Mahsa Amini'ye Destek Olan Futbolcu Amir Nasr-Azadani idam Cezası Aldı

Ali Bozkurt
14.12.2022 - 12:46 | Son Güncellenme: 14.12.2022 - 13:03

İran’da rejime karşı protestolara katılan İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani, mahkeme sonrası idam cezası aldı. Futbolcular Birliği karara itiraz etti. Detaylar...

Mahsa Amini'ye Destek Olan Futbolcu Amir Nasr-Azadani idam Cezası Aldı

AJANSSPOR HABER

İran'da Mahsa Amini'nin öldürülmesi sonrası rejime karşı yapılan protestolarda tutuklanan futbolcu idam cezası aldı. İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani, İsfahan'da güvenlik güçlerinden üç kişinin öldürüldüğü "silahlı ayaklanmaya" katıldığı iddiasıyla Eylül ayında tutuklandı. Mahkemeye çıkan Azadani, idam cezası aldı. Detaylar...

Mahkeme kararı verdi!

2017 yılından sonra futbola ara veren 26 yaşındaki futbolcu "isyan etmek, yasadışı çetelere üye olmak, güvenliği baltalamak için gizli anlaşma yapmak ve muharebeye yardım etmek" ile suçlandığı mahkemede karar verildi. İran'da "Allah'a karşı savaş açmak" anlamına gelen muharebe suçlaması ölüm cezasıyla yargılanan futbolcu idam cezası aldı.

Toplam 11 kişi idam cezası aldı

Uluslararası Af Örgütü, protestolar nedeniyle 11 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığını duyururken  aralarında 26 yaşındaki futbolcu Nasr-Azadani'nin de bulunduğu en az dokuz kişinin de ölüm cezasıyla karşı karşıya olduğunu duyurdu.

İlgini Çekebilir
Galatasaray'dan bonservis resti ''Bedavaya alırız!''
Habere Git

Karara itiraz geldi

Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Futtbolcular Birliği FifPro, Nasr-Azadani'nin "ülkesinde kadın hakları ve temel özgürlükler için kampanya yürüttükten sonra" infazla karşı karşıya kalabileceği haberlerinin "şoke edici ve mide bulandırıcı" olduğunu açıkladı.

''İdam cezası derhal kaldırılmalı''

Fifpro, idam cezası alan 26 yaşındaki Nasr-Azadani'nin yanında olduklarını açıklayarak İran mahkemesinin idam cezasının "derhal kaldırılması" çağrısında bulundu. Fifpro'nun yanı sıra İran’daki mevcut ve eski profesyonel futbolcular da Nasr-Azadani için af çağrısında bulundu. 

Milli takımdan destek geldi

İran Milli Takımı’nın kalecisi Alireza Beiranvand ve eski takım kaptanı Masoud Shojaei, idam kararının gündeme düşmesinden hemen sonra sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunarak 26 yaşındaki oyuncunun idam cezasının kaldırılmasını istedi.

İlgini Çekebilir
Şenol Güneş'ten yıldız oyuncuya uyarı: ''Kendini toparla...''
Habere Git

Nasr-Azadani kimdir?

Nasr-Azadani, 2015-16'da Rah Ahan’da kısa bir süre futbol oynadıktan sonra 2016-2018 yılları arasında Basra Körfezi Pro Ligi’ndeki Tractor'da forma giydi. Kasım 2017'den bu yana profesyonel olarak futbol oynamayan 26 yaşındaki oyuncu, kulüpsüz kaldı.

Mahsa Amini olayı nedir?

Tahran'da ahlak polisleri tarafından başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, karakolda aniden fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneye götürülen 22 yaşındaki Amini, 3 gün sonra 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin ölümüyle başlayan eylemler yönetim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

Senin için hazırladığımız haberler