Korona,Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi için de dönüm noktası

23.04.2020 - 14:17 | Son Güncellenme: 23.04.2020 - 14:33

Koronavirüs dünyada bir çok etkinliği vurduğu gibi sporu da akamete uğrattı. Diğer taraftan virüsten en az etkilinen spor branşı, çağın da yeni sporu sayılan espor oldu.

Korona,Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi için de dönüm noktası

Ceyhun Kuburlu - AJANSSPOR ÖZEL SÖYLEŞİ

Her ne kadar espor yarışmaları da evde kalsa da yine de devam ettirilebiliyor. Bunlardan biri de Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi... Organzasyonun Kış Mevsimi, seyircisiz olarak evden oynanıyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ile hem bu etkinliği hem de genel olarak espor üzerine konuştuk.

 

Vodafone olarak spora büyük destek veriyorsunuz. Toplam yıllık spor yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?

Vodafone olarak, Türkiye'nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla sürekli hizmet ve teknoloji yatırımları yaparken, sosyal yatırımlarımızı da eşit derecede önemsiyoruz. Sosyal yatırımlarımız arasında spor yatırımlarımızın önemli payı var. Halen devam eden spor sponsorluklarımız arasında Beşiktaş JK sponsorluğumuz, Vodafone İstanbul Maratonu ve Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi önemli yer tutuyor.

Spora ve İstanbul'a katkımızın en çarpıcı örneklerinden biri olan Beşiktaş JK sponsorluğumuz ile Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza atık. 150 milyon doları aşkın toplam değere sahip olan ve 15 yılı kapsayan bu büyük sponsorluk anlaşmasını başarıyla sürdürüyoruz.
Espor kitlesi daha dijital bir kitle

Espor da bunlardan biri. Espor’a ilk ne zaman yatırım yaptınız? Buradaki fırsatlar neler ve nasıl bir destek sağlıyorsunuz?

Espor pazarına 3 yıl önce gençlik markamız FreeZone ile girdik. 2017’de, esporun en güçlü takımlarından Bahçeşehir SuperMassive eSports iş ortaklığıyla ilk adımı attık. 2018’de daha kapsamlı ve daha büyük bir adım atarak, ülkemizdeki en büyük profesyonel espor ligi League of Legends Şampiyonluk Ligi’ne isim sponsoru olduk. Riot Games’in Türkiye’de isim hakkı verdiği ilk firmayız. 2019 sonunda Türkiye E-Spor Federasyonu’nun düzenlediği ilk resmi espor turnuvasına ismimizi verdik. 2020 itibarıyla Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi isim sponsorluğumuzu bir yıl daha uzattık.
Espor’la ilgilenen kitlenin çok daha dijital olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama gençlik müşterilerimize oranla bu kitle %70 daha fazla mobil data tüketiyor. Ortalamada 10 GB’ın üzerinde mobil data tüketiyorlar.

Bazımızda en çok 4.5G kullanan segmentlerimizden biri. Ortalama gençlik müşterilerine oranla 2 kat daha fazla 4.5G kullanımı yapıyorlar. Bu veriler, sektörün önemli bir potansiyel taşıdığına işaret ediyor. Türkiye’de espor ile ilgilenen hemen herkese ulaşmayı ve faydalar sunmayı hedefliyoruz. Yaptığımız kampanyalar ve tanıtımlarla bugüne kadar 14 milyon kişiye ulaştık. Espor, gençler için bir tutku alanı.
Sunduğumuz Gamer Paketleri ile gençlerin bu tutkularını en üst seviyede yaşayabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Haftalık ve aylık paket alternatifleriyle gençlerin bütçesine uygun geniş bir portföy sunuyoruz. Amacımız, gençlerin oyun deneyimini sınırsız yaşamaları. Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi’ne özel faydalar ve içerikler ile gençlerin oyun dünyasına daha fazla dahil olmasını sağlamak istiyoruz. Gamer Paketleri ile gençlere internetinden yemeyen uygulamaların yanı sıra her ay oyun dünyasına ait efsane hediyeler kazanma şansı sağlıyoruz.

 

3 yılda 13 milyon lira yatırdık

Espor’un büyüme potansiyeli ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Espor, ülkemizde yeni bir kavram gibi dursa da taraftarlık bilinci oluşmuş, çok güçlü bir alan. Espor, formalı, sponsorlu, ciddi hayran kitlelerine sahip profesyonel sporcuların sanal ortamda bir araya geldiği bir branş. Stratejinin, reflekslerin ve karşılıklı zekânın mücadelesini sanal bir dünyanın içinde izlemek için milyonlar ekranları başına toplanıyor; takımı için tezahürat yapan taraftarlar final mücadeleleri için spor salonlarını dolduruyor. Espor sportmentliğin de çok daha ileride olan bir spor dalı. Bugün liglerimizde takımlar maçı kazansa da kaybetse de rakip takımı tebrik ediyor. Büyük derbilerde yenen takım ve yenilen takım sarılarak seyirciyi selamlayabiliyor. Güzel hareketler herkes tarafından alkışlanıyor. Espor, bu yönleriyle önü açık olan ve gelecek vaat eden bir alan.
Espor pazarına 3 yılda yaklaşık 13 milyon TL’lik yatırım yaptık. Vodafone FreeZone olarak, bu geniş ekosistemin büyümesine destek olmak ve ülkemizde esporun gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Yaptığımız işbirlikleriyle de oyunculara fayda sağlayacak, esporu geliştirecek projelere imza atıyoruz. Oyun ve espordaki gelişimin en büyük destekçilerinden biriyiz.

İlk kez evden yarışma olacak

Şu an itibarıyla espor uzaktan oynanmaya başladı. Buradaki süreci anlatır mısınız?

İçinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde ülkece alınan tedbirlere uymamız ve evlerimizde kalmamız büyük önem taşıyor. Elbette, kolay bir süreç değil, hepimizin moral ve motivasyona ihtiyacı var. Gençler için en önemli moral ve motivasyon kaynaklarından biri espor. Kendilerini iyi ve mutlu hissettikleri bir alan. Üstelik, dijital kanallar üzerinden oynanmaya ve izlenmeye de son derece müsait. Bu yönüyle, diğer spor dallarından ayrışıyor.

Lig maçları, önümüzdeki dönemde sadece online oynanacak ve yayınlanacak. Bu maçları biz de Vodafone TV’den canlı yayınlayacağız. Bu yayınlar, müşterilerimizin internetinden yemeyecek. Bu şekilde bir online maç deneyimi, Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi için de bir ilk. Lig maçları ilk kez evlerden oynanıyor. Oyuncular evlerinden lobiye bağlanıyor. Sağlık önlemleri kapsamında takım evlerine hakem gönderilmiyor.

Rekabet bütünlüğünü korumak için de bir dizi tedbir alındı. Bunun Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi tarihinde önemli bir dönüm noktası olacağına ve lige yeni açılımlar getireceğine inanıyoruz.

Yatırım 30 milyon liraya çıkacak

Vodafone olarak önümüzdeki dönemde espor’a olan yatırımları arttırma çalışmanız var mı?

Espor alanında 2022 yılının sonuna kadar toplam yatırımımızın 30 milyon TL’ye ulaşmasını planlıyoruz. Sponsor olarak esporseverler arasındaki farkındalığımız %85 seviyesinde. Sosyal medyamızda iletişimlerimiz sayesinde Vodafone FreeZone sosyal medya hesaplarında takipçi sayılarımızı ciddi oranda artırdık. Gamer’lar arasındaki pazar payımızı da artırmayı başardık. Gamer Paketlerimiz ile gençlerin oyun ve espor tutkularını en üst seviyede yaşamasına olanak sağlamaya devam edeceğiz. Espor tarafına yaptığımız yatırımlardan memnunuz. Daha iyi işlerle bu yatırımlarımızın devam edeceğini söyleyebiliriz.

Espor’da farklı çalışmalar planlıyor musunuz?

Vodafone FreeZone olarak, oyun dünyasındaki varlığımızı artırıyoruz. Önümüzdeki dönemde esporun yanı sıra mobil oyun oynayan, bilgisayar oyunu oynayan, oyunlarla ilgili eğlenceli veya profesyonel turnuvalardan içerikleri izlemeyi seven gençler de dahil olmak üzere daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz. İletişim stratejimizi “Vodafone FreeZone ile oynuyoruz, izliyoruz, oyunlara akıyoruz” şeklinde revize ettik.

Bu doğrultuda Gamer Paketleri’mizin de kapsamını genişlettik. Gamer Paketleri ile gençlerimiz, YouTube, Twitch, Discord gibi içerikleri ve mobil oyunları sınırsız internetle kullanabiliyor. Kullanıcılarımız ayrıca, her ay Twitch Bit ve oyun paralarına ücretsiz sahip olabiliyor; düzenlenen yarışmalarla, yurtdışı seyahatlerinden oyun bilgisayarlarına kadar efsane hediyeler kazanma şansı yakalıyor. Gamer Paketleri’ni artık 26 yaş ve üstü kişiler de satın alabiliyor.

Farkındalık 2 milyara yaklaşacak

Espor’un önümüzdeki dönemde nasıl bir büyüme potansiyeli olduğunu öngörüyorsunuz?

Espor, tüm zamanların en hızlı büyüyen spor dalı olarak gösteriliyor. Yıldan yıla büyüme oranı %41,3 düzeyinde. Global espor farkındalığının 2020’de 1,8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Espor dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün büyüyen bir pazar. Türkiye’de espordan haberdar 12 milyon oyuncu var. 3,4 milyon kişi ise ayda en az bir kez espor izliyor. Bu sektörün hızlı büyümesini sürdüreceğine
inanıyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler