Kulübedeki yalnızlık! İşte hezimetin arkasındaki fotoğraf…

22.06.2021 - 01:16 | Son Güncellenme: 22.06.2021 - 01:35

Milli Takım’ın EURO 2020 fiyaskosunun baş sorumlusu olarak görülen Şenol Güneş’in yardımcıları yeterli mi? Turnuvadaki diğer örnekler ve bizdeki durum ne? İşte cevabı…

Kulübedeki yalnızlık! İşte hezimetin arkasındaki fotoğraf…

OZAN ERMİŞ-AJANSSPOR

Türkiye, EURO 2020 macerasını sıfır puan, eksi 7 averaj ve 24 ülke arasında en kötü performansla tamamladı. Kamuoyunda Milli Takım’a yönelik eleştiriler artarken hedefte Şenol Güneş var. Tecrübeli teknik adamın gerek hazırlık aşamasındaki gerekse de maçlardaki taktik ve planlamaları çoğunluk tarafından yetersiz bulundu. 

'Güneş'in büyük yalnızlığı'

Güneş’in son İsviçre maçından bir fotoğrafı ise ayrı tartışma konusu oldu. Yukarıdaki karede tek başına not alan A Milli Takım Teknik Direktörümüzü kolay kolay yardımcıları ile iletişim halinde görmedik. Güneş objektiflere yakalandığı diğer anlarda da hep saha kenarında yalnız adamı oynuyordu. 

Şenol Güneş'in değil Türk futbolunun sorunu 

Aslında Türkiye’deki hemen hemen bütün önemli hocaları kapsayan bu durum, “Neden bizim teknik adamların kendileriyle tartışabilecek kapasitede kariyerli yardımcıları yok?” sorusunu gündemden düşürmüyor. Güneş’in yardımcıları arasında ‘teknik direktör’ olarak tanınan tek isim Bayram Bektaş.

Bayram Bektaş, Güneş'i yönlendirebilir mi?

Henüz kariyerinin başında olan Bektaş, bu sezon Kayserispor’u çalıştırmış ve başarısız sonuçlar nedeniyle kısa sürede ayrılmak zorunda kalmıştı. 47 yaşındaki Bayram Bektaş, 69 yaşındaki Şenol Güneş’i yönlendirebilecek olgunluk ve kariyere sahip değil şüphesiz. Peki turnuvada yarıştığımız diğer ülkelerde durum nasıl?

Löw'ün yanında Alman efsanesi Lehman

Almanya’da Joachim Löw’ün yanında görünen kişi, efsane kalecilerden Jens Lehman’dan başkası değil. Löw, Dünya Kupası şampiyonluğuyla taçlandırdığı teknik direktörlük kariyerine karşılık Schalke, Milan, Dortmund ve Arsenal’de forma giyip 67 kez milli olan 51 yaşındaki futbol adamına danışmaktan çekinmiyor. 

Önceki yardımcısı Hansi Flick'ti

Hemen hatırlatalım Löw’ün önceki yardımcısı olan Hansi Flick de ne denli başarılı bir teknik direktör olduğunu Bayern Münih’in başında kazanılmadık kupa bırakmayarak gösterdi. Zaten EURO 2020 bitince de Alman Milli Takımı’nın başına geçip dümeni devralacak. 

Deschamp'ın akıl hocası Guy Stephan

Fransa’da Didier Deschamps ile tam bir kader birliği yapan Guy Stephan, 2012’den bu yana milli takım yardımcı antrenörü. 64 yaşındaki futbol adamı Lyon ve Bordeaux gibi ülkesinin önde gelen ekiplerinin dışında Senegal Milli Takımı’nı çalıştırdı. O da 52 yaşındaki Deschamps’ı tavsiyeleri ile yönlendirebilecek olgunluk ve kariyere fazlasıyla sahip. Stephan bir dönem Beşiktaş'ta da Jean Tigana'nın yardımcılığını yapmıştı.

Belçika'dan kulübüye yıldız transfer: Thierry Henry 

Belçika yardımcı antrenörü Thierry Henry’nin kariyerini anlatmaya gerek yok. Monaco, Juventus, Arsenal ve Barcelona’da müthiş bir futbolculuk performansı ardından Monaco’da ve ABD Ligi MLS’de teknik direktörlük. Henry yeşil sahalardaki tüm birikimini şu an Belçika Teknik Direktörü Roberto Martinez’in emrine sunmuş durumda.    

Southgate'in yardımcısı da kendisinden büyük

İngiltere’de Gareth Southgate 50, yardımcısı Steve Holland 51 yaşında. Holland 2011-2016 yılları arasında Chelsea’de yardımcı antrenörlük yaptı. 2016’dan itibaren İngiltere Milli Takımı’nın yardımcı hocası oldu ve şüphesiz  Southgate’in en büyük destekçisi konumunda.

Bütün rakiplerin kulübesi sağlam ya biz?

Bunun dışında grupta yenildiğimiz Galler’den İskoçya’ya hemen her ülkede neredeyse teknik direktör kadar önemli futbol geçmişine ve tecrübeye sahip yardımcı antrenörler göze çarpıyor. Üstelik bu isimler sık sık kulübede teknik adamla diyalog halindeyken de görüntüye geliyor. O halde akıllara tek bir soru geliyor: "Bu konuda bizim de artık bir zihniyet değişikliğine gitme zamanımız gelmedi mi?"

Senin için hazırladığımız haberler