Mamba’sız bir yıl: Kobe’nin ardından

26.01.2021 - 21:44 | Son Güncellenme: 26.01.2021 - 21:53

NBA’in ve Los Angeles Lakers’ın efsane ismi Kobe Bryant, kızı Gigi Bryant ve onlarla birlikte yer alan 7 kişi, bundan tam bir yıl önce bir helikopter kazasında hayatlarını kaybetti. Kobe bu hayata veda etti; ancak o bedenen bu dünyayı terk etmesine karşın, onun mentalitesi, çalışkanlığı, hayata karşı duruşu ve anıları her zaman basketbolun içinde yer aldı ve almaya devam edecek.

Mamba’sız bir yıl: Kobe’nin ardından

Bertan ERMAN – AJANSSPOR

Tarihler 26 Ocak 2020’yi gösteriyordu. Ben o akşam Büyükçekmece-Pınar Karşıyaka maçından eve dönüyorum. Bir arkadaşımla telefonda basketbol muhabbeti yaptıktan sonra, metrobüste gündemde ne var ne yok diye bakınıyordum ve ne göreyim? Instagram’da bir basketbol sayfasında Kobe Bryant’ın vefatı ile ilgili bir paylaşım vardı ve çok sinirlenmiştim. Bakıyorum, birkaç sayfada daha var yine.

Sonra Twitter’a baktım. #RIP (Huzur içinde uyu) etiketinin trend başlıklarda olduğunu gördüm ve bunun Kobe ile ilgili olup olmadığını öğrenmek için tıkladım. ABD’nin ünlü magazin sayfası TMZ bu haberi geçmiş. Videolar da var. Ama yine inanmıyorum. “Asparagas !..” diye geçiyorum. Daha sonra NBA’de her transferi evvelden veren önemli kaynaklar; Adrian Wojnarowski ve Shams Charania da Kobe’nin vefat haberini teyit etmişler. O tweetleri de gördükten sonra bir durgunluk oldu bende. Sadece büyük bir durgunluk…

24.5 yaşında biri olarak Kobe Bryant, çocukluğumuz ve ergenliğimizin en büyük basketbolcusuydu. Allen Iverson, Shaq, Tim Duncan, Jason Kidd, Kevin Garnett, Vince Carter, T-Mac gibi birçok ikon isim vardı ama kime sorsanız, en başta Kobe Bryant’ın ismini söylersiniz. 2000’li yıllarda toplam 7 final ve 5 şampiyonluk. Sayısız ödüller ve 41 yaşında talihsiz bir kaza ile bu dünyaya veda. Tüm dünya genelinde düşünecek olursak, Son 25 yılda herkesi şoke eden dört ölümü sayacak olursanız, Lady Diana, Michael Jackson, Maradona ve Kobe Bryant’ı söylersiniz. Kobe bu dünyadan göçüp gitti 13 yaşındaki kızı Gigi ile. Peki, ardından neler oldu?

Lakers ona söz verdi ve bunu yerine getirdi

Geçen sezona LeBron James ve Anthony Davis ile fırtına gibi başlayan Los Angeles Lakers, efsanesinin erken vedası sonrasında büyük bir üzüntü yaşamıştı. Basketbol camiasındaki herkes çok üzülmüştü ama Lakers’ın üzüntüsü kat kat daha fazlaydı. Sezon içinde Kobe’nin anısına özel forma yapıldı. Oyuncular Kobe için bir şampiyonluk sözü verdi ve bu vefatın ardından birkaç gün sonra patlak veren koronavirüs salgını nedeniyle maçlarını evlerinden çok uzakta oynayan Lakers, bu sözü tuttu ve 17. NBA şampiyonluğu geldi.

Sezon içinde bu trajik zaferdeki en dikkat çeken detaylardan biri de, Lakers forması ile LeBron James’in o helikopter kazasından birkaç saat önce Philadelphia 76ers deplasmanında Kobe Bryant’ı NBA’de tüm zamanların en skorer üçüncü oyuncu listesinde geçmesi ve Kobe’nin bunun üzerine LeBron James’i tebrik etmesiydi.

Eagles Kobe’nin 10 kuralını antrenman tesislerine yazdırdı

Kobe Bryant’ın NFL’de tuttuğu ve memleketinin Amerikan futbolu takımı Philadelphia Eagles, Mamba Mentalitesi’ne antrenman tesislerinde yer verdi. Birçok branştan sporcuya ilham kaynağı olmayı başaran Kobe’nin 10 kuralı şu şekilde:

1) Her gün daha iyi olun.

2) Onların (karşınızdaki) yanlışlarını kanıtlayın

3) Zayıf yönleriniz üzerine çalışın

4) Ne yapıyorsanız, onu yapın

5) En iyi şeyleri öğrenin

6) Galibiyetlerden ve mağlubiyetlerden ders çıkarın

7) Akıllı, bilinçli bir şekilde antrenman yapın

8) Hırslı olun

9) Takımınıza inanın

10) Hikayenizi anlatmayı öğrenin

All-Star’da ölümsüzleştirildi

Kobe Bryant’ın vefatının ardından NBA, geçen yıl Chicago’da düzenlenen All-Star için özel bir sistem oluşturdu. Giannis’in takımı ile LeBron’un takımının karşı karşıya geldiği maçta ilk 3 çeyrek skorları ayrı ayrı ele alındı ve bunların toplamında üstün olan takımın sayısına, Kobe’nin anısına, ikinci forma numarası olan 24 sayısı eklendi ve bu hedef sayıyı oluştudu. Bu maçta kazanan, 157-155’lik skorla LeBron James’in takımı oldu.

Bu All-Star ile birlikte maçın en değerli oyuncusu ödülünün adına Kobe Bryant’ın ismi verildi. ‘Kobe Bryant All-Star MVP’si’ adıyla verilen ilk ödülü, Los Angeles Clippers’ın süperstarı Kawhi Leonard aldı.

Özetle, Kobe Bryant bir yıldır bedenen aramızda olmasa da, yaptıklarıyla her zaman bu dünyada olacak.

Senin için hazırladığımız haberler