"Maç 28. dakikadan itibaren penaltı vuruşu ile başlamalı"

Salim Manav
06.05.2021 - 10:01 | Son Güncellenme: 06.05.2021 - 10:33

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Alper Pirşen, hakemin pozisyonu VAR’da tekrar incelemesinin zorunluğu olduğunun altını çizdi, "Gidip izlese ve aynı kararı verse üzülür, 'hakem hatası' der, ama kurala uygun davrandığı için bu itirazda bulunamazdık" dedi.

"Maç 28. dakikadan itibaren penaltı vuruşu ile başlamalı"

Fenerbahçe’nin, Alanyaspor maçında Valencia’nın yerde kalmasıyla kazanılan penaltının iptali ile ilgili olarak kural hatası başvurusu yapmasının nedeni ortaya çıktı.

Skorer'de yer alan habere göre hakemin pozisyonu bizzat incelememesinin böyle bir hamleye neden olduğunu belirten Yönetim Kurulu Üyesi Alper Pirşen, “IFAB kurallarına göre hakemin pozisyonu bizzat incelemesi gerekirdi. Kurallar açık. Objektif durumlarda hakemin VAR uyarısını dikkate alması doğaldır ve uygundur. Ancak Valencia’nın pozisyonu Tottenham-Arsenal maçındaki örnekte olduğu gibi subjektif karar gerektiriyordu. Subjektif yorumlama gereken hallerde müsabaka hakemi VAR’ın görüşüyle yetinemez ve bizzat kendi inceleme yapmalıdır” dedi.

IFAB’ın hazırladığı kural kitabında geçenleri de anlatan Pirşen: “Faullü müdahalenin şiddeti, ofsaytta müdahale, elle oynama yorumları gibi subjektif kararlar için ‘sahada inceleme’ uygundur. Söz konusu bu düzenleme bu sezona kadar yüksek bir tavsiyeyken, bu sezonki edisyonda zorunluluk haline geldi” diye konuştu.

‘Hakem VAR’a gidip pozisyonu incelese ve aynı kararı verse üzülür, ‘hakem hatası’ der, ama kural kitabına uygun davrandığı için bu itirazda bulunamazdık’ diyen Pirşen konuşmasını şöyle noktaladı:

“Yaşananlardan ve maçtaki gördüklerimizden anladığımız, her iki hakemin de 11.2 maddesindeki subjektif yorum gerekliliğinden ve VAR Protokolündeki sahada inceleme zorunluluğundan haberdar olmadığı ve böylece kural hatası yaptıkları. Zaten aldığımız duyumlara göre raporlarında durumu farketmeyerek objektif kritere göre karar verdiklerini belirtmişler. Maçı izleyenler hakemin kulaklıkla konuştuktan sonra ofsayt verdiğini hatırlayacaktır. Durum ortada, kuralı bilip bilmediklerine VAR konuşmalarını dinleyerek de vakıf olabilirler. Bu incelemeler yapılmadan verilecek her türlü karar sakat olacaktır.”

Senin için hazırladığımız haberler