Ligi 1 hafta daha oynatmanın kime ne yararı oldu?

24.03.2020 - 18:32 | Son Güncellenme: 24.03.2020 - 18:40

Ligi 1 hafta daha oynatmanın kime ne yararı oldu?

Nihat Özdemir yönetimindeki Türkiye Futbol Federasyonu, göreve başladığından bu yana sıklıkla tartışılan bir federasyon oldu. Bu tartışmalara hangi konuların neden olduğunu sevgili Kenan Başaran'ın Ajansspor'da yazdığı “Nihat Özdemir ya seçime gitsin ya istifa etsin” yazısında okuyabilirsiniz.

Hüseyin Özkök

Ben TFF'nin en çok tartışılan erteleme-me kararı üzerinde durmak istiyorum. Tamam, bu tip durumlarda tabii ki devlet ile koordinasyon içinde hareket edilir. Mesela devletin seyircisiz oynatma kararı varken siz özerk de olsanız “ben seyircili oynatacağım” diyemezsiniz. Buna FIFA da karışamaz. Ama devletin seyircisiz oynatma kararına karşın inisiyatif kullanarak maçları erteleme kararı alabilirsiniz. İşte burada özerklik konuşur. Çünkü insanları tehlikeden her halükarda uzak tutacak bir kararı almanıza kimse engel olamaz. Ama maçların erteleme kararı alındıktan sonra da devletin kararı olmadan lige de başlayamazsınız. Nitekim bununla ilgili çok güzel bir örneği Almanya'dan verebiliriz.

Bayer Leverkusen Sportif Direktörü Rudi Völler, “Almanya'da artık ne zaman futbol oynanacağına siyaset ve bilim insanı virologlar birlikte karar verecek” diyerek bir anlamda tarih belirleme çalışmalarının anlamsızlığına işaret etti. 

Nihat Özdemir işte bu işteki dengeyi kuramadı ve erteleme kararını kayıtsız şartsız siyasete bıraktı. Oysa diğer tüm ülke liglerinde erteleme kararları federasyonlar veya ligler tarafından alındı. Ama Völler'in işaret ettiği gibi hepsinde lige yeniden başlama kararını ülke hükumetleri ve bilim adamları verecek. Bunların ayrımını iyi yapmak lazım. 

Türkiye'de futbolun içinde en önemli aktörler olan futbolcular önemli bir bölümü federasyonun ısrarlı oynatma yanlısı tutumuna karşı çıktı ve oynamak istemediklerini açıkça belirttiler. Ancak Nihat Özdemir, empati yapmak yerine bir de üzerine “şu andaki karar Nisan sonuna kadar seyircisiz bir değişiklik yok” şeklindeki açıklamasıyla tüm şimşekleri haklı olarak üzerine çekti. 

Nitekim Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ve 2. Başkan Abdürrahim Albayrak'ta yapılan pozitif testler ertelemenin ne derece gerekli olduğunu ortaya koydu. Her ikisi de muhtemelen virüsü başka yerden aldılar ama Galatasaray Beşiktaş maçında onlarla birlikte olan herkes tehlike altına girmiş oldu. Şimdi o gün orada olan herkes şüpheyle teste girme durumunda kalacak. Ben de eğer seyahatimi iptal etmesem, orada bulunan gazetecilerden biri olacaktım. 

Nihat Özdemir erteleme cesaretini gösterseydi bugün ne kadar isabetli bir karar aldığı konuşulur kendisinden övgü ile bahsedilebilirdi. Oysa bugün istifaya çağrılıyor. Bu durumun vebali gerçek ne olursa olsun onun da boynunadır. Benim merak ettiğim tek şey şu. Maçları ertelemeyip bir hafta daha oynatmanın kime ne faydası oldu? Birisi çıkıp “toplum sağlığı ve güvenliği açısından şunu elde ettik” diyebilir mi?

Senin için hazırladığımız haberler