Klopp'tan sıra dışı bir söyleşi: "Öyle her şeye hemen zıplamıyorum!"

Feride Kara
22.07.2022 - 22:37 | Son Güncellenme: 23.07.2022 - 14:24

Liverpool teknik direktörü Jürgen Klopp, eşi Ulla'dan futbolculuk günlerine, Mane'nin Bayern Münih'e transfer olmasından Keita ve Konate'ye kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Klopp'tan sıra dışı bir söyleşi: "Öyle her şeye hemen zıplamıyorum!"

Çeviri: Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Jürgen Klopp, takma adıyla Kloppo. Liverpool menajeri. Mainz’daki futbolculuk döneminin ardından yine Mainz’da başlayan teknik direktörlük kariyeri Dortmund’da zirveye iyice yaklaşınca kapısını ilk çalan kulüp Liverpool oldu. Kloppo, 7 yıllık çok başarılı Dortmund macerasını sonlandırdıktan sonra 2015 yılında Liverpool ile anlaşarak İngiltere’nin yolunu tuttu ve orada da ekim ayında yedinci yılını tamamlayacak.

Eski takım arkadaşının sorularını yanıtladı

Liverpool ile de geride kalan yedi yılda çok sayıda başarı kazanan Jürgen Klopp, takımının Leipzig ile oynayacağı hazırlık maçı öncesinde şu anda Volkszeitung'da (LVZ) spor müdürlüğü yapan Mainz’dan eski takım arkadaşı Guido Schafer ile Facetime üzerinden samimi ve sıra dışı bir röportaj gerçekleştirdi. 

İşte bu samimi röportajın, Türkiye’de ne olduğu anlaşılamayacak bazı bölümleri hariç, önemli bir kısmını aşağıda okuyabilirsiniz.

Klopp: Öylesine mutluyum ki

Guido Schafer: İyi gözüküyorsun. Kilo mu verdin?

Jürgen Klopp: 1-2 kilo. Bunu komplimanına karşı hemen sorayım. Kilo mu aldın? 

Schafer: 1-2 kilo. Dünya mutlu insanlara ait derler. Sen de mutlu musun?

Klopp: Hem de nasıl. Rüya gibi bir karım, rüya gibi mesleğim ve rüya gibi bir kulübüm var. Bu sıralamayı bilerek söylüyorum. Ulla sonsuz şekilde sadece karım olmaktan çok daha fazlası.

Southgate’i oturduğu koltuktan kaldırmış

Schafer: Günter Netzer bir keresinde Hennes Weisweiler için “beni ben yapan odur” demişti. Ulla da seni sen yapan güzellik mi?

Klopp: Böyle istiyorsan eğer, evet beni o ben yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Ulla muhteşem ve yaşamıma uyuyor. 

Schafer: Ulla’nın kısa süre önce pek de az tanınmayan bir beyi stadyumdaki koltuğundan kaldırdığı doğru mu?

Klopp: Ona nazikçe yanlış yerde oturduğunu ve sahayı iyi gören başka koltuk bulabileceğini söylemiş.

Schafer: İngiliz Milli Takımı Teknik Direktörü Gareth Southgate’e

Klopp: Onu tanımamış. Ama tanısaydı da değişmezdi.

Liverpool'da bu yüzden kalmış

Schafer: İki yıl önce Mainz’da buluştuğumuzda bana Liverpool’da 2024’te sözleşmenin sona ermesinden sonra 1 yıl çalışmayacağını ve kendine şu soruyu soracağını söylemiştin. “Futbolu özlüyor muyum?” Cevabın hayır olmuş olsaydı bırakırdın. Sonra 2021 sonunda aniden her şey değişti.

Klopp: Ulla bir gün aniden bana geldi ve sözleşme sonu konusunda şunu sordu. “Bu kulübü, bu taraftarı ve bu şehri gerçekten 2024’de bırakmak istiyor muyuz?” Sonra cevabı kendi verdi. Hayır istemiyoruz. 

Schafer: Sonra Jürgen Klopp viral videosu çıktı. Yani “iyi bir koca olarak ne yapılır? Eğer karın kalmak istiyorsa kalırsın” 2026’ya kadar. Liverpool taraftarları Danke Ulla şarkısını eşine adadı. 

Klopp: Ulla’nın daha uzun kalmak istemesi önemli ama yalnız başına yetersiz bir neden olurdu. Ben Liverpool kulübünü ve dev LFC ailesini çok seviyorum. Birlikte çok şey başardık ve daha yapacak çok şeyimiz var.

"Geceleri rahat uyuyorum"

Schafer: Hangi nedenle 2024’de bırakmak istedin?

Klopp: Bu tekrar şarj edilmesi gereken bir akü gibi değil. Liverpool’un menajeri olduğum için gururluyum ve bunu bunca baskıya rağmen bir yük olarak görmüyor geceleri rahat uyuyorum. Futbolu da bazen uzun bir günün sonunda futbol olarak arkamda bırakıyorum. Ama diğer yandan gerçek şu ki, hayatım çoğunlukla futbol sahaları, oteller ve hava alanlarında geçiyor. Eve bazen seyahat aralarında uğruyorum. Buna artık alıştım, ancak Ulla ile de ilgilenmek ve ona sadece tatillerde vakit ayırmak istemedim. Bu şimdilik gelecekte en erken de 2026’da gerçekleşecek. 

"Olsaydı ne oldurdu diye düşünmüyorum"

Schafer: Hiç kovulmadın

Klopp: Evet benim de bildiğim bu.

Schafer: 2001’de geceden sabaha antrenör oldun. Eğer ilk üç maçı kaybetmiş olsaydın başka olabilirdi.

Klopp: Olsaydı ne olurdu. Böyle düşüncelerim asla olmuyor. Sen de bu alışkanlıktan vazgeç. 

"Başarılı olmayı seviyorum"

Schafer: Sevilmekten hoşlanıyor musun?

Klopp: Sen insanlar seni gördüğünde caddeyi geçip yanına gelince sevinir misin?

Schafer: Meşhur olmaktan hoşlanıyor musun?

Klopp: Ben başarılı olmayı seviyorum. Liverpool’la kazandığında tanınırlık artıyor. Menajerinki de. 

Schafer: Meşhur insanlara her yerde rastlamıyorsun. Jürgen için normal yaşam sürmenin yolları var mı?

Klopp: Evet var. Ama daha fazlasını söylemek istemiyorum.

"Noel Baba kılığında bile tanıdılar"

Schafer: Ralph Hasenhüttl bir kere bir şapkayla Noel pazarında tanınmadan dolaşmayı başardı. Senin Noel baba kıyafeti giymene rağmen Jürgen Klopp olarak tanındığın söylentisi doğru mu?

Klopp: Evet. İnanılmaz ama gerçek. Yürüyüşümden tanımışlar.

Schafer: Seni iyi tanıyan insanlar Klopp nerede olursa olsun daima aynı Klopp her zaman iyi bir espri anlayışı olan, iyi bir insan ve hep yardıma hazır biri diyorlar. 

Klopp: Bu ama çok güzel bir övgü. Böyle kalsın. 

"Hoşuma gitmeyen bir şey olursa gider yüzüne karşı söylerim"

Schafer: Dostun David Wagner’e antrenörlüğe başladığında “dürüst ve otantik ol. Yoksa her şey çok yoruyor” demiştin. Kin tutar mısın?

Klopp: Hoşuma gitmeyen bir şey olursa kadın-erkek fark etmez bunu ona söylerim. Ama bunu hemen yaparım çünkü üçüncü günde kime kızdığımı unuturum gider. 

"Her kaybedilen final üzer"

Schafer: Lig Kupası, FA Cup, lig ikinciliği, Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid’e final yenilgisi. Eğer not verecek olsaydın?

Klopp: Not vermem. Mükemmel bir sezon geçirdik. Şimdi bana sakın “taçlandıramadınız ama” deme. Her kaybedilen final üzer. Aksini iddia eden yalan söyler. Ama ertesi gün çift katlı otobüsle Liverpool caddelerinde dolaştık ve taraftarlarımızla kutlama yaptık. Sadece Ulla ve ben iyi hissederek tatile çıkmadık. 

Keita ve İbrahima Konate

Schafer: 2018’de Naby Keita’yı Liverpool’a aldın. Perşembe günü özel maç için Leipzig’e geleceksin. (maç oynandı ve 5-0 Liverqool kazandı) Keita ve İbrahima Konate’den ne kadar memnunsun?

Klopp: Naby, sakatlıklar nedeniyle sıklıkla sorunlar yaşadı geri kaldı. Geçen sezon onun en sağlıklı ve iyi sezonuydu. Naby mükemmel bir futbolcu ve soyuma odasında çok seviliyor. Memleketine sürekli forma dolu koliler yolluyor. İbrahima da yaşına karşın çok olgun. Öğrenmeye istekli, dost canlısı ve ayakları yere basıyor. İlk günden itibaren insan ve futbolcu olarak takım için bir zenginlik oldu. Kısa sürede bu kadar maça çıkması da bunun kanıtı. 

"Mane dünya çapında bir insan ve futbolcu"

Schafer: Sadio Mane Liverpool’da yaptığın en iyi transferlerden biriydi. 

Klopp: Kesinlikle katılıyorum. Dünya çapında bir insan ve futbolcu. Dururken aniden hızlanması müthiş. Yine dururken çok hızlı şekilde topu stop edip sahip olmayı veya sprinti öğrenemezsin. Adeta içine monte edilmiş bir navigasyon cihazı var. Kim nerede duruyor, top nereye atılmalı hepsini ezbere biliyor. Dripling yapması, şut tekniği, cesareti, sağlam duruşu, basit oyunu ve karakteri hepsi en üst düzeyde. 

Mane'nin Bayern Münih'e transferi

Schafer: Özgüveni başka bir gezegenden sanki. Peki sana Bayern’e gitme isteğini nasıl ifade etti? Ona 2023’e kadar sözleşmen var diyebilirdin.

Klopp: Evet diyebilirdim. Sadio-Liverpool hikayesi sonsuza kadar kalacak. Birlikte muhteşem 6 yıl geçirdik. Üzüldük, sevindik. Ama o mutlaka yeni bir şeyler yapmak istedi. Biz de bu isteğine karşı gelmedik. 

"Mane'nin hâlâ Liverpool'da evi var"

Schafer: Minnettarlıktan mı?

Klopp: O da var. Ama tabi ekonomik koşulların da uyması gerekiyordu. 

Schafer: Anfield Road’dan deri pantolona, bambaşka bir dünya olan Bavyera’ya. Bana bu değişikliğin mantığını açıklar mısın?

Klopp: Benim konum değil. Sadio’yu seviyoruz ve onun için hep en iyisini diliyoruz. Tam anlamıyla da gitmedi. Hala Liverpool’da bir evi var. 

"Öyle her şeye hemen zıplamıyorum" 

Schafer: Maniz’da oynarken çok hırslıydın. Çok mücadeleci bir oyuncuydun. Mainz’ın var olma mücadelesinde örnek oldun. Herkesi motive ederdin. 

Klopp: Kaybetmeye tahammül edemezdim ve haksızlığa tahammülüm yoktu. Şimdi çok daha sakinim. Öyle her şeye hemen zıplamıyorum. Zaten bir şey de getirmiyor, konsantrasyon kaybına neden olduğu gibi kötü de gözüküyor.

Futbolcu olarak Klopp...

Schafer: Futbolculuk kariyerinden memnun musun?

Klopp: Birkaç Bundesliga maçı oynamayı isterdim. Ama 2. Lig’deki 300’den fazla maçımla da kariyerimden memnunum. Mantalitem aslında Bundesliga yeteneğim 4. Lig idi. İkisinin toplamı 2. Lig yaptı. Biz o dönemde başarıdan çok oyundan zevk almaya önem veriyorduk. Mainz’da her zaman “biz” duygusu hakim olmuştur.

Schafer: Günün birinde de antrenörlük tutkun olduğunu keşfettin

Klopp: Evet kesinlikle.. 

Senin için hazırladığımız haberler