Kosova’dan isyan: “Skandal ve aşağılayıcı”

01.04.2021 - 14:31 | Son Güncellenme: 01.04.2021 - 14:39

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde İspanya’nın Kosova’yı konuk ettiği maçta, İspanyol devlet televizyonu RTVE'nin Kosova’nın kısaltmasını ‘küçük harfle’ yazması, büyük tepkilere yol açtı. Birçok medya kuruluşu, maça dair paylaştıkları haberlerde RTVE'nin uygulamasını ‘skandal’ ve ‘aşağılayıcı’ olarak ifade etti. İşte detaylar…

Kosova’dan isyan: “Skandal ve aşağılayıcı”

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri B Grubu’nda, Kosova’nın İspanya’ya konuk olduğu maçta İspanyol devlet televizyonu RTVE'nin konuk takım Kosova’nın kısaltmasını ‘küçük harfle’ yazması, büyük tepkiye neden oldu.

Kosova ve bölgedeki birçok medya kuruluşu, maça ile ilgili paylaştıkları haberlerde RTVE'nin uygulamasını ‘skandal’ ve ‘aşağılayıcı’ olarak yorumladı.

Visionpress, haberinde, “İspanya da Belgrad gibi. Bakın Kosova'yı nasıl ifade etti?” başlığını kullanırken, Kosova devlet televizyonu RTK’nın haberinde ise, Katalan milletvekili Miriam Nogueras'ın, RTVE’nin bu uygulamasıyla ilgili yetkili kişilerin kongre önünde hesap vermesi için imza topladıklarını belirttiği ifade edildi. Haberde, Nogueras’ın, “İspanyol hükümeti beğense de beğenmese de Kosova özgür ve bağımsız bir ülke. O şekilde de muamele görmelidir.” sözlerine yer verildi.

Kararı RTVE yönetimi aldı

Supersport Kosova muhabiri Arlind Sadiku'nun, sosyal medya hesabından paylaştığı bir görüntüde, İspanyol kanalının yetkilisi olduğunu ifade eden kişinin, kısaltmanın küçük harflerle yazılması kararını RTVE yönetiminin aldığını söylediği duyuldu.

FFK Başkanı Agim Ademi: “Sadece futbol oynamak istiyoruz”

Kosova Futbol Federasyonu (FFK) Başkanı Agim Ademi ise, Katalan bir spor gazetesine yaptığı açıklamada, Kosova’nın FIFA ile UEFA tarafından kabul edildiğini ve sadece futbol oynamak istediklerini belirtti.

Başkan Luis Rubiales: “Futbol ile siyasetin ayrı kalması gerekiyor”

FFK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da, Ademi ve heyetini kabul eden İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in, futbol ile siyasetin ayrı kalması gerektiğini ve kendi evlerinde gibi hissetmelerini söylediği aktarıldı.

Lul Berisha: “Kosova bayraklarını kaldırın denildi”

Kosova taraftar grubu Dardanet’in lideri Lul Berisha ise, KosovaPress’e yaptığı açıklamada, Sevilla şehrindeki stadyumda yetkililerin, kendilerinden tribünlere koydukları Kosova bayrağını kaldırmalarını istediğini, ancak kendilerinin bunu reddettiklerini söyledi.

İspanya, Kosova'yı ülke olarak tanımıyor

Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanımayan İspanya’nın, maç öncesi Kosova’nın kendine ait sembolleri ile milli marşını kabul etmek istemediği, ancak bu girişimin FIFA ile FFK tarafından reddedildiği öne sürülmüştü.

Grupta İspanya lider, Kosova’nın puanı yok

Öte yandan, İspanya’nın Sevilla kentinde oynanan İspanya-Kosova maçını ev sahibi ekip 3-1 kazandı ve liderlik koltuğuna oturdu. Konuk ekip Kosova’nın ise henüz puanı bulunmuyor.

B Grubu’nda Kosova yoluna puansız devam ederken, 7 puana sahip İspanya lider durumda. Grupta İsveç'in 6, Yunanistan'ın 2, Gürcistan'ın ise 1 puanı bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler