MHK Başkanı Lale Orta Kendisine Gözlemcilik Yolunu Da Açtı

Ali Bozkurt
26.05.2023 - 09:28 | Son Güncellenme: 26.05.2023 - 12:13

Daha önce FIFA gözlemciliği yapmak için kendisi için düzenleme yapan Lale Orta'nın bu kez de Süper Lig gözlemciliği için talimat değiştirdiği ortaya çıktı. İşte detaylar.

MHK Başkanı Lale Orta Kendisine Gözlemcilik Yolunu Da Açtı

AJANSSPOR HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından göreve getirilen ve tarihin ilk kadın Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı olan Lale Orta'nın kendisine gözlemcilik yolunu açan talimat değişikliği yaptığı ortaya çıktı. Orta, göreve ilk başladığı günlerde FIFA gözlemcisi olabilmesi için de talimat değişikliği gerçekleştirmişti.

Büyükekşi'den habersizce talimat değiştirdi

Gazeteci Emrah Kayalıoğlu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda MHK Başkanı Lale Orta'nın TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'den habersizce kendisine gözlemcilik için yol açtığını söyledi. Orta'nın Büyükekşi'yi parmağında oynattığını savunan Kayalıoğlu, "Orta kendine otoban yaptı" ifadesini kullandı.

Emrah Kayalıoğlu: Bunu da gördük

Paylaşımlarına "Bunu da gördük" diye giriş yapan Kayalıoğlu, "TFF, 23 Mayıs'ta MHK talimatında değişiklik açıklamıştı. FIFA Kadın Hakem ve FIFA Kadın Yardımcı Hakem tanımları talimattan çıkarılmıştı. 68. maddede B ve A klasman gözlemciliği şartlarından da bu iki sınıfı çıkarmış ama C klasmanında çıkarmayı unutmuşlardı" dedi.

Orta, Büyükekşi'yi parmağında oynatıyor

Kayalıoğlu, talimattaki değişiklikleri sayfa görüntüleriyle paylaştı: "Önceki gün yayınlanan talimatta C Klasman gözlemciliği için giriş şartlarının (a) bendinde FIFA Kadın Yardımcı Hakemliği kadrosunda faal olarak görev yapmış olmak yazıyordu. Bu da aynı sayfanın bugün TFF sitesine girince karşımıza çıkan hali... C Klasman gözlemciliği için giriş şartlarından (a) bendi uçuvermiş. Peki bunlar niye oluyor? Benim görüşüm: MHK Başkanı Lale Orta, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'yi parmağında oynatıyor."

Lale Orta kendisine 'otoban' hazırlıyor

MHK Başkanı Orta'nın kimseye haber vermeden talimat değişikliği yaptığını savunan Kayalıoğlu, "Kendisi için bir talimat yazıyor. Onu da eksik yazıyor. Bu kez haber bile vermeden, haber verse de duyurusu bile yapılmadan talimat bir daha değişiyor. Çünkü MHK Başkanımız, yarın öbür gün kestirmeden Süper Lig gözlemcisi olması için kendisine 'otoban' hazırlıyor. Ve TFF'de kimse uyanmıyor, uyanan varsa da göz yumuyor. Çünkü göreve gelir gelmez kendisini UEFA Gözlemcisi listesine yazdırtan MHK Başkanımız şimdi de Süper Lig gözlemcisi olmak için klasmanlarda bekleme sürelerinden bu yeni talimatla kurtulmuş oluyor" diye yazdı.

Gözlemcilik dışında kadın-erkek ayrımı duruyor

Lale Orta'nın gözlemcilik dışında kadın-erkek ayrımını ortadan kaldırmadığını vurgulayan Kayalıoğlu, talimatın canına okunduğunu söyledi: "Kadın hakem, kadın yardımcı hakem tanımlarını gözlemcilik maddelerinde FIFA kokartlılar için kaldırıyor ama hakemlikle ilgili maddelerde (50 ve 54) kadın/erkek hakem ayrımı duruyor. 'Nasıl hemen Süper Lig gözlemcisi olabilecek, yeni talimatın farkı ne' diye soranlara... Yeni talimata göre FIFA hakemliği yapmış olmak Süper Lig gözlemciliği için yeterli. Kadın/erkek hakem ayrımı varken 'FIFA Kadın Hakemliği yapmış olmak ve 3 yıl A klasman gözlemciliği yapmış olmak' şartı vardı. A klasmanı için de 2 yıl B klasman gözlemciliği gerekiyordu. MHK Başkanı Lale Orta, kadın/erkek hakem ayrımını kaldırmak için mi bunu yaptı, yoksa kendisine bir otoban mı inşa etti? Kendisi için değil, ayrımı kaldırmak için yaptıysa gözlemciliğe girişte kaldırırken, hakemlikte niye kaldırmadı?."

Senin için hazırladığımız haberler