Maçta koronavirüs skandalı!

19.10.2020 - 15:16 | Son Güncellenme: 19.10.2020 - 15:26

Son dakika hentbol haberleri... Ankara Hentbol İhtisas SK Kulübü ile Tokat Gençlik Spor arasında oynanan hentbol maçında koronavirüs skandalı yaşandı. Ankara'nın en önemli ve tecrübeli oyuncularından Ömer Arslan'a koronavirüs nedeniyle oynama izni vermedi. Detaylar haberimizde...

Maçta koronavirüs skandalı!

AJANSSPOR-ÖZEL

Koronavirüs, spor müsabakalarını etkilemeye devam ediyor. Birçok sporcuda testler pozitif çıkarken, bazı maçlar da ertelenmek zorunda kalınıyor. Hatayspor-Erzurumspor Süper Lig maçı bunun son örneği oldu. Bir yandan da müsabakalara seyirci alınıp alınmaması tartışılıyor. Ancak koronavirüs ve spor denilince akla sadece futbol geliyor.

Geride bıraktığımız Cumartesi günü hentbolda bir skandal yaşandı! Erkekler Hentbol 1. Ligi'nde Ankara Hentbol İhtisas SK Kulübü, Tokat Gençlik Spor'u ağırladı. Maçı konuk ekip 2 sayı farkla; 33-31 kazandı. Fakat hentbolcü Ömer Arslan'a engel konulmasaydı bu maçı Ankara kazanabilirdi!

Nasıl mı? Şöyle...

'Koronavirüssün oynayamazsın'

İddaa bülteninde de yer alan maç öncesi gözlemci, Ankara'nın en önemli ve tecrübeli oyuncularından Ömer Arslan'a koronavirüs nedeniyle oynama izni vermedi.

Peki, Ömer'in testi pozitif miydi?

Peki, Ömer'in testi pozitif miydi? Hentbolda oyunculara sadece kan testi yapılıyor. Ömer Arslan'ın kan testinde de antikor pozitifti. Maçın gözlemcisi de bunu "Oyuncu koronavirüs" diyerek, sahaya çıkıp oynamasına mani oldu. Ancak Türkiye Hentbol Federasyonu yetkililerine bilgi verilmesi sonrası Ömer Arslan, 20. dakikada oyuna girebildi. Ömer'in sahada olmadığı esnanda Tokat, iyi bir fark yapmıştı. Maçın yarısında oyuna dahil olsa da 9 gol atarak takımı toparlayan Ömer, yine de 2 farklı yenilgiye mani olamadı.

'Hastalığı çok önce farkında olmadan geçirmişim'

Ömer'de virüs var mıydı, gözlemci haklı mıydı, yoksa büyük bir yanlış mı vardı? Konuya ilişkin Ömer Arslan ile görüştük ve yaşananları bize anlatmasını istedik:

"18 gün önce yapılan kan testinde, ben farkına bile varmadan, koronavirüsü geçirdiğim ortaya çıktı. Bizde kan testi yapılıyor. Benim kan testinde de antikor pozitif görünüyor. Ama bu normal. Çünkü 3 ay boyunca bu hep pozitif çıkacak. Bu antikor 3 ay boyunca vücudumda bulunacak. Bunu ölçü alırsak ben 3 ay hiçbir maça çıkamam! Oysa ben, bugün ne birine virüs bulaştırabilirim ne de birisi bana bulaştırabilir. Cumartesi sahaya çıkanlar içinde en korunaklı kişi bendim. Ben başkasının tedavisi için kullanılan plazmayı üreten en sağlam kişiyim. Ben, durumumu bir gün önceden netleştirdim. Doktor da zaten verdiği rapoda oynamam için bir engel olmadığını yazdı. Federasyon bizden kan testi istiyor. PCR testi istense zaten negatif çıkacağım."

'Bana 20 dakika kaybettirdiler'

Arslan, maçın yarısında da olsa oynamasına nasıl izin verildiğini de şöyle anlattı: "Ben durumu Tokatspor'un hocasına da anlattım. O da ikna oldu. Daha sonra federasyon yetkilileriyle görüşüp durumu onlara da iletim. Yetkililer devreye girdi ve gözlemcinin engeli ortadan kalktı. Ama tüm bunlar çözülene kadar ben 20 dakika kaçırdım. Isınmadan sahaya çıktım. Bu maç İddaa programında da vardı. Önemli bir rakiple oynadık ve maçı 2 sayı farkla kaybettik."

Antikor testi nedir?

Antikor testi atlatılmış enfeksiyonu gösterir. Bir kişinin o esnada virüslü olup olmadığı bilgisini vermiyor. Bunun için PCR testi yapılması lazım.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, "Antikor testi pozitif çıkan kişiler hastalığı bulaştırabiliyor mu" sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Antikor testi pozitif çıkan bir kişinin kişinin immunoglobulin testinde m’si pozitif çıktıysa ve eş zamanlı olarak yapılan PCR testi yani antijeni de pozitifse ‘O anda vücudunda mikroorganizma var, aktif, bulaştırıcı ama vücudun savunma hücreleri de devreye girmiş’ diyebiliriz. Bu durumda vücut savaşmaya başlamış ve antikor oluşmaya başlamış anlamına geliyor. Ancak İmmunoglobulin’in sadece g’si pozitifse kişi artık hastalığı bitirmiş, yani bağışıklık kazanmış demektir ve bu yüzden de bulaştırıcı değildir. O kişiyeye PCR testi yapıldığında sonucu negatif çıkacaktır.”

Senin için hazırladığımız haberler