'Koronavirüs aşısı sonbahara hazır'

05.04.2020 - 14:06 | Son Güncellenme: 05.04.2020 - 14:09

Koronavirüs salgını öncesinde taraftar gruplarıyla arasında yaşanan sorunlarla sadece Almanya'nın değil dünya futbol gündemine de oturan Hoffenheim'ın sahibi Dietmar Hopp, salgın sonrası bambaşka bir kimlikle yeniden gündeme oturdu.

'Koronavirüs aşısı sonbahara hazır'

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Sahibi olduğu ilaç şirketinin Koronavirüse karşı bir aşı üretmeye yakın olduğu ortaya çıkan 80 yaşındaki iş insanı, ZDF'ye açıklamalarda bulundu. Yaşı itibarıyla kimse ile görüştürülmeyen Hopp, kendisine yazılı iletilen soruları kendi kaydettiği bir video ile cevapladı.

Aşı konusunda umut verici açıklamalar yapan Hopp'un söyledikleri şöyle:

Her şey sorunsuz devam ederse aşı sonbaharda hazır olacak. Ancak gelişmeler sıklıkla hesaplanamayan şeylerden etkilenebiliyor. Bu da işi komplike ve daha masraflı hale getiriyor. Ayrıca yaşanabilecek teknik problemler bu çok karmaşık süreçte mümkün. Sonrasında da piyasaya çıkmadan önce yapılacak incelemeler de hızlı bir şekilde kullanılmasına engel olabilecek bir unsur olabilir.
Yine de eğer umduğum gibi her şey normal yolunda ilerlerse sonbaharda önemli sayıda bir doz elimizde kullanıma hazır olacak. 

Sonrasında tabii ki bugünden yarına dünyadaki 8 Milyar insanı aşılayamayız. Dünya maalesef böyle bir insan sayısına sahip. Tüm dünyaya milyarlarca aşı sunabilmek için bunun üretim tesisinin hazırlanması gerekiyor. AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, bu projeyi hızlandırmak istiyor. Bu bağlamda projenin kapsamının genişlemesi için bize 80 Milyon Euro'ya kadar kullanabileceğimiz bir kaynak sağladı. Ama buna rağmen bu süreç iki yılı alabilir. Ama iyi haber şu andaki imkanlarımızla yüz milyonlarca doz aşı üretebileceğiz.

Diğer yandan da başka aşı çalışmaları yapılıyor. Umarım birçoğu başarılı olurlar. Böylece durum normale daha çabuk döner.

Taraftarlarla yaşadığı sorunlar konusuna da değinen Hopp olayları unutmaya hazır olduğunu ifade etti:
Koronavirüs krizi öncesinde de ben ortaya konmaya çalışıldığı gibi biri değildim. Benim sosyal angajmanlarımın futboldaki angajmanımla hiçbir ilgisi yok. Benim tıbba, eğitime, bilime, araştırmalara ve spordaki alt yapı yatırımlarıma harcadığım para Hoffenheim'a harcadığım paranın kat kat üzerinde. Tabii ki eğer 13 yıldır bana sürekli küfür edenler bunu bırakırlarsa sevinirim. 

Bir gün onlara severek Hoffenheim kulübü ile olan 66 yıllık hikayemi anlatırım. 1954'den itibaren 11 yıl futbol oynayıp daha sonra meslek icabı bıraktığım ve ardından da destekçi olarak devam eden hikayemi. Beni bu bağlamda sadece ticari biri olarak görmek anlaşılmaz. Ama ne yazık ki nefret o derece mükemmel sahneye koyuldu ki, ultra grupları ve birçok kulüp buna katıldı. Ama her şeyi, eğer artık tarih olacaksa, gerçekten unutmak istiyorum.

Senin için hazırladığımız haberler