Hatayspor ve Gaziantep'in Ligden Çekilince TFF Puan Mı Silecek?

Akın Ungan
09.02.2023 - 22:16 | Son Güncellenme: 09.02.2023 - 22:26

Depremin vurduğu Atakaş Hatayspor, Süper Lig'den çekildi. Gaziantep FK'nın da çekilmesi bekleniyor. Bu iki takımın maçları yok mu sayılacak? İşte cevaplar.

Hatayspor ve Gaziantep'in Ligden Çekilince TFF Puan Mı Silecek?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye’yi can evinden vuran deprem faciasıyla birlikte durdurulan Spor Toto Süper Lig, 3-4 Mart tarihlerinde yeniden başlatılmak üzere ertelendi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu kararın yanı sıra depremin çok ağır bir şekilde vurduğu Hatay'ın ligden çekildiğini ve Gaziantep'in de isterse çekilebileceğini söyledi. Evet, ilk olarak Ajansspor'un duyurduğu haber resmileşti.

Ligde bundan sonra ne olacak?

Spor Toto Süper Lig'den çekilme kararları sonrası iki takım teknik olarak çıkmadıkları her maçta 3-0 hükmen yenik sayılacak. Buna karşın TFF yönetimi, bu iki takımı ligden düşürmeyecek. Önümüzdeki sezon yine Süper Lig'de yer alacaklar. Bu noktada lige devam edecek takımların bu iki takımla olan maçları için nasıl bir yol izlenecek?

TFF'nin önünde üç ayrı seçenek var

Öncelikle çekilme sonrası her türlü tasarruf TFF yönetim kurulunun uhdesinde. TFF, Hatay ve Gaziantep'in çekilmesiyle oluşacak durumda üç ayrı seçeneğe sahip. Söz konusu seçenekler şöyle:

1- Hatayspor ve Gaziantep FK'nın tüm maçlarının yok sayılması 
2- Hatayspor ve Gaziantep FK'nın ikinci devre maçlarının yok sayılması
3- Hatayspor ve Gaziantep FK'nın ligde kalan maçlarının yok sayılması

İlgini Çekebilir
Büyükekşi açıkladı! Lig tekrar ertelendi, takımlar ligden çekildi
Habere Git

Emin Özkurt: İki takımın tüm maçları yok sayılmalı

Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz spor hukukçusu Emin Özkurt, "Takımların çekilmesi halinde nasıl bir karar alınacağı TFF Yönetim Kurulu'nun elinde. Bu sezon devre arası yaşanmaması nedeniyle ilk devre ikinci devre ayrımı yapmak güç. Mevcut seçenekler içinde TFF'nin iki takımın tüm sezon maçlarını yok sayıp ligi 17 takım üzerinden kurgulaması daha makul görünüyor" dedi.

Trafik kazası sonrası Samsunspor ligden çekilmişti

Bugünkü duruma benzer bir örnek 1988/89 sezonunda yaşandı. 20 Ocak 1989'da Samsunspor, Malatyaspor deplasmanına giderken ağır bir trafik kazası geçirdi. Amasya’nın Havza ilçesinde meydana gelen kazada Samsunspor Teknik Direktörü Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde, futbolcu Zoran Tomiç ise Yugoslavya'da 6 ay komada kaldıktan sonra vefat etti. Kaleci Fatih Uraz çok uzun bir süre futboldan uzak kaldı. Yine birçok oyuncu ve kafile üyesi de ciddi şekilde yaralandı. Kaptan Emin Kar ise bacaklarını kaybetti.

Samsunspor 18 maçta yenik sayıldı

Dönemin TFF yönetimi Samsunspor'u onur şampiyonu ilan edip, ligden çekilmesini onayladı. Samsunspor bir sonraki sezon yine Süper Lig'de devam etti. Diğer yandan söz konusu sezonda Samsunspor'un kalan 18 maçında tüm takımların hanesine 3-0'lık galibiyetler yazıldı. Ligden çekilen Atakaş Hatayspor ile aynı kararı vermesi beklenen Gaziantep FK'nın maçları konusunda TFF kısa bir süre içinde açıklama yapacak.

İlgini Çekebilir
Yeni Malatya ve Hatay'dan sonra Diyarbekirspor da ligden çekiliyor
Habere Git

Küme düşecek takım sayısı da değişecek

İki takımın ligden çekilmesi halinde TFF yönetimi küme düşme konusunda da ayrı bir karar almak zorunda kalacak. Mevcut durumda bu sezon ligden 4 takım düşecekti. Böylece sezon sonunda alt ligden gelecek üç takımla birlikte gelecek sezon 18 takımla yola devam edilecekti. Pandemi nedeniyle küme düşme bir sezon kaldırıldığı için ligin 18 takımlı dengesi bozulmuştu. Ancak bu sefer de deprem vurdu. İki takımın çekilmesinden sonra ligden düşecek takım sayısının üçe indirilmesi bekleniyor. Böylece 2023-24 sezonu 21 takımlı olacak; yani 2020-21 sezonundaki gibi olacak.

Lig 2025-26 sezonunda 18'e düşecek

Bu yol seçilirse ligin yeniden 18 takıma dönmesi için iki sezon daha geçmesi gerekecek. Buna göre Süper Lig ancak 1925-26 sezonunda tekrar 18 takıma dönecek. Elbet TFF yönetimi bu arada farklı bir karar alıp Süper Lig'i 20 takımla sürdürme kararı da alabilir.

Senin için hazırladığımız haberler