Kulüpler borçlarını 36 ay yapılandırdı!

10.04.2017 - 14:56 | Son Güncellenme: 10.04.2017 - 14:56

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç gündeme dair önemli açıklamalar yaptı:

Konsantrasyon sağlayacak antrenörler lazım

Çok güzel imkanlar görüyoruz. Az önce motivasyon dediniz ya oğlumdan örnek vereyim. O da uzun süre yüzme branşı ile uğraştı Teog yüzünden bıraktı. O da alman lisesi hedeflemişti. Hedefini tutturdu ama yüzmeden ayrı kaldı. Bu da biraz da sistemden kaynaklanıyor. Bir tarafa biraz daha eğilmek lazım burada sporcuyu yetiştiren antrenörün payı çok büyük. O motivasyona konsantrasyona sağlayacak antrenörlerimiz lazım. Yüzmeden örnek vereyim antrenörler çocuklardan çok daha küçük yaşlarda performans almak için, aşırı dereceye yüklendiklerini sporcularımız küçük yaşlarda iyi dereceler elde ettiğini ve özellikle 15 yaştan sonra sporcularımızın durduğunu ve gerilemeye başladığını görebiliyoruz. Bu konuda nasıl bir önlem alacaksınız.

 Lise diploması sahte çıkan antrenörler oldu

Hatırlıyor musunuz olimpiyatlardan sonra yaptığımız konuşmada demiştim ki sporcu kulüpte yetişir kulüpte de antrenör yetiştirir. Sporcuyu bizim antrenör eksiğimiz var. Bundan kastım ne? İlk kez sizinle konuşacağım bakanlık içerisinde görev almış olup sonra gidip başka yerlerde görev yapan kendilerini başka yerlere aldırmaya çalışan bir sürü kişi var. Ben olimpiyatlardan sonra bir şeyler başlattım dedim ki tüm antrenörlerin sertifikalarını tarayıp buldukta bir şeyler, bazı şeyler çıktı. Bununla alakalı işlem tesis ettik. Lise diploması sahte çıkan antrenör oldu. Yakaladık işine son verdik. İdare mahkemesi ne yaptı biliyor musunuz ? işe iade etti. İşte bilmem nenin neresinde gerekli olmadığından. Ne alakası var ya… veya antrenörlük belgesi yeterli değil son verin yok arkadaş onu sen ondan isteyemezsin. Tabi ki mahkemeler önemli hepimizin ihtiyacı anacak biz spor ile alakalı bir şeyler kazanacak bir yerlere geleceksek kişisel sahaya atlayan seyirciyi holiganı ön kapıdan alıp arka kapıdan bırakamazsın.

Mahkemeden ya da karakoldan alıp eve götüren yönetici olur ise işte Bursaspor’da olduğu gibi. İstifa etmek zorunda kalır. Biz yapıyoruz onu antrenör havuzu ile alakalı ciddi bir çalışma içeresindeyiz. Uluslararası antrenörler ile iş birliği yaparak bu anlamda bilimsel anlamda kendini ispatlamış antrenörler ile bunu değişik branşlarda ve kulüpler ile yapmamız lazım şimdi biz sıkışmışız belli üç dört tane ismin içerisinde bu olmaz bu rekabeti de artırmaz. Sonra dövünüyoruz. 2012 den dönerken olduğu gibi.

 Kulüpler borçlarını 36 aya bölüyor

Bu dakikadan sonra bu vergi uzlaşması bunun ilk adımımızdı bundan sonra nasıl adımlar gelecek. Vergi uzlaşması sizin gidip maliye bakanlığı ile anlaşmanız ile ilgili o bize bağlı değil. Bizimle olan borçları ayrı gençlik ve spora olan borçları ile ilgili bazı kulüpler geldi yapılandırmaya girdi. Onu 4-5 kulüp yapılandırdı. Onu 36 aya bölüyorlar inşallah öderler. Kendileri kazançlı çıkar.

Benim dediğim uluslararası kriterler zaten var olmak durumunda işte var görüyorsunuz puan silme cezası; senin şimdi 3-6-9 puan silindiğinde başarı elde etme şansın var mı? Mümkün değil Avrupa’ya gitmeme cezası alıyor bazı kulüpler o arenada olmuyorsun gelir elde edemiyorsun o zaman da sıkıntıya düşüyorsun. Çünkü senin projeksiyonun o büyüklükte bir kulüp olarak o gelirle ilgili ama şimdi milyara vurmuş borcu olan 600-700-800 milyon borcu olan var. Nasıl geldin buraya ben borçlanmadım herhalde siz borçlanmadınız birileri bunu borçlanarak buraya getirdi. Doğru mu? Yıllarca ne diyoruz bunu yapmamalıyız.

Kaç senedir konuşuluyor diyebilirsiniz biz bir noktaya getirdik bunu taslak halinde. Ama her şeyin de bir zamanı var. Sezonun ortasında olmaz bu iş. Biz inşallah bu sezonun bitimi ile alakalı zaman geldiğinde finansal anlamda ve yönetimsel anlamda sorumlulukların yerine getirilmesi açısından adımlar atacağız. Vergiler ile alakalı çalışmamız maliye bakanlığı ile var doğru. Nedir bu amatör spor branşlarına harcanmış olan maddi kaynağın vergi ile alakalı olarak bir geri dönüşünün sağlanması bunda varız. Bu sporcuya harcanacak bir para çünkü bu size başarı olarak geri döndüğünde ülkeye katkı saplayacak bir durum. Ama sporcuya yapacağınız harcamayı geri alacaksınız.

Amatör sporların vergiden muaf tutulması ya da bir geri ödeme yapılması bunu tekrar futbol harcanmayacağını nasıl sağlayabileceksiniz. 
Yalnızca amatöre harcayabilecek çiftli işleyecek bir mekanizme yönetim sorumluluklarını yapma dediğimiz anlamda bu da onun içerisinde olacak.

(Hürriyet)

Senin için hazırladığımız haberler