"Koronavirüsü bilseler, camlarını bile açmazlar"

17.05.2020 - 20:16 | Son Güncellenme: 18.05.2020 - 09:06

Türkiye'de futbol maçlarının takvimi konuşuluyor. Koronavirüs ile mücadele eden ve salgını atlatan kişilerin sayısının artması ise Türkiye için büyük moral kaynağı. COVID-19 ile mücadele eden Fevzi Bozkurt, yaşadıklarını Ajansspor'a verdiği röportajda anlattı. Çarpıcı röportajı okurken, salgının ne kadar ciddiye alınması gerektiğini bir kez daha gözlemleme fırsatı bulacaksınız.

"Koronavirüsü bilseler, camlarını bile açmazlar"

EMRAH KARALİNÇ/ÖZEL RÖPORTAJ

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ülkemiz Türkiye de mücadele ediyor. Gözler, her gün Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca'nın yapacağı açıklamalarda. Gündemde Türkiye'de maçların başlayacağı tarih tartışılırken, COVID-19 ile mücadele edenler ise bu zorlu deneyimin aslında ne kadar ciddiye alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Bugün, futbolcu röportajlarının dışına çıkıyor ve koronavirüsü atlatan bir savaşçı ile yaptığımız röportajla devam ediyoruz.

35 yaşında, 3 çocuk babası, tekstil satın alma sorumlusu, düzenli olarak spor yapan ve sigara kullanmayan bir savaşçı... Koronavirüsü nasıl atlattı? Neler yaşadı? Plazma tedavisi için ne düşünüyor? Fevzi Bozkurt, tüm detaylarıyla yaşadıklarını anlattı.

İşte o röportaj:

"Hasta olduğumu öğrenince eşim ve babamı aradım"

-Koronavirüse yakalandığını nasıl anladın? Hasta olduğunu öğrendiğinde ilk kimi aradın ve ne düşündün?

Koronavirüse yakalandığımı hastahanede öğrendim. İlk olarak soğuk algınlığı yaşadığımı düşündüm. Fakat; durumum kötüleşince doktora tekrar gittim. Orada yapılan tetkiklerde teşhis konuldu. Hasta olduğumu öğrenince ilk eşimi ve babamı aradım. Onlara durumum hakkında bilgi verdim.

"Bir ara hastaneden çıkamayabilirim diye düşündüm"

-Hastaneye yatış sürecinde neler hissettin?

Hastahaneye, yapılan tetkikler sonrasında aynı anda yatışım yapıldı. Tabii bunun bir moral bozukluğu oldu. Hatta bir ara, 'Acaba çıkamayabilir miyim? diye de düşündüm. İnsanın ister istemez aklına bu geliyor.

"Sigara ve alkol kullanmadığım halde yaşadığım nefes darlığı anlatılamaz"

-Hastanede kaldığın günler nasıl geçti?

Özel bir hastanede tedavi altına alındım. Bu sürecin özellikle 6 ve 9. günleri arası çok zor geçti. Çünkü ilk hafta tedaviye cevap vermeyince virüs vücudumda çok etkin oldu. Ateşim geceleri özellikle 40 ve üstünü gördü. Sigara ve alkol kullanmadığım halde yaşadığım nefes darlığı anlatılamaz! Daha sonra tedavi yöntemi değiştirildi ve ateşim düşmeye başladı.

"Çin'den gelen ilaçların iyileşmemde etki ettiğini düşünüyorum"

-Tedavi değişti derken? Nasıl bir uygulama oldu?

Ateşim düşmeyince ikinci faz tedaviye geçildi. Serum antibiyotiğim değiştirildi ve Çin'den getirilen ilacın kullanımına başladılar. Saat 3 gibi 8 kapsül, akşam 10 gibi de 8 kapsül olmak üzere günde 16 adet bahsettiğim ilaçtan kullandım. Ayrıca, vitamin serumlar, iğneler derken süreç iyice zorladı.

"Sağlık çalışanlarının nasıl bir mücadele içinde olduğunu gördüm"

-Sağlık çalışanlarının desteğinden biraz bahseder misin?

Benimle ilgilenen tüm doktorların ve hemşirelerin hepsinden Allah razı olsun. Ama genelinde de nasıl bir mücadele içinde olduklarını o ortamda bulunanlar bilebilir. Giyindikleri koruyucu kıyafetler ile müdahale etmeye çalışıyorlar.

"10 kilo verdim, halen önceki halime erişemedim"

-Koronavirüsü atlattıktan sonra yani şu an normalken, eskisi gibi hissediyor musun kendini? Yoksa eskisine göre daha çabuk yorulma, nefes nefese kalma veya bitkinlik gibi bir durum var mı?

Hastalıktan önceki halime tabii ki daha tam erişemedim. Bu hastalık sıfır iştah bırakıyor insanda! Tedaviye cevap verene kadar sadece günde bir tabak çorba içebildim. O da güç bela. Ciddi bir kilo kaybı yaşadım. Yaklaşık 10 kilo verdim. Bunun yarattığı halsizlik ve güç kaybı halen devam ediyor.

"Eve dönmeme rağmen tedirginliğim devam etti"

-Eve döndükten sonra, evde karantina sürecin nasıl geçti? Yeni test sonucun çıkana kadar tedirgin oldun mu? Ailende etkileri nasıldı?

Taburcu olduktan sonra evde tek başıma bir odada kaldım. İhtiyacım haricinde çıkmamaya özen gösterdim ve ev içinde maskesiz de dolaşmadım. Kontrol zamanı yaklaştıkça ciddi bir tedirginlik yaşadım elbette. Ya sonuç tekrar pozitif çıkarsa, ne yaparım diye... Çok şükür hastalığım tamamen geçti ve sonuçlar da negatife döndü.

"Yaşanılan tahribatı bilseler, bırakın dışarı çıkmayı pencerelerini bile açmazlardı"

-Salgının etkileriyle ilgili insanlara ne gibi uyarılar yapmak istersin? Rehavete kapılan kişiler görüyoruz...

Salgının yaşattığı etkiyi ve yarattığı tahribatı insanlarımız birebir yaşamış olsalardı bırakın dışarı çıkmayı pencerelerini bile açmazlardı. Ben ki sigara ve alkol kullanmadığım halde ve düzenli spor yapan bir insan olarak bu kadar zorlandıysam hastalığın etkisini tahmin etsinler artık. Onun için tedbirin ne demek olduğunu en iyi ben anladım. Milletimizin de tedbirlerini elden bırakmamalarını, maske kullanmaya ve hijyen kurallarına gerçekten çok dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

"Ben de bağışçı olacağım"

-Plazma tedavisi için ne dersin? Başka hastalara yardım etmeyi düşünüyor musun? Bu da önemli bir konu...

Plazma bağışı için başvuruda bulundum. Kısmet olursa, prosedürler neyi öngörüyorsa onu uygulayıp bağışçı olacağım. Sizin aracılığınızla bu hastalığı yaşayan herkese geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybedenlere de rahmet diliyorum. Ülke olarak gerekli önlemleri alırsak bu süreci geride bırakacağımıza inanıyorum.

Senin için hazırladığımız haberler