Küllerinden doğuş hikayesi!

14.10.2015 - 13:14 | Son Güncellenme: 14.10.2015 - 13:14

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde A Grubu'nu 18 puanla tamamlayan ve tüm grupların en iyi üçüncüsü olarak finallere direkt katılma hakkı elde eden A Milli Takım, elemelerde zorlu bir süreçten geçti.

Organizasyona iyi bir başlangıç yapamayan ve ilk 3 maçında sadece 1 puan toplayan, 6. maçlar geride kaldığında ise 8 puanı bulunan milliler, son 4 maçında hanesine 10 puan yazdırmayı başardı.

İlk maçı deplasmanda İzlanda ile yapan A Milli Takım, bu müsabakayı 3-0 kaybederken, ikinci maçta İstanbul'da ağırladığı Çek Cumhuriyeti'ne 2-1 yenilip, üçüncü maçında ise deplasmanda Letonya ile 1-1 berabere kaldı.

A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası elemelerindeki ilk galibiyetini ancak 4. maçında elde etti. Kazakistan'ı iç sahada 3-1 yenerek 3 puanla tanışan milliler, 5. hafta mücadelesinde rakip sahadaki kritik maçta Hollanda karşısında uzatma bölümünde yediği golle 1-1'lik beraberliğe razı oldu. 

Gruptaki 6. maçını deplasmanda Kazakistan'ı 1-0 yenerek geride bırakan A Milli Takım, Konya'daki 7. maçta Letonya ile uzatma bölümünde yediği golle 1-1 berabere kaldı. 

- Son 3 maçında güçlü rakiplerine geçit vermedi

Ay-yıldızlı ekip, gruptan çıkabilme adına oldukça kritik müsabakalar oynadığı son 3 maç haftasında, güçlü rakiplerini dize getirdi.

Konya'da Hollanda'yı 3-0 yenerek, play-off etabına kalma yolunda grup üçüncülüğü için avantajı eline geçiren milliler, rakibinin hem 2 puan önüne geçti hem de averaj üstünlüğünü yakaladı.   

A Milli Takım son 2 maçına, alacağı 4 puanın kendisini play-off turuna taşıyacağı inancıyla çıkarken, grubun ilk iki sırasında olan ve finallere gitmeyi garantileyen Çek Cumhuriyeti ile İzlanda'ya karşı zorlu mücadeleler verdi.

İstanbul'da 2-1 kaybettiği Çek Cumhuriyeti'ni deplasmanda 2-0'lık skorla deviren milliler, İzlanda'yı ise Konya'daki maçta 1-0 mağlup ederek, grubu 3 maçlık galibiyet serisiyle tamamlamış oldu.

- Finale giden yolda tüm ihtimaller lehte gerçekleşti

A Milli Takım'ın 2016 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne direkt katılım hakkı elde ettiği son hafta maçlarında, tüm ihtimaller lehine gerçekleşti.   

Hollanda ile grup üçüncülüğü mücadelesinin 10. ve son maçlara kadar taşınması, birçok puan hesabının da yapılmasına neden oldu. İzlanda karşısında alacağı 1 puanın, play-off turuna kalabilmesi için yeterli olacağı milli takımın, rakibini mağlup etmesi ve Kazakistan'ın da Letonya'yı yenerek grubu 5. durumda bitirmesi halinde ise finallere direkt katılım yolu açılacaktı.

Aynı anda başlayan maçlarda, Çek Cumhuriyeti'nin rakip sahada Hollanda'yı mağlup etmesi, milliler için play-off turunu garantilerken, Kazakistan'ın sürpriz bir şekilde Letonya'yı yenerek rakibini son sıraya itmesi ve Türkiye'nin İzlanda karşısında aldığı galibiyet, şampiyonaya direkt katılımı sağladı. 

Grup sonuncularından alınan puanlar çıkarıldıktan sonra 16 puanla en iyi grup 3'üncüsü olan Türkiye, finallere katılma hakkını kazandı. 

Letonya maçlarında sadece 2 puan alan milli takım, grup mücadelesi tamamlandıktan sonra bu durumun avantajını yaşadı. Millilerin, Kazakistan'ın son sırada yer alması durumunda en iyi grup üçüncüsü belirlenirken 6 puanı silinecekti. 

- Son 8 maçında yenilmedi

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim yönetimindeki A Milli Takım, kritik puan kayıplarına karşın son 8 maçında yenilgi yüzü görmedi.

Gruptaki ilk iki maçında İzlanda ve Çek Cumhuriyeti'ne karşı alınan yenilgilerin ardından milliler, son 8 maçta 5 galibiyet elde etti, 3 maçta da berabere kaldı. 

Özellikle 1-1 sonuçlanan Hollanda-Türkiye maçının 90 2. dakikasında Klas-Jan Huntelaar'ın, yine aynı skorla tamamlanan Türkiye-Letonya mücadelesinin 90 1. dakikasında ise Valerijs Sabala'nın kaydettiği goller, millilere kritik puanlar kaybettirdi. 

- Volkan Demirel, küfürlere tepki olarak maça çıkmadı

A Milli Futbol Takımı'nın grup elemeleri macerasındaki en dikkat çekici olay, kaleci Volkan Demirel'in, kendisine edilen küfürlere tepki olarak maça çıkmayı reddetmesi oldu.

Tecrübeli file bekçisi, Türk Telekom Arena'da yapılan Kazakistan maçı öncesi ısındığı sırada, bazı taraftarların kendisine yönelik ıslıklı ve küfürlü tepkilerine kızıp, soyunma odasına dönmüş, teknik heyete de forma giymeyeceğini iletip stattan ayrılmıştı.

Bu olayın ardından Volkan, yeniden milli takıma çağrılmadı.

- Milli takımın grup maçları 

A Milli Futbol Takımı'nın A Grubu'nda oynadığı maçlar, aldığı sonuçlar ve puan durumu şöyle:

 Maç   Skor   Milli takımın golleri
 İzlanda - Türkiye   3 - 0            - 
 Türkiye - Çek Cumhuriyeti   1 - 2  Umut Bulut
 Letonya - Türkiye   1 - 1   Bilal Kısa 
 Türkiye - Kazakistan   3 - 1   Burak Yılmaz (2), Serdar Aziz 
 Hollanda - Türkiye   1 - 1   Burak Yılmaz
 Kazakistan - Türkiye   0 - 1   Arda Turan 
 Türkiye - Letonya   1 - 1   Selçuk İnan 
 Türkiye - Hollanda   3 - 0   Oğuzhan Özyakup, Arda Turan, Burak Yılmaz
 Çek Cumhuriyeti - Türkiye   0 - 2   Selçuk İnan, Hakan Çalhanoğlu
 Türkiye - İzlanda   1 - 0   Selçuk İnan

- Puan durumu

  Takım O G B M A Y Av. Puan
1  Çek Cumhuriyeti 10 7 1 2 19 14 5 22
2  İzlanda 10 6 2 2 17 6 11 20
3  Türkiye 10 5 3 2 14 9 5 18
4  Hollanda 10 4 1 5 17 14 3 13
5  Kazakistan 10 1 2 7 7 18 -11  5
6  Letonya  10 - 5 5 6 19 -13  5
 

Senin için hazırladığımız haberler