Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen: "Hans Niemann Hile Yapıyor"

İsa Kethüda
28.09.2022 - 21:27 | Son Güncellenme: 28.09.2022 - 21:30

Satranç haberleri... Dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen, Hans Niemann’ın hile yaptığı ve hileciler ile oynamak istemediğini açıkladı. İşte detaylar.

Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen: "Hans Niemann Hile Yapıyor"

Aleyna GÜRGEN - AJANSSPOR

Ünlü satranç oyuncusu Magnus Carlsen yeni açıklamaları ile dikkat çekti. Carlsen, 19 yaşındaki satranç oyuncusu Hans Niemann’ı hile yapmakla suçladı ve bir daha ona karşı oynamayacağını söyledi.

Tek hamle ile oyundan çekildi

Magnus Carlsen geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak Amerikalı satranç oyuncusu Hans Niemann ile oynadığı maç ile dikkat çekmişti. Niemann’ın piyonu ile başlattığı oyunda ilk hamlesini atını oynatarak yapan Carlsen, Niemann’ın ikinci piyonunu oynatması ile görüşmeden ayrılarak oyundan çekildi. Carlsen’ın bu hamlesi günlerce konuşuldu. İşte Carlsen’ın oyundan çekildiği o anlar…

"İlerleyişi olağandışıydı"

Hans Niemann ile olan maçının ardından çok konuşulan Magnus Carlsen, 19 yaşındaki satranç oyuncusunun hile yaptığını söyledi ve Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Niemann'ın kamuoyu önünde itiraf ettiğinden çok daha fazla hile yaptığına inanıyorum. Onun tahta üzerindeki ilerleyişi olağandışıydı ve Sinquefield Kupası'ndaki oyunumuz boyunca gergin olmadığını düşündüm hatta kritik pozisyonlarda oyuna tamamen konsantre olmadığı izlenimine kapıldım."

Niemann ile oynamak istemedi

Açıklamasında Hans Niemann ile oynamak istemediğini de açıklayan 31 yaşındaki Norveçli satranç oyuncusu Carlsen bu konuda ise şu ifadeleri kullandı: "Satrançta hile yapmak büyük bir olay ve oyun için varoluşsal bir tehdit. Satranç organizatörlerinin ve sevdiğimiz bu oyunun kutsallığını önemseyen herkesin artan güvenlik önlemlerini ve hile tespit yöntemlerini ciddi olarak düşünmesi gerekiyor. Şimdiye kadar sadece eylemlerim ile konuşabildim ve bu eylemler Niemann ile satranç oynamaya istekli olmadığımı açıkça belirtti. Niemann, 2022 Sinquefield Kupası'na son dakika davet edildiğinde, etkinlikten önce çekilmeyi şiddetle düşündüm. Sonunda oynamayı seçtim. Umarım bu konudaki gerçek ne olursa olsun ortaya çıkar."

"İsterlerse soyunurum"

Geçtiğimiz günlerde Magnus Carlsen ile oynadığı maçta dünya şampiyonu tarafından yalnız bırakılan 19 yaşındaki Hans Niemann hile yaptığı yönündeki dedikodulara şu şekilde cevap verdi: "Masa üstündeki hiçbir oyunda hile yapmadım. İsterlerse çırılçıplak soyunurum. Umurumda değil. Çünkü temiz olduğumu, hile yapmadığımı biliyorum."

Nasıl hile yaptığını açıklamadı

Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile satranç severlerin dikkatini çeken Magnus Carlsen, Hans Niemann’ın oyunda nasıl hile yaptığına dair herhangi bir ayrıntı vermedi.

İlgini Çekebilir
Final enfes, şampiyon yine EFES
Habere Git

Hile yaptığını kabul etmişti

Magnus Carlsen tarafından hile yapmak ile suçladığı Hans Niemann daha önce de hile iddiaları ile gündeme gelmişti. Geçtiğimiz yıllarda web sitesinde adil bir şekilde satranç oynamadığını kabul eden Niemann, çevrimiçi hile yaptığı için chess.com’dan yasaklanmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler