Liseli Gençler Masa Tenisi İl Birinciliği Sona Erdi! İşte Şampiyonlar

İsa Kethüda
03.01.2023 - 11:40 | Son Güncellenme: 03.01.2023 - 11:45

Liseli Gençler Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi. Turnuvada erkeklerde Reşit Karabacak Spor Lisesi kızlarda ise Şükrüpaşa Anadolu Lisesi şampiyon oldu.

Liseli Gençler Masa Tenisi İl Birinciliği Sona Erdi! İşte Şampiyonlar

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Okul Sporları çerçevesinde Erzurum’da Liseler arası Masa Tenisi İl Birinciliği Müsabakaları yapıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Okul Sporları Şube Müdürlüğü tarafından düzenlediği Okullar arası Liseli gençler Masa Tenisi İl Birinciliği müsabakalarına 24 erkek 14 kız takımı olmak üzere toplam 33 takım katıldı.

Erkeklerde Şampiyon Reşit Karabacak Spor Lisesi

Yakutiye Spor Salonu’da gerçekleştirilen Liseler arası okul sporları Masa Tenisi Gençler müsabakası il şampiyonasında Erkekler kategorisinde 1.Reşit Karabacak Spor Lisesi oldu. 2.İspir Anadolu Lisesi, 3.Şükrü Paşa Anadolu Lisesi 4.Mecidiye Anadolu Lisesi oldu.

Kızların Şampiyonu Şükrüpaşa Anadolu Lisesi

Liseler okullar arası Masa Tenisi Genç kızlar il şampiyonasında da ilk dörde giren takımlar belli oldu. Şükrü Paşa Anadolu Lisesi şampiyon olurken, Aşkale Borsa İstanbul Anadolu Lisesi ikinci, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi üçüncü, Cumhuriyet Meslek Teknik Anadolu Lisesi dördüncü sırada yer aldı.

Yakutiye Spor Salonu’nda düzenlenen Lise Gençler Masa Tenisi İl Birinciliği Müsabakalarında tertip komitesi üyeliklerini İlhami Yavilioğlu, Mahmut Çağlayan ve Vedat Küçükoğlu üstlendi. Turnuvada 20’ye yakın hakem de görev yaptı.

38 Takım Katıldı

Masa Tenisi Antrenörleri Mahmut Çağlayan ile Vedat Küçükoğlu, Turnuvaya katılımın oldukça yoğun olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “İl Birinciliğine katılım gösteren öğretmenlerimize, sporcularımıza, idarecilerimize Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Erzurum Masa Tenisi il Temsilciliği olarak teşekkür ederiz. 

İlimizi gruplarda temsil edecek olan erkek ve kız takımlarımıza başarılar dileriz. Bu şampiyonanın geniş bir katılımla yapılmasına katkı sağlayan Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Birdal Öztürk’e, Spor Hizmetleri Müdürümüz Ahmet Çelebi’ye, ilçe müdürümüz Suat Yılmaz’a, Milli Eğitim Müdürümüz Salih Kaygusuz ile ilçe ve okul müdürlerimiz ile beden eğitimi öğretmenleri ve hakemlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Masa Tenisi Nedir?

Masa tenisinin tarihi 20. yüzyılın başlarına kadar dayanmaktadır. İngiltere’de orta-üst sınıf mensuplarının eğlenceli vakit geçirmek için günlük eşyalarla oynamaya başladığı oyun için zamanla ticari masa tenisi malzemeleri satılmaya başlanmıştır. Oynarken çıkan sese ithafen pinpon olarak da adlandırılan bu eğlenceli spor, 1988 yılı Yaz Olimpiyat Oyunları itibariyle olimpiyat sporları arasında yerini almıştır. Önceleri, çoğunlukla Avrupa’da yaygın olarak oynanan masa tenisi günümüzde en çok Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde popülerdir. Oyunda amaç, bir raket aracılığıyla topa vurarak rakibin tarafına göndermek, topu karşı tarafta sektirmek ve rakibin topa vuramamasını veya topu kurallara uygun şekilde sizin tarafınıza gönderememesini sağlamaktır.

Masa Tenisi Kuralları

Masa tenisi tek veya çift olarak (birer kişilik veya ikişer kişilik taraflar) oynanabilir. Oyun her zaman bir tarafın servis atışı yapmasıyla başlar. İlk olarak bir yazı tura atılır ve bunu kazanan kişi kimin servis atacağını, kimin ilk karşılamayı yapacağına karar verme hakkını kazanır. Servis atacak kişi topu avcu açık şekilde tutar, havaya atar ve raketiyle vurarak filenin diğer tarafında topun sekmesini sağlar. Topun kendi tarafınızda masaya değeceği tek atış, servis atışıdır. Bunun dışında her zaman top rakibinizin tarafına düşmelidir. Her iki sayıda, sayıyı kimin yaptığına bakılmaksızın, servis yapan taraf değişir.

Masa tenisi oynarken topu rakibinizin tarafına geçirdiğinizde, eğer rakibiniz karşılık veremezse puan kazanırsınız. Rakibiniz karşılık verdiğinde fakat top sizin tarafınıza geçmediğinde, fileye takıldığında veya rakibiniz top sekmeden topa vurduğunda yine puan kazanırsınız. Rakibinizin her hatası için kazandığınız puan 1’dir. Puan kazanmak için taraflar, topa güçlü bir şekilde vurabilir ve böylece rakibin karşılık verememesini sağlayabilirler.

Kurallara göre masa tenisinde oyunu kazanmak için taraflardan birinin 11 puana ulaşması gereklidir. Fakat oyun skoru 10-10 ise kazanmak için rakibinizle aranızda 2 puan fark oluşturmanız gerekir. Her oyun sonunda rakipler sahada taraf değiştirmelidir. Kesin bir kural olmamakla ve her müsabakada değişebileceği gibi tekli oyunlarda genelde 7 oyun, çiftlilerde ise 5 oyun oynanır ve en fazla kazanan taraf maçın galibi ilan edilir.

Senin için hazırladığımız haberler