Ali Koç, 4 sezonda 4 model denedi. Geriye 1 model kaldı

21.12.2021 - 11:39 | Son Güncellenme: 21.12.2021 - 11:46

Ali Koç yönetiminde Fenebahçe'de 'Avrupai', 'Şampiyon hoca', 'Yeni nesil hoca' ve 'Yarım kalan hikâye' olmak üzere 4 model denendi. Geriye 'Dünya çapında hoca' kaldı.

Ali Koç, 4 sezonda 4 model denedi. Geriye 1 model kaldı

AJANSSPOR-ANALİZ

Seçimde tarihi bir fark atarak 20 yıllık Aziz Yıldırım dönemini sona erdiren ve büyük bir değişim vaadiyle başkanlık koltuğuna oturan Ali Koç, 4 sezonda ne yaptıysa olmadı. Koç, futbol takımının teknik direktörlüğü için bir çok model denemesine rağmen istediği başarıyı yakalayamadı.

Avrupai model: Comolli-Cocu

İlk sezonuna Avrupai bir model sloganıyla takımın başına Phillip Cocu'yu getirdi. Hollandalı teknik adamın en tepesine de Fransız sportif direktör Damien Comolli oturtuldu. Böylece futbol profesyonellere ve sportif direktörlük aklına teslim edildi. Ne var ki takım küme düşme hattına gerileyince Cocu ile yollar ayrıldı.

Koeman ile devam edilebilir mi?

Takımın dümenine geçici görevle Erwin Koeman geçti. Bir iki sonuç alınca "Acaba devam mı edelim" düşüncesi oluştu ancak bundan çabuk vazgeçildi. Koeman'ın yerine taraftarın çok istediği ve takımı daha önce şampiyon yapan Ersun Yanal getirildi. Yanal ile hedef bir sonraki sezondu esas olarak. Ne var ki bir sonraki sezon takvimler Mart ayını gösterdiğinde Yanal da istifasını verdi.

'Yeni nesil ve camianın evladı' modeli

Yanal'ın ayrılığıyla takım sezonu aslında altyapının koordinatörlüğü için getirelen Tahir Karapınar'a emanet edildi. Ama takımı kenarda fiilen kaptan Emre Belözoğlu yönetti. Koç yönetimindeki üçüncü sezonun sloganı şuydu: Yeni nesil, camianın evladı teknik direktör!
Bu da Erol Bulut'du. Takımın başına Bulut gelirken sportif direktörlük modeline de bu kez yerli versiyonuyla yeniden dönüldü.

Yabancı olmadı yerli sportif direktöre geçildi

Hemen hemen tüm transferleri yapan ve medyada manşetleri 'Alo ben Emre Abin' sloganıyla süsleyen Emre Belözoğlu, sportif direktör oldu. Zaten Belözoğlu da yıllardır bu göreve hazırlanıyordu. Ama imza töreninde Ali Koç'un "Emre aslında İtalya'ya gidip teknik direktörlük yapmak istiyordu ama bizi kırmadı" demesi akıllarda soru işareti bıraktı.

Sportif direktör eşofmanları giydi

Nitekim sezonun son 10 haftasına Fenerbahçe, Bulut'un yerine eşofmanları çeken sportif direktör Belözğlu ile girdi. Bu sezon şampiyonluğa da en çok yaklaşılan dönem oldu. Fenerbahçe, evinde Demir Grup Sivasspor'a kaybetmese muhtemelen şampiyon olacaktı. Fakat olmadı. Böylece bir sezon daha aynı teknik adamla bitirelememiş olundu.

Son sezona Pereira şokuyla girdik

Ve geldik bu sezona... Bielsa dahil, çok yüksek profilli teknik adamlardan birinin takımın başına gelmesi beklenirken "Yarım kalan hikâye tamamlanacak" şiarıyla bu Vitor Pereira geldi. Camiada ve futbol kamuoyunda şoke eden bir tercihti bu. Hiç kimse Portekizli'nin geleceğini tahmin dahi edememişti. Sezona iyi bir giriş yapılsa da işte bugün görüldüğü gibi, devre bitmeden yollar ayrıldı. Yani 4. sezon da en az iki teknik direktörle tamamlanacak.

8 teknik adam 2 sportif direktör

Ali Koç yönetiminde 4. sezon itibarıyla 4 as 3 de geçici olmak üzere toplam 9 hoca eskitildi: Phillip Cocu, Erwin Koeman, Ersun Yanal, Tahir Karapınar, Erol Bulut, Emre Belözoğlu, Vitor Pereira... Şimdi sırada 8. teknik adam var. Bu arada iki de sportif direktör denemesi yapıldı.

Seçilmemiş son bir model kaldı

Özetle, Ali Koç, 4. sezonunu yaşadığı Fenerbahçe, 'Avupai sistem', 'Eski şampiyon teknik direktör', 'Yeni nesil ve camianın evladı' ve 'Yarım kalan hikaye' olmak üzere 4 ayrı modelle başarıyı aradı ama bulamadı. Şimdi geriye denenmemiş tek bir model kalmış görünüyor. O da şu: 'Dünya çapında teknik direktör'... Bakalım Koç bunu tercih edecek yoksa, kamuoyuna yansıdığı gibi 'çıkış arayan teknik direktör' modelini mi? Bekleyip göreceğiz.

Senin için hazırladığımız haberler