La Liga'da harcama limiti kabusu: Serbest oyuncu transferinde dahi kriz yakın

06.07.2021 - 17:19 | Son Güncellenme: 06.07.2021 - 17:39

Dış haberler... Pandeminin futbol üzerindeki etkileri devam ediyor. La Liga ekipleri, pandemiyi en ağır hisseden futbol kulüpleri arasında. İşte detaylar...

La Liga'da harcama limiti kabusu: Serbest oyuncu transferinde dahi kriz yakın

AJANSSPOR - HABER

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi, bütçesi yüksek futbol kulüplerini derinden etkilemeye devam ediyor. La Liga'da yıllık yarım milyar Euro'luk bütçeyle faaliyetlerini sürdüren kulüpler, pandemi sonrası ekonomik darboğaza düştü.

 

2019-2020'de yıllık 600 milyon Euro'nun üstünde harcama limiti bulunan Barcelona ve Real Madrid, 1 yılda ciddi kayıp yaşadı. Diğer yandan, büyük kulüplerde dahi yeni futbolcu transferinde sorunlar mevcut. Nitekim kulüpler, serbest oyuncularla dahi kontrat yapamayacak halde. 

La Liga'da kulüplerin harcama limiti nasıl belirleniyor?

Ülkeden ülkeye farklılık arz eden harcama limitleri, La Liga'da televizyon gelirleri ve transfer gelirleri bağlamında hesaplanıyor. Televizyon, sponsorluk ve reklam gelirleriyle; 3 yılda elde edilen transfer gelirleri ortak havuzda toplanıyor; en sonunda kulüpten kulübe çeşitli harcama limitleri oluşturuluyor. Real Madrid ve Barcelona, bu açıdan La Liga'nın iki devi olmasına karşın Kovid-19 pandemisi bu algıyı da yıktı. Harcama limitlerinden en karlı çıkan Atletico Madrid oldu.

En büyük kayıp Barcelona'da

Seyircinin tribüne alınmaması ve İspanya'da Kovid-19 kısıtlamalarının uygulanmaya başlamasıyla beraber Barcelona'nın marka değerinde ciddi kayıplar yaşandı. Barcelona, 2 yıl önce 656 milyon Euro harcama limitine sahip olmasına rağmen, pandemi sonrası oluşturulan harcama limitinde Real Madrid'in gerisinde kaldı. La Liga yönetimi, Barcelona'nın harcama limitini bir yılda 382 milyon 700 bin Euro'ya çekti. 

Limit revizyonu başkent ekiplerine yaradı

Önceki bütçede Barcelona'nın gerisinde kalan Real Madrid ve Atletico Madrid, yeni harcama limitleriyle beraber Barcelona'yla aradaki uçurumu kapattı. Atletico Madrid'le Barcelona arasındaki 300 milyon Euro'ya yakın fark, bir yılda 100 milyon Euro bandına düşerken; Real Madrid'le olan fark tersine döndü. 2 yıl önce Barcelona'nın 15 milyon Euro gerisinde kalan Real, geçtiğimiz yıl ezeli rakibine 80 milyon Euro fark attı.

Rakamlarla La Liga'daki uçurum

İşte, Statista verilerine göre; 2019-20 sezonundan 2020-21 sezonuna gelinen süreçteki La Liga ekiplerinin harcama limitleri:

 

  • Real Madrid (641 milyon - 468 milyon)
  • Barcelona (656 milyon - 382 milyon)
  • Atletico Madrid (345 milyon - 252 milyon)
  • Valencia (177 milyon - 145 milyon)
  • Sevilla (185 milyon - 185 milyon)
  • Real Sociedad (85 milyon - 100 milyon)
  • Getafe (63 milyon - 52 milyon)

"Bir daha olmayabilir..."

Amerikalı gazeteci Zach Lowry, harcama limitlerinde eski rakamlara dönülmediği takdirde; Memphis Depay, Sergio Agüero ve Eric Garcia gibi transferlerin olmayacağını iddia etti. 

Senin için hazırladığımız haberler