Bu sezon fizik güç olarak da sarı lacivertliler iyi durumda.

8-Önde baskıyı iyi yapıyor

Ersun Yanal takımları, oyunun bir bölümünde ihtiyaç duyduklarında iyi ön alan presi yapar. Nitekim Trabzon maçına da böyle başlamış ve daha 1. dakikada da gol bulunmuştu. Bu koz Galatasaray'a karşı da kullanılacak.

9-Forvette Muriç üstünlüğü

Galatasaray'da Falcao gibi bir dünya markası var ama sakatlıktan yeni döndü. Buna karşın Vedat Muriç, kendini ıspatladı ve istikrarlı bir çizgi yakaladı. Kosovalı golcü 21 maçta 12 golle derbide de en büyük koz olacak. Falcao'ya karşı üstünlük kurma arzusu da onu ayrıca motive edecek.

10-Kazanma mecburiyeti

Fenerbahçe, evinde bir son dakika golüyle gelecek beraberlik dışında 1 puana sevinemez. Kazanma mecburiyeti var. Bu da Kadıköy ortamında baskıdan ziyade bir avantaja dönüşecektir.

Fenerbahçe'nin dezavantajları

1-Altay'ın tecrübesizliği

Bir yanda yılların tecrübesi Muslera diğer yandan ilk Galatasaray derbisine çıkacak olan Altay Bayındır. Genç eldivenin tecrübesizliği maç öncesi bir handikap olarak görünüyor. Üstesinden gelirse, geleceğini de sağlama alacak.

2-Yanal-Terim rekabeti

Ersun Yanal, Fatih Terim'e karşı üstünlük sağlamış değil. Yanal, 18 yıllık kariyerinde Terim'e karşı sadece 1 kez galip gelebildi. Bu da kulübede psikolojik üstünlüğü sarı kırmızılılara veriyor.

3-Yanal'ın son şansı olması

Geçen sezon taraftarın büyük isteği ve desteğiyle göreve gelen Ersun Yanal, bugün tartışmalı bir konumda derbiye çıkacak. Derbiyi kaybederse koltuğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bu üzerinde baskı oluşturursa, Fenerbahçe için puan kaybına neden olabilir.

4-Üç maçtır kazanamıyor

Fenerbahçe, muhteşem bir oyunla Başakşehir'i yendikten sonra yükseleceği yerde geriledi. Sarı lacivertliler sonraki üç maçta 2 yenilgi 1 de beraberlik alarak, özgüven kaybı yaşadı.

5-Üç büyük kayıp

Fenerbahçe'nin derbideki en büyük sorunu üç önemli ismin olmayışı. Emre Belözoğlu ve Garry Rodrigues sakat, cezalı Luiz Gustavo da cezalı. Özellikle Emre-Gustavo ikilisinin oynamayacak olması orta sahada büyük handikap yaratabilir.

6-Hakemlere güvensizlik

Sezon başından bu yana hakemlerden dert yanan Fenerbahçe'de futbolcular, maç içerisindeki olası hatalı kararlar nedeniyle güven kaybına uğrayabilir ve bu da onları oyundan kopartabilir.

7-TFF ve MHK tartışması

Fenerbahçe yönetiminin TFF ve MHK ile haftalardır süren tartışması maç içinde olası tartışmalı kararlarda taraftarı olumsuz etkileyebilir. Taraftar protestolara yönelirse takım bundan olumsuz etkilenebilir.

8-Jailson mecburiyeti

Zanka'dan sonra Rami de gitti. Yanal, stoperde yine Serdar Aziz-Jailson ikilisini oynatırsa, kafalarda Brezilyalı'dan yana yine soru işaretleri oluşacak. Zira sezon başından bu yana bir çok kritik hata yaptı  ve puanlar kaybedildi.

9-Kanat problemi

Fenerbahçe'de genel olarak kanatlarda sorun yaşanıyor. Ceza sahasını yeterince beslenemiyor. Üstelik Rodrigues de sakat olduğu için oynamayacak. Yanal, Deniz Türüç'ü mü Ferdi Kadıoğlu'nu mu tercih edecek? Ama bu ikili de henüz  takımın değişmezi olacak bir oyun ortaya koymuş değil.

10-Hamle eksikliği

Fenerbahçe'nin sakat oyuncularının yanı sıra hamle oyuncusu anlamında da rakibine göre çok fazla seçeneği bulunmuyor. Bu nedenle sahaya çıkacak ilk 11'in işi yedeklere bırakmaması gerekiyor.

Galatasaray'ın avantajları

1) Aslan'da baskı yok

Derbi öncesi ligde son 6 maçında 6 galibiyet çıkaran Galatasaray, Fenerbahçe'nin 4 puan önünde sahaya çıkacak. Kaybetse dahi, Fenerbahçe'ye geçilmeyecek olan sarı-kırmızılılarda rakibine oranla daha az stresli ve üzerinde baskı az. Bu faktör Galatasaray'ın daha rahat sahaya çıkmasını sağlayacak.

2) Fatih Terim faktörü

Galatasaray'ı 8 defa şampiyon yapan teknik direktör Fatih Terim'in rakiplerine karşı psikolojik üstünlüğü bulunuyor.  Fatih Terim'in, Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'a karşı da 4-1'lik üstünlüğü var.

3) Kadıköy'de kupa kaldırmak

Galatasaray her ne kadar, Kadıköy'de uzun yıllardır galip gelemese de 2012 yılında Fenerbahçe'nin sahasında şampiyonluğunu ilan edip, kupa kaldırmıştı. Ve takımın başında o dönem de teknik direktör olarak Fatih Terim bulunuyordu. Çok daha stresli karşılaşmada sarı-kırmızılılar doğru oyunu oynayıp maçtan istediği skoru almasını bilmişti.

4) Kalede Muslera faktörü

Galatasaray'ın 2011 yılından bu yana kalesini koruyan Fernando Muslera, Fenerbahçe derbilerine çok alışık bir isim. En formda sezonlarından birini geçiren Uruguaylı filebekçisi teknik heyete ve takım arkadaşlarına varlığıyla güven veriyor. Ve şu an Fenerbahçe kalecisi Altay'a oranla takımda büyük fark yaratıyor.

5) Sağ çizgi üstünlüğü

Galatasaray'ın sağ çizgisini derbide Mariano ve Feghouli oluşturacak. Sarı-kırmızılı takımda üç sezondur beraber oynayan ve aralarında muhteşem bir uyum olan ikili sağ çizgiyi çok etkili kullanıyor. Sezon başından bu yana sol çizgide istikrar sorunu yaşayan Fenerbahçe'ye karşı o bölgede Cimbom bir hayli avantajlı.

6) Kulübede hamle üstünlüğü

Galatasaray'da ilk 11'de hangi isimler tercih edilirse edilsin, sarı-kırmızılıların Fenerbahçe'ye oranla kenardan gelip oyunu değiştirecek ismi daha fazla. Ayrıca santrfor bölgesindeki rotasyonu da, sarı-lacivertlilere göre daha göre daha geniş. Terim oyunun gidişatına göre Falcao ve Adem'in yanı sıra Andone'yi de kullanabilir.

7) Kontracı Onyekuru

Fenerbahçe'de Rodrigues'in sakatlığı bulunurken, Galatasaray'da hız konusunda fark yaratacak ismi hazır durumda: Henry Onyekuru... Nijeryalı futbolcu, hastalığını atlatıp takıma katkı verecek ritmi yakaladı.  Onyekuru özellikle yorgun savunmaya karşı deparlarıyla sonucu değiştirebilecek bir isim. Ayrıca Nijeryalı geçen sezon da Kadıköy'de gol kaydetmişti.

8) Kazanma alışkanlığı

Galatasaray son 6 maçın 6'sını kazanarak galibiyet alışkanlığını yakaladı. Fenerbahçe ise son 3 maçtır kazanamıyor. Sarı-kırmızılıların oyun ritmi şu an Fenerbahçe'nin çok önünde.

9) İçeri top taşıma

Fenerbahçe'de Gustavo ve Emre'nin sakatlıkları büyük handikap. Bu da Galatasaray'a kenarlardan içeri kat etme anlamında avantaj sağlıyor. Gustavo gibi bir kesicinin olmaması sarı-kırmızılılarda çizgi oyuncularının merkeze topla koşu yapma konusunda daha da heveslendirecek.

10) Akbaba-Feghouli ikilisi

Galatasaray'da ikinci yarıya fırtına gibi başlayan isim Emre Akbaba oldu. Sakatlıktan çok formda dönen milli futbolcu gol yollarında çok etkili. Bir başka formda isimse Feghouli. İki oyuncunun da ceza sahası dışında etkili şutları bulunuyor ve Fenerbahçe kalecisi Altay'ın da formsuz bir dönem geçirdiği düşünüldüğünde iki oyuncunun şut özellikleri Cimbom'a avantaj sağlıyor.

Galatasaray'ın dezavantajları

1) 21 yıllık olumsuz seri

Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı Kadıköy'deki son galibiyetini 22 Aralık 1999'da aldı. O tarihten bu yana, Fenerbahçe deplasmanında galip gelemeyen sarı-kırmızılılar her sezon bu olumsuz seriyi kırmak istiyor. Ve bu istatistik her karşılaşma öncesi G.Saray takımının karşısına çıkarılıyor. Sarı-kırmızılıların bu süreçte öne geçtiği karşılaşmalar da oldu Cimbom öne geçtiği maçlarda da oyunu tutmayı başaramadı.

2) Lemina'nın yokluğu

Galatasaray'ın bu sezon en gözde ismi kuşkusuz Mario Lemina. Özellikle ikinci yarıdan itibaren çok önemli bir rol oynayan, birinci bölgeden oyunu kuran isim olan Gabonlu futbolcunun yokluğu takımın sistemini etkileyecek. Takım Lemina'lı oynamaya alıştığı için teknik direktör Fatih Terim hafta boyunca mecburen yeni sistem ve taktik üzerine çalıştı.

3) Soldaki istikrarsızlık

Galatasaray sezona sol bekte Yuto Nagatomo ile başladı. Önceki bir buçuk sezonda taraftarların sevgilisi durumunda olan Japon futbolcu, bu sezonun ilk yarısında gösterdiği performansla hayal kırıklığı oluşturdu ve devre arasında kadro dışında kaldı. Galatasaray, ocak ayında sol beke Saracchi takviyesi yaparken, genç futbolcu son dönemde sakatlıklarla boğuştu, yerinde Linnes ve Ömer Bayram görev yaptı. Fenerbahçe derbisi öncesi Saracchi hazır hale gelirken, Galatasaray derbi öncesi kadar sol çizgide istikrarlı bir yapıya henüz kavuşamadı.

4) Marcao-Muriç eşleşmesi

Galatasaray'da Luyindama'nın sakatlığı Fatih Terim'in deyimiyle savunmanın 50'sinin gitmesine sebep oldu. Sarı-kırmızılılar bir süredir Donk-Marcao ikilisiyle savunma tandemini oluşturuyor. Özellikle ikinci yarıda bu tandem Galatasaray'a sıkıntı çıkarmasa da yüzde yüz de güven vermiyor. Geçen sezon Çaykur Rizespor deplasmanında sarı-kırmızılılara Vedat Muriç-Marcao eşleşmesi sıkıntı yaratmıştı. Muriç o maçta bir gol kaydetmişti. Şimdi Fenerbahçe'nin golcüsü olan Muriç, derbide yine Marcao ile karşı karşıya gelecek.

5) Oyuna topu sokma

Galatasaray'da bu görev şu an sakat olan Mario Lemina'daydı. Ancak Lemina'nın yokluğunda merkezde Seri'den daha çok bu görev istenecek. Fakat Seri'nin sezon başından beri top kayıpları ve 6 numarada oynarkenki görüntüsü güven vermiyor. Sarı-kırmızılıların merkezden nasıl oyun kuracağı derbi öncesi düşündürüyor.

6) Duran toplar

Galatasaray'da duran toplar her zaman sıkıntı olmuştur. Yakın zamanda Trabzon deplasmanı olsun, Denizli maçı olsun rakibin kullandığı serbest atışlar, kornerler Galatasaray için endişe teşkil ediyor.

7) Serbest vuruş etkisizliği

Galatasaray'da son dönemde duran topları bir süredir Ömer Bayram kullanıyor. Takımda net frikikçi sadece Selçuk İnan var o da genel performansı sebebiyle pek süre alamıyor. Sarı-kırmızılılar uzun süredir ceza sahasına yakın bir duran top kazandığı zaman çok fazla heyecanlanmıyor. Galatasaray, Kadıköy'e giderken net frikikçi eksikliği yaşıyor.

8) Takım boyu kısa

Galatasaray'da derbide görev yapabilecek oyunculardan Donk dışında boyu 1.85'in üzerinde isim yok. Fenerbahçe'de Muriç, Ozan, Tolga Ciğerci, Kruse, Serdar Aziz kafa toplarında etkili isimler. Galatasaray'ın takım boyu ortalaması derbide Cimbom'a sıkıntı çıkarabilecek unsurlardan. Teknik direktör Fatih Terim, takım boyu ortalaması sebebiyle 1.86'lık Emin Bayram'a süre vermesi ihtimaller arasında.

9) Son 20 dakika sendromu

Galatasaray bu sezon karşılaşmaların son 20 dakikalık bölümlerinde büyük sıkıntılar yaşadı. Sezonun ikinci yarısında bu sorun nispeten çözülmüş gözükse de sarı-kırmızılıların oyunun son bölümünde temposu düşüyor. Galatasaray bu sezon ligde 70'ten sonra 8 gol kalesinde gördü.

10) Geri dönüş sıkıntı

Galatasaray bu sezon zirve yarışı yaptığı rakiplerine karşı oynadığı müsabakaların 3'ünde geriye düştü. Başakşehir karşısında evinde 1-0 yenik duruma düşen Cimbom, maçı çeviremedi. Beşiktaş deplasmanında da aynı senaryoyu yaşayan sarı-kırmızılılar, Trabzon deplasmanında ise ancak beraberliği kurtarabildi. Galatasaray için anahtar kelimelerden biri de ilk golü yememek.

Senin için hazırladığımız haberler