Formula 1 Haberleri | Lewis Hamilton'dan bütçe sınırı açıklaması

Orhan Gülek
06.10.2022 - 17:56 | Son Güncellenme: 06.10.2022 - 19:12

Mercedes pilotu Lewis Hamilton, son bir haftadır Formula 1 gündemini işgal eden bütçe sınırı tartışmasıyla ilgili ses getirecek bir açıklamada bulundu.

Formula 1 Haberleri | Lewis Hamilton'dan bütçe sınırı açıklaması

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Formula 1'de 7 kez dünya şampiyonluğunu elinde bulunduran ve geçen yıl Bahreyn GP'de 8. şampiyonluğunu son turda Max Verstappen'e kaptıran Hamilton, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bu hafta sonu koşulacak olan Japonya Grand Prix'si öncesi Sky Sports'a konuşan Mercedes pilotu Hamilton, geçtiğimiz sezon birkaç kez Red Bull'un bütçe sınırını aşarak şampiyonanın gidişatına etki ettiklerini iddia etti.

"Red Bull, en az 4 kez aracı güncelledi"

Son bir haftadır Formula 1 gündemini işgal eden bütçe sınırı tartışmasıyla ilgili konuşan Büyük Britanyalı pilot Hamilton "Bu, geçtiğimiz sezon için düşünmediğim bir şey değildi. Çok fazla iddia var bu konu hakkında yeteri kadar fikir sahibi değilim. Geçtiğimiz sezon Silverstone'a geldiğimizde son güncellememizi yapmıştık. Bu harikaydı ve rekabetimizi artırmıştı. O haftadan sonra Red Bull'un her hafta sonu güncelleme yaptığını gördük ve sanırım en az 4 kez aracı güncellediler. Taban için 300 bin sterlin harcasaydık ya da yeni bir kanat getirseydik şampiyonluğun sonucu değişirdi. FIA'ya ve Muhammed Ben Sulayem'e güveniyorum, doğru olanı yapacaklardır." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Singapur Grand Prix'si öncesinde, iki Formula 1 takımının geçen yıl 145 milyon dolarlık bütçe sınırını aştığı iddia edilmişti. Bu iki takımın Aston Martin ve Red Bull olduğu belirtiliyor.

Formula 1'de "Bütçe Sınırı" ne anlama geliyor?

Bütçe sınırı, Formula 1 takımlarının bir sene boyunca harcayabilecekleri para anlamına geliyor. Bu kural ilk olarak 2021'de hayata geçti. Pandemiden önce hazırlanan orijinal planda bütçe sınırının 175 milyon dolar olacağı belirlenmişti ancak COVID-19'un 2020 sezonunu vurmasının ve takımlardan bazılarının finansal açıdan sorunlar yaşamasının ardından bütçe sınırı 145 milyon dolara indirildi. 2022 ve 2023'te bu rakamın her sezon 5 milyon dolar daha düşürülmesi, sonrasında ise enflasyon oranına göre artış yapılması hedefleniyordu. Ancak, 2022'de küresel ekonomiyi vuran fiyat artışları sonucunda bu ayarlamalar şimdiden uygulanmaya başladı.

2022 Formula 1 Dünya Şampiyonası ne zaman bitecek?

Formula 1'de 22 etaptan oluşan 2022 sezonu 20 Mart 2022'de Bahreyn Grand Prix'si ile başladı ve 20 Kasım 2022'de Abu Dabi Grand Prix'si ile sona erecek. Şampiyonada kalan 5 yarış şu şekilde: 

 

  • 09 Ekim: Japonya Grand Prix
  • 23 Ekim: ABD Grand Prix
  • 30 Ekim: Meksika Grand Prix
  • 13 Kasım: Brezilya Grand Prix
  • 20 Kasım: Abu Dabi Grand Prix

Formula 1 Japonya Grand Prix'si ne zaman, hangi kanalda?

Formula 1'de bu hafta sonu koşulacak olan Japonya Grand Prix'si ise 9 Ekim Pazar günü saat 08:00'de koşulacak. Son üç yıldır Covid-19 nedeniyle düzenlenmeyen Formula 1 Japonya GP, ülkemizde S Sport 2 kanalında ve S Sport Plus uygulamasında ekrana gelecek.

Senin için hazırladığımız haberler