Kim Yong Un kimdir? Öldü mü?

24.04.2020 - 23:40 | Son Güncellenme: 24.04.2020 - 23:45

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un öldü mü? Kuzey Kore Başkanı mı vefat etti mi, kaç yaşında, mesleği, neden gündemde, Amerika açıkladı mı, ne tehditler etti, ölüm sebebi, neden öldü, yerine kim geçecek, kim geçiyor, yerine başkası mı geçti, yerine kız kardeşi mı geçti, kız kardeşi kim, Kim Yo-Jong, kimdir, kaç yaşında, koronavirüs mü oldu, corona virüse yakalandı mı, Kuzey Kore koronavirüs vaka ne durumda ve daha fazlası detaylar haberimizde...

Kim Yong Un kimdir? Öldü mü?

Sağlığı hakkında spekülasyonların olduğu Kuzey Kore lideri Kim Jon-Un'un geçirdiği kalp ameliyatı sonrası hayatını kaybettiği iddia edildi. 

Sosyal medyaya düşen bu iddia herkesi şakına çevirdi. Peki Kuzey Kore'den resmi açıklama geldi mi? Kim Jong-Un kimdir? Kaç yaşında ve daha fazlası detaylar haberimizde...

Pyongyang'dan henüz bir açıklama gelmedi fakat sağlık durumunun kötü olduğuna yönelik iddialar daha önce yine gündeme düşmüş ve geçtiğimiz günlerde bu iddialar yalanlanmıştı.

Kuki News'in haberine göre, bölge uzmanı Jang Sung Min, Kim Jong-Un'un öldüğüne inandığını söyledi. Jang, konuya ilişkin Kuzey Kore kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Kim Jong-Un’un sağlık durumu çok ciddi ve Kuzey Kore yönetimi bu sabah iyileşmesinin imkansız olacağı sonucuna vardı" 

Kim Jong-Un'un ölmesi durumunda ülkenin liderliğini kız kardeşi Kim Yo-Jong'un devralabileceği konuşuluyor.

İşte Resmi Açıklama

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in üst düzey dış politika danışmanı Moon Chung-in, CNN'e yaptığı açıklamada, "Hükümetimizin pozisyonu sabit. Kim Jong-un, hayatta ve iyi. 13 Nisan'dan bu yana Wonsan bölgesinde kalıyor. Şimdiye kadar herhangi bir şüpheli hareket tespit edilmedi." 

Kim Jong-Un kimdir?

Kim Jong-un (resmen yazılışı Kim Jong Un; Korece: 김정은; d. 8 Ocak 1983 veya 1984) 2011'den bu yana Kuzey Kore'nin Yüce Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan bir Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui  (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır. 2010 yılının sonlarından itibaren Kim Jong-un, KDHC'nin öncülüğünün varisi olarak görülüyordu ve yaşlı Kim'in ölümünün ardından Kuzey Kore devlet televizyonu onu "Büyük Başarılı" olarak ilan etti. Kim, Kore İşçi Partisi Başkanı (2012 ve 2016 yılları arasında İlk Sekreter olarak), Merkez Askeri Komisyon Başkanı, Devlet İşleri Komisyonu Başkanı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı'nı üstlendi. ve Kuzey Kore'deki en yüksek karar organı olan Kore İşçi Partisi Politrobu Başkanlığı üyesidir. Kim, 18 Temmuz 2012'de Kore Halk Ordusu'nda Kuzey Kore Mareşal rütbesine terfi etti ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı görevini pekiştirdi. Kuzey Kore devlet medyası genellikle onu Mareşal Kim Jong-un, "Mareşal"  veya "Aziz Haşmetli" olarak adlandırıyor.

12 Aralık 2013 tarihinde Kim, "ihanet" için amcası Jang Song-thaek'in idamını emretti. Kim, üvey kardeşi Kim Jong-nam’a Şubat 2017’de Malezya’daki suikast emrini verdiğine inanıyor.  2018'de Kim Jong-un ve Güney Koreli Moon Jae-in, Kuzey ile Güney arasındaki sınırda iki kez Panmunjom'da ve bir kez Pyongyang'da bir araya geldi. 12 Haziran 2018'de, Kim ve ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore nükleer programını tartışmak üzere Kuzey Kore lideri ve ABD başkanlığı arasında ilk defa yapılan görüşmelerde Singapur’daki bir zirvede bir araya geldi. Şubat 2019’da Hanoi’deki bir takip toplantısı aniden bir anlaşma yapılmadan sona erdi. 25 Nisan 2019'da Kim ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk zirvesini Rusya'nın Vladivostok kentinde gerçekleştirdi. 30 Haziran 2019'da, Kim Kore Demilitarized Zone'da Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Kuzey Kore devlet medyası 11 Nisan'da Kim'in bir Politbüro toplantısına katıldığını bildirdi. Ertesi gün gazetede Kim'in bir askeri tesisi ziyaretiyle ilgili haber yer aldı ancak teftişin hangi tarihte yapıldığı belirtilmedi. Kuzey Kore lideri, 15 Nisan'da dedesinin doğum günü kutlamalarına da katılmadı.

Senin için hazırladığımız haberler